
Dorin Junghietu, la Londra: „Independența energetică nu este doar un obiectiv strategic, ci o necesitate vitală”
Republica Moldova este o țară mică, care luptă să devină independentă energetic, acesta fiind nu doar un obiectiv strategic, ci o necesitate vitală. Declarațiile au fost făcute de ministrul Energiei, Dorin Junghietu, care participă la summitul internațional „Viitorul Securității Energetice”, desfășurat la Londra, transmite MOLDPRES.
„Republica Moldova este o țară mică, care luptă să devină independentă energetic. Importăm aproape 100% din necesarul de gaze și carburanți, iar aproximativ 70-80% din energia electrică provine tot din import. În 2022, doar pentru gaze naturale, am plătit 800 de milioane de dolari, echivalentul a 6% din PIB. Această realitate nu este sustenabilă și ne vulnerabilizează în fața șocurilor externe. Independența energetică nu este doar un obiectiv strategic, ci o necesitate vitală”, a declarat Dorin Junghietu.
Ministrul a atras atenția și asupra efectelor schimbărilor climatice asupra întregii regiuni, țara noastră fiind una dintre cele mai expuse și mai vulnerabile din Europa din acest punct de vedere.
„Dincolo de tranziția energetică, trebuie să investim masiv și în adaptare climatică. Planul Național pentru Energie și Climă, aprobat anul acesta, prevede investiții de 31 de miliarde de dolari în următoarele trei decenii, iar un scenariu de neutralitate climatică ar necesita încă 8 miliarde. Este o provocare uriașă pentru o economie modestă ca a noastră, dar este un drum pe care trebuie să-l urmăm”, a adăugat ministrul.
Dorin Junghietu a evidențiat și progresele în promovarea surselor regenerabile de energie, remarcând că țara noastră a lansat deja primele licitații pentru proiecte fotovoltaice și eoliene, iar încă o rundă este planificată pentru 2025, incluzând și soluții de stocare a energiei.
„Moldova are deja instalată o capacitate de aproximativ 650 MW de energie regenerabilă, 433 MW din surse solare și 190 MW din eolian. Ținta noastră este de 700 MW până în 2030 și 1600 MW până în 2050. Aceste cifre reflectă nu doar ambiția noastră, ci și determinarea de a transforma sistemul energetic într-unul mai curat, mai sigur și mai rezilient”, a conchis ministrul Dorin Junghietu.
Ministrul a subliniat, totodată, importanța unei abordări regionale integrate, în special în contextul provocărilor comune cu care se confruntă țările din Balcani și Europa de Est, făcând apel la o colaborare între toți actorii implicați pentru a elabora și întări planurile regionale de răspuns la schimbările climatice și un plan de acțiune comun dedicat rezilienței energetice.
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu participă, în perioada 24–25 aprilie 2025, la Summitul privind Viitorul Securității Energetice, organizat la Londra de către Guvernul Regatului Unit și Agenția Internațională pentru Energie. Evenimentul reunește peste 60 de miniștri din întreaga lume, lideri globali și factori de decizie care și-au propus să definească o viziune comună privind securitatea energetică în contextul tranziției verzi, al noilor provocări geopolitice, dar și realități climatice.
Dolarul scade cu 16 bani
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii din România: „Vom avea cinci noi poduri peste Prut, ceea ce e un lucru bun”
Peste 64 mln de lei au ajuns în conturile fermierilor în perioada 14–18 aprilie
Serviciul Fiscal a extins până în iunie 2026 Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli
Terminalul de cereale de pe Dunăre de la Giurgiulești, scos temporar din funcțiune din cauza unui incident
În perioada 14-18 aprilie, Fiscul a încasat 946,7 milioane de lei la Bugetul public național
R. Moldova va participa la Summitul privind Viitorul Securității Energetice, organizat la Londra
Circa 90 de companii din R.Moldova vor beneficia de granturi din partea Guvernului, Uniunii Europene și Băncii Mondiale
Noi formule de îmbunătățire a condițiilor pentru micii producători de energie verde, propuse de Ministerul Energiei
ANSA anunță un nou focar de Pestă Porcină Africană
Reuniunea Constituenței FMI și Băncii Mondiale // Anca Dragu: „R. Moldova demonstrează că prin reforme și parteneriate strategice poate construi un viitor european”
Orașul Ungheni va găzdui Festivalul „Podul de Flori” și va marca începutul construcției primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii
Poliția Națională a fost dotată cu echipamente moderne
Uniunea Europeană își consolidează sprijinul pentru securitatea Republicii Moldova
Dorin Junghietu, la Londra: „Independența energetică nu este doar un obiectiv strategic, ci o necesitate vitală”
Mormântul Papei Francisc va putea fi vizitat începând de duminică, 27 aprilie
Donald Trump l-a criticat pe Vladimir Putin după atacul cu rachete asupra capitalei ucrainene Kiev
Durata programelor locale la TV, în scădere cu 13% în 2025. Peste jumătate din posturi nu respectă legea
Speakerul Igor Grosu condamnă atacurile rusești cu rachete asupra mai multor orașe ucrainene
Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare va acorda suport pentru consolidarea democrației parlamentare în Moldova
Șefa statului se va întâlni cu diaspora moldovenească din Roma
USM ar putea semna un acord de parteneriat cu una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din Europa
O sală multifuncțională a fost creată la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul, cu sprijinul Băncii Mondiale
Noi tarife pentru servicii de distribuție a gazelor naturale și de alimentare cu apă, aprobate de ANRE
Ministerul Culturii anunță 81 de titluri de carte selectate pentru finanțare