
Guvernul a aprobat Agenda de Reforme pentru anii 2025 - 2027
Agenda de Reforme - un document ce va ghida transformarea economică și socială a țării noastre în următorii ani - a fost aprobată de Executiv. Agenda stă la baza Planului de Creștere pentru Republica Moldova, iar implementarea acesteia va oferi o oportunitate unică: sprijin financiar în valoare de 1,9 miliarde de euro din partea Uniunii Europene. Banii, destinați investițiilor și proiectelor de dezvoltare vor fi acordați în tranșe, în funcție de progresele înregistrate în implementarea reformelor asumate.
„Aceste resurse financiare semnificative au devenit disponibile pentru Republica Moldova datorită avansării pe calea europeană și ne vor ajuta cât mai repede să construim un model economic nou – bazat pe valoare adăugată, productivitate ridicată, tehnologii avansate și inovație. Cele două componente ale Planului de Creștere - agenda de reforme și investițiile - vor duce la o economie robustă, la salarii mai mari, calitate bună a vieții așa cum o vedem în Uniunea Europeană”, a menționat premierul Dorin Recean.
Documentul aprobat include 56 de reforme și 153 de măsuri concrete, structurate pe 7 piloni esențiali, menite să accelereze procesul de aderare la Uniunea Europeană, să sporească competitivitatea economică și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor.
Pilonii care reflectă prioritățile strategice ale țării sunt: competitivitatea economică și sprijinirea sectorului privat, conectivitatea și infrastructura digitală, guvernanța economică, capitalul social, tranziția verde și capitalul natural, securitatea și eficiența energetică, valorile fundamentale.
Cetățenii vor resimți direct efectele acestor schimbări - companiile vor avea acces mai ușor la finanțare; serviciile publice vor deveni mai rapide și mai transparente; școlile și spitalele vor fi modernizate, iar infrastructura rutieră și cea digitală vor fi extinse și îmbunătățite. De asemenea, vor fi adoptate măsurile necesare pentru reducerea consumului de energie și stimularea investițiilor în surse regenerabile, contribuind astfel la diminuarea cheltuielilor pentru energie și la protejarea mediului.
Agenda de Reforme 2025 - 2027 reprezintă un angajament ferm al Guvernului pentru o Moldovă europeană, competitivă, verde și incluzivă, deschisă investițiilor și oportunităților de dezvoltare.
Tot astăzi, a fost aprobată semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, în contextul în care Planul de Creștere are 2 componente - 400 de milioane de euro grant, bani gratuiți din partea UE și 1,5 miliarde de euro în împrumuturi în condiții foarte avantajoase. O parte din împrumut va fi direcționat în proiecte investiționale, iar altă parte va veni ca suport bugetar pentru plata pensiilor, indemnizațiilor și compensațiilor. Perioada în care împrumutul urmează a fi restituit este de 40 de ani, iar primii 10 ani constituie perioada de grație, în care Republica Moldova nu întoarce nimic din împrumut.
Investiții în oameni și localități: Guvernul a aprobat Planul Național de Dezvoltare 2026-2028
Guvernul extinde accesul la asistență juridică pentru persoanele cu venituri modeste
Guvernul oferă suport financiar unic pentru familiile cu copii și persoanele cu dizabilități, în contextul sărbătorilor pascale
Președinta Maia Sandu de Ziua Drapelului de Stat: „Să purtăm tricolorul nu doar în piept, ci și în suflet”
Premierul Dorin Recean, de Ziua Drapelului de Stat: „Este steagul care ne însoțește în toate momentele importante ale vieții și ne amintește că, oriunde am fi, purtăm aceleași culori, aceeași demnitate, aceeași speranță”
Președinta Maia Sandu a participat la funeraliile Papei Francisc, alături de liderii lumii
Președinta Maia Sandu: „Catastrofa de la Cernobîl ne amintește că viața, sănătatea și protecția mediului trebuie să fie întotdeauna pe primul loc”
Declarațiile Președintei Maia Sandu în cadrul conferinței de presă comune cu Kaja Kallas, vicepreședinta Comisiei Europene
Președinta Maia Sandu a discutat cu Vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, despre consolidarea securității și protejarea integrității alegerilor
Vladimir Putin propune negocieri directe cu Ucraina
Marta Kos la Bălţi: „Îmi este dragă Moldova, îmi amintește de țara mea – care este și mai mică, dar care, odată ce a aderat la UE, a reușit să prospere”
Ilie Bolojan: Este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina
USMF „Nicolae Testemițanu” din R. Moldova, deţinătoarea Marelui Premiu EUROINVENT 2025 la Expoziția Europeană a Creativității și Inovării de la Iaşi
UE susține propunerea privind o încetare a focului completă și necondiționată în Ucraina
FOTO Comisara UE Marta Kos la Edineţ: „Prin unitate și colaborare construim împreună viitorul Europei”
Kremlinul respinge „presiunile" și „amenințările cu sancțiuni" ale aliaților europeni ai Kievului pentru un armistițiu în Ucraina
Ucraina și aliații săi europeni propun Moscovei un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile începând de luni
Ucraina: Liderii europeni sosiți la Kiev au adus un omagiu soldaților ucraineni căzuți în luptele împotriva invaziei ruse
FOTO Comisara UE Marta Kos la Negureni, Teleneşti: „Tradițiile sunt sufletul fiecărei națiuni europene și integrarea europeană nu le șterge”
FOTO Ziua Europei 2025 a continuat la Orhei
Ucraina: Cancelarul german Merz evocă o înăsprire masivă a sancțiunilor dacă Putin refuză un armistițiu
Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 2025: „Spații comune: Crearea de orașe și comunități prietenoase cu păsările”
Oraşul Vaslui din România găzduieşte, în premieră, expoziția și forumul bilateral de afaceri „Moldova prezintă”
FOTO Întreprindere din raionul Ungheni, apreciată de comisara UE Marta Kos pentru contribuție la economia locală și apropierea Moldovei de standardele europene
Peste 150 de companii vor prezenta la Chișinău inovații pentru dezvoltarea industriei alimentare