ro
Economie
08 Mai, 2025 / 17:07
/ Acum 1 zi

Ministrul Dorin Junghietu: Achizițiile de gaze naturale din proiectul Neptun Deep vor asigura aproximativ un sfert din necesarul de consum al Republicii Moldova

Achizițiile de gaze naturale din proiectul Neptun Deep vor asigura circa un sfert din necesarul de consum al Republicii Moldova. Livrările ar putea fi lansate în anul 2027. Detaliile au fost prezentate de ministrul Energiei, Dorin Junghietu, după ce Energocom a semnat un contract de achiziție cu OMV Petrom, în baza căruia Republica Moldova va putea procura gaze naturale provenite din proiectul strategic Neptun Deep, transmite MOLDPRES.

„Din momentul în care producția de gaze va începe, noi vom beneficia de aproximativ un sfert din consumul nostru de gaze naturale din depozitul Neptun Deep”, a explicat Dorin Junghietu.

Potrivit lui, contractul semnat de Energocom cu OMV Petrom vine în beneficiul țării, întrucât diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale consolidează securitatea energetică.

Ministrul s-a referit și la prețul gazelor din depozitul Neptun Deep. „Prețul este un aspect confidențial, dar urmărește indexul pieței și un discount”, a spus Dorin Junghietu. El a afirmat totodată că există premise că acest contract va influența pozitiv prețul mediu de achiziție a gazelor naturale de către Republica Moldova.

Potrivit ministrului, extracția gazelor din depozitul Neptun Deep ar putea începe în anul 2027.

Energocom a anunțat astăzi că a semnat primul său contract de achiziție pe termen lung cu OMV Petrom, în baza căruia vor fi procurate gaze naturale provenite din proiectul strategic Neptun Deep. Acesta este cel mai mare proiect de gaze naturale din Marea Neagră și primul proiect offshore de mare adâncime din România. Neptun Deep are rezerve estimate de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, care vor contribui la poziționarea României ca cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

Livrările vor fi efectuate la punctul virtual de tranzacționare (VTP) din România, asigurând un flux constant de gaze naturale pentru Republica Moldova.