
Speakerul Igor Grosu a invitat cetățenii la expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească”: „Păstrăm vie memoria celor care au suferit clipe de coșmar de pe urma unui regim barbar”
Sâmbătă, 5 iulie, începând cu ora 20:00, în Piața Marii Adunări Naționale va fi inaugurată expoziția itinerantă „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească”. Speakerul Igor Grosu a îndemnat cetățenii să participe la expoziție, dar și la celelalte evenimente ce vor fi organizate în memoria victimelor deportărilor din 1949, comunică MOLDPRES.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a invitat toți cetățenii să viziteze expoziția și să participe la evenimentele comemorative.
„Invit toți cetățenii să viziteze expoziția, dar și celelalte evenimente, pentru a păstra vie memoria celor care au suferit clipe de coșmar de pe urma unui regim barbar. Durerea lor nu trebuie și nu poate fi uitată”, a spus Grosu.
El a anunțat că, tot sâmbătă, la Mereni, raionul Anenii Noi, în cadrul Complexului Muzeal în aer liber, va avea loc o conferință internațională dedicată represiunilor politice și deportărilor din 6 iulie 1949.
Conform sursei citate, duminică, 6 iulie, la ora 08:00, la monumentul victimelor deportărilor de lângă Gara Feroviară din Chișinău va avea loc mitingul de comemorare a celor care au fost smulși din casele lor și trimiși în Siberia.
„Tot duminică, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” va avea loc spectacolul-document Dosarele Siberiei, urmat de un marș simbolic al actorilor și spectatorilor către Piața Marii Adunări Naționale, unde vor fi aprinse lumânări în memoria victimelor”, a conchis Grosu.
La acest subiect a venit în plen cu o luare de cuvânt și deputata Valentina Ghețu. Ea a vorbit despre suferințele celor deportați: oameni alungați din propriile gospodării, înfometați, umiliți și reduși la tăcere – nu pentru fapte sau vinovății reale, ci pentru simplul fapt că erau considerați periculoși de un regim care dorea să distrugă identitatea acestui neam.
„Acești oameni nu au încălcat vreo lege. Au fost persecutați pentru că au fost considerați o amenințare de către un regim care voia să distrugă rădăcina identitară a acestui popor. Și totuși, ei au rămas oameni cu demnitate, cu credință, cu verticalitate. Mulți dintre ei nu s-au mai întors niciodată. Mulți au revenit, dar ani la rând statul le-a întors spatele”, a spus aleasa poporului.
Deputata a lansat și un mesaj dur la adresa opoziției pro-ruse, spunând că evită adevărul istoric.
În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a orchestrat una dintre cele mai mari operațiuni de deportare din istoria Republicii Moldova și a întregii regiuni est-europene. Aproximativ 40.000 de oameni, inclusiv femei, copii și bătrâni, au fost forțați să părăsească casele lor și trimiși în condiții inumane în lagărele din Siberia.
Această acțiune face parte din politica represivă stalinistă de „curățare” a populației, vizând în special țăranii bogați (numiți „chiaburi”) și alte categorii sociale considerate „dușmani ai poporului” sau potențiali opozanți ai regimului sovietic. Deportările aveau scopul de a elimina orice rezistență la colectivizare și de a impune controlul total asupra teritoriului și populației.
Ministrul german de Externe, Johann Wadephul, în vizită la Chișinău: „Germania rămâne un susținător ferm al parcursului european al Republicii Moldova”
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
După ce a vizitat Ucraina, ministrul german de Externe vine Chișinău. Vezi programul oficialului
Judecătoarea Silvia Cecan va fi supusă din nou evaluării de integritate la cererea CSM
Parlamentul a adoptat 45 de acte normative în luna iunie, inclusiv legi pro-europene și măsuri sociale pentru salariați și tineri
În ajunul campaniei electorale, CSM a venit cu o declarație în care îndeamnă toți actorii politici la responsabilitate
Sprijinul Marii Britanii pentru R. Moldova, reafirmat în cadrul unei întâlniri la Parlamentul britanic. Igor Grosu: „Cooperarea noastră strategică este un pilon important pentru consolidarea democrației”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova