ro
Oficial
25 Aprilie, 2025 / 03:01
/ Acum 3 ore

Președinta Maia Sandu a discutat cu Vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, despre consolidarea securității și protejarea integrității alegerilor

Președinția Republicii Moldova
presedinte.md
		

Astăzi, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Vicepreședinta Comisiei Europene și Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Kaja Kallas, aflată în prima sa vizită oficială la Chișinău de la preluarea mandatului în decembrie 2024.

Discuțiile s-au axat pe sprijinul constant al Uniunii Europene pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova în fața amenințărilor hibride, susținerea parcursului de aderare la Uniunea Europeană și îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor.

„Astăzi am discutat despre cum Uniunea Europeană ne ajută să devenim mai puternici – ca stat, ca societate, ca democrație. Suntem mai puternici pentru că avem alături cele 27 de state membre ale Uniunii Europene”, a declarat Președinta Maia Sandu.

Șefa statului a salutat decizia Uniunii Europene de a aloca, în 2025, 60 de milioane de euro, prin Facilitatea Europeană pentru Pace, pentru consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova, o parte semnificativă a fondurilor fiind destinată achiziționării de echipamente de apărare antiaeriană.

„În curând, Moldova va beneficia, cu sprijinul Uniunii Europene, de echipamente care vor proteja cetățenii noștri de dronele rusești – acelea care încalcă spațiul nostru aerian și chiar cad pe teritoriul țării, punând în pericol viețile oamenilor, locuințele și infrastructura noastră. Suntem o țară pașnică. Nu ne dorim război. Dar avem datoria să ne apărăm pacea și siguranța, să ne apărăm cetățenii”, a subliniat Președinta.

Un alt subiect prioritar al discuțiilor a fost asigurarea integrității alegerilor parlamentare din toamna acestui an. Președinta Sandu a mulțumit Uniunii Europene pentru decizia de a sprijini instituțiile moldovenești prin mobilizarea de experți europeni care vor lucra împreună cu autoritățile naționale pentru a contracara tentativele de manipulare a votului.

Totodată, în cadrul întrevederii au fost abordate investițiile europene prevăzute în Planul de Creștere pentru Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro, extinderea accesului producătorilor moldoveni pe piața UE, reducerea tarifelor la roaming și alte beneficii concrete pentru cetățeni, pe măsură ce Moldova avansează pe calea aderării la Uniunea Europeană.