ro
Economie
16 Aprilie, 2025 / 02:48
/ Acum 8 ore

Viceprim-ministra Doina Nistor: Republica Moldova devine un lider regional în digitalizare, cu peste 300 de servicii publice disponibile online

Republica Moldova devine un lider regional în digitalizare, cu peste 300 de servicii publice disponibile online. Anul trecut, 86% din cererile antreprenorilor au fost depuse online, iar 17 instituții publice și-au digitalizat complet serviciile pentru business. Datele au fost prezentate astăzi în cadrul evenimentului „Moldova Digitală – 15 ani de transformare”, organizat la Chișinău, care a marcat încheierea proiectului „Modernizarea Serviciilor Guvernamentale” (MGSP), implementat de Agenția de Guvernare Electronică (AGE), cu susținerea financiară a Grupului Banca Mondială,  transmite MOLDPRES.

Prezentă la eveniment, viceprim-ministra Doina Nistor, ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării a menționat că autoritățile și-au propus drept obiectiv ca până la finalul anului 2025 o pondere de 75% din serviciile pentru business să fie digitalizate, iar până în 2030 această rată să fie de 100%.

„Într-un context global, când 70% dintre guvernele lumii își accelerează tranziția către serviciile digitale pro-active, Moldova se poziționează ca un lider regional, cu peste 300 de servicii publice disponibile online. Moldova digitală înseamnă astăzi, că cetățenii nu mai aleargă de la o instituție la alta, pentru că statul este la un click distanță. Statul este online. Cel mai elocvent exemplu este fără îndoială EVO. Este aplicația care aduce la un loc cele mai importante servicii publice, atât pentru cetățeni, cât și pentru antreprenori. Toate acestea se aliniază pentru obiectivul nostru. Până la sfârșitul anului 2025, 75% din serviciile publice pentru mediul de afaceri o să fie complet digitalizate. Iar până în 2030, Moldova și-a promis să fie un stat 100% digital”, a spus Doina Nistor.

Secretarul general al Guvernului, Artur Mija a declarat că de 15 ani echipa de la AGE transformă hârtiile în soluții digitale la un clic distanță din orice colț al lumii.

„Noi chiar credem că tot ce poate fi făcut la distanță, trebuie să fie făcut la distanță. Nu doar pentru că e modern dar pentru că e simplu, sigur și rapid. De exemplu acum, pentru a accesa un șir de servicii publice, oamenii pierd în mediu cu 40% mai puțin timp și pentru noi aceasta înseamnă digitalizare. Mai puțin timp pierdut în rânduri, mai mult timp câștigat pentru familie, pentru muncă și viața personală. Munca noastră nu se oprește aici continuăm să modernizăm serviciile guvernamentale împreună cu partenerii noștri”, a menționat Artur Mija.

Carolina Odobescu, Ofițer de țară, Grupul Banca Mondială a afirmat că „Moldova a făcut încă un pas frumos înainte, în modernizarea serviciilor publice, îmbunătățind calitatea, eficiența și accesul prin digitalizarea serviciilor publice”. „La începutul implementării proiectului „Modernizarea serviciilor publice”, serviciile publice digitalizate erau accesate doar de 25% din cetățeni, iar spre finalul implementării proiectului, acest număr s-a dublat. La moment, această rată de acces constituie peste 54%”, a subliniat Carolina Odobescu.

„Anul 2025 este un an important și semnificativ pentru AGE, pentru că pe de-o parte marchează 15 ani de la fondarea instituției, și în același timp, marchează un alt punct de cotitură – încheierea celui de-al doilea proiect implementat de Guvernul Republicii Moldova, cu susținerea Grupului Banca Mondială, rezultatele căruia astăzi le vom sărbători aici. Sute de oameni și-au adus aportul la ceea ce avem astăzi, la infrastructura, la platformele, la cele peste 300 de servicii publice digitale, la cele peste 300 de platforme digitale, la cele 12 M-uri din infrastructura guvernamentală”, a declarat directoarea AGE, Nicoleta Colomeeț.

Printre cele mai importante rezultate ale proiectului „Modernizarea Serviciilor Guvernamentale” implementat în decursul anilor 2018 și 2025, se numără: 110 servicii publice digitalizate, șapte platforme digitale noi, 15 actualizări la platformele digitale existente, 94 servicii regândite total, 105 centre unificate de prestare a serviciilor devenite funcționale pe întreg teritoriul țării. Toate aceste lucruri au generat economii de 30 de miliarde la bugetul de stat, și 10 miliarde cetățenilor, în ultimii cinci ani, potrivit estimărilor experților.