ro
Economie
03 Iulie, 2025 / 13:21
/ Acum 22 ore

Focar de lăcuste în sudul țării: ANSA intervine și atenționează agricultorii

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță înregistrarea unor focare sporadice de lăcustă în localitatea Copceac, din raionul Cahul. Prezența insectelor a fost semnalată de către deținătorii de terenuri, care au informat subdiviziunea teritorială a ANSA, transmite MOLDPRES.

Inspectorii Agenției s-au deplasat imediat la fața locului pentru a constata situația și a preleva probe necesare identificării speciei de dăunători. În urma constatărilor, au fost aplicate măsuri de combatere, iar lanurile afectate au fost tratate în conformitate cu legislația în vigoare.

Conform prevederilor legale, responsabilitatea privind aplicarea măsurilor fitosanitare de prevenire și combatere a invaziilor de insecte revine operatorilor agricoli, deținătorilor de terenuri și autorităților publice locale.

În acest context, ANSA vine cu o serie de recomandări adresate fermierilor și comunităților.

„Este vorba de monitorizare regulată a terenurilor; examinări toamna pentru depistarea pontelor de ouă; verificări de primăvară privind umiditatea și temperatura solului; inspecții în zonele unde larvele eclozează în masă; observarea adulților în perioadele de activitate maximă; atenție sporită la solurile nisipoase și umede, preferate de lăcuste pentru reproducere”, explică ANSA.

De asemenea, instituţia atrage atenţia şi asupra aplicării metodelor preventive: utilizarea plaselor sau huselor de protecție pentru plante; amenajarea de zone-capcană cu plante atractive în jurul perimetrelor cultivate; instalarea capcanelor cu feromoni pentru atragerea și eliminarea dăunătorilor; tratament chimic, în caz de necesitate.

„Se vor aplica insecticide înregistrate și autorizate în Registrul de Stat al produselor de uz fitosanitar, cu respectarea strictă a normelor privind siguranța mediului. Totodată, sunt indicate metode alternative de combatere: curățarea mecanică a solului, săparea adâncă a terenurilor, arderea, unde legislația permite și cu respectarea măsurilor de siguranță, atenție specială pentru pășunile recent însămânțate, cele cu iarbă scurtă și culturile perene”, estimează sursa citată.

ANSA asigură că monitorizează evoluția situației și va întreprinde toate măsurile necesare pentru a preveni extinderea focarelor de lăcuste către alte zone agricole. Agenția solicită agricultorilor să supravegheze cu atenție terenurile cultivate și să notifice imediat autoritățile competente în caz de suspiciuni.

Totodată, ANSA recomandă publicului să se informeze din surse oficiale și să evite distribuirea de imagini sau informații incorecte. Este importantă diferențierea clară între lăcustă și cosaș, pentru o gestionare corectă a riscurilor fitosanitare.

Cahul