ro
Politică
04 Iulie, 2025 / 01:27
/ Acum 12 ore

Speakerul Igor Grosu a invitat cetățenii la expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească”: „Păstrăm vie memoria celor care au suferit clipe de coșmar de pe urma unui regim barbar”

Sâmbătă, 5 iulie, începând cu ora 20:00, în Piața Marii Adunări Naționale va fi inaugurată expoziția itinerantă „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească”. Speakerul Igor Grosu a îndemnat cetățenii să participe la expoziție, dar și la celelalte evenimente ce vor fi organizate în memoria victimelor deportărilor din 1949, comunică MOLDPRES.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a invitat toți cetățenii să viziteze expoziția și să participe la evenimentele comemorative.

„Invit toți cetățenii să viziteze expoziția, dar și celelalte evenimente, pentru a păstra vie memoria celor care au suferit clipe de coșmar de pe urma unui regim barbar. Durerea lor nu trebuie și nu poate fi uitată”, a spus Grosu.

El a anunțat că, tot sâmbătă, la Mereni, raionul Anenii Noi, în cadrul Complexului Muzeal în aer liber, va avea loc o conferință internațională dedicată represiunilor politice și deportărilor din 6 iulie 1949.

Conform sursei citate, duminică, 6 iulie, la ora 08:00, la monumentul victimelor deportărilor de lângă Gara Feroviară din Chișinău va avea loc mitingul de comemorare a celor care au fost smulși din casele lor și trimiși în Siberia.

„Tot duminică, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” va avea loc spectacolul-document Dosarele Siberiei, urmat de un marș simbolic al actorilor și spectatorilor către Piața Marii Adunări Naționale, unde vor fi aprinse lumânări în memoria victimelor”, a conchis Grosu.

La acest subiect a venit în plen cu o luare de cuvânt și deputata Valentina Ghețu. Ea a vorbit despre suferințele celor deportați: oameni alungați din propriile gospodării, înfometați, umiliți și reduși la tăcere – nu pentru fapte sau vinovății reale, ci pentru simplul fapt că erau considerați periculoși de un regim care dorea să distrugă identitatea acestui neam.

„Acești oameni nu au încălcat vreo lege. Au fost persecutați pentru că au fost considerați o amenințare de către un regim care voia să distrugă rădăcina identitară a acestui popor. Și totuși, ei au rămas oameni cu demnitate, cu credință, cu verticalitate. Mulți dintre ei nu s-au mai întors niciodată. Mulți au revenit, dar ani la rând statul le-a întors spatele”, a spus aleasa poporului.

Deputata a lansat și un mesaj dur la adresa opoziției pro-ruse, spunând că evită adevărul istoric.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a orchestrat una dintre cele mai mari operațiuni de deportare din istoria Republicii Moldova și a întregii regiuni est-europene. Aproximativ 40.000 de oameni, inclusiv femei, copii și bătrâni, au fost forțați să părăsească casele lor și trimiși în condiții inumane în lagărele din Siberia.

Această acțiune face parte din politica represivă stalinistă de „curățare” a populației, vizând în special țăranii bogați (numiți „chiaburi”) și alte categorii sociale considerate „dușmani ai poporului” sau potențiali opozanți ai regimului sovietic. Deportările aveau scopul de a elimina orice rezistență la colectivizare și de a impune controlul total asupra teritoriului și populației.