
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Paun Rohovei: „Cei care au comis crime de război trebuie trași la răspundere. În caz contrar, lumea riscă să alunece într-un haos”
Ucraina rămâne ferm angajată în susținerea unei păci juste, care să respecte integritatea teritorială și suveranitatea statului ucrainean. Principalii piloni ai acestui proces sunt suveranitatea, integritatea teritorială și tragerea la răspundere a celor care au comis crime de război. Declarația a fost făcută de ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Paun Rohovei, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru MOLDPRES, în ajunul deschiderii la Chișinău a primului summit Republica Moldova - Uniunea Europeană, care va aborda subiecte esențiale, inclusiv sprijinul european în contextul războiului din Ucraina.
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Paun Rohovei, a calificat războiul declanșat de Rusia împotriva țării sale drept un „genocid” și o „crimă împotriva umanității”, acuzând regimul de la Moscova de distrugerea sistematică a infrastructurii civile și de încercarea de anihilare a poporului ucrainean. Diplomatul a subliniat că atacurile din ultimele șase luni au avut ca scop deliberat distrugerea infrastructurii energetice și civile, în special a blocurilor de locuințe:
„De fapt, este un genocid. Comportamentul Rusiei în acest război reprezintă o crimă împotriva umanității. Vorbim de deportări, distrugerea locuințelor, a infrastructurii, a tot ce ține de viața civilă”, a declarat Rohovei.
Ambasadorul a mai spus că planurile inițiale ale Moscovei, de a ocupa Ucraina în trei zile, au eșuat complet, pentru că „Putin nu a înțeles că nu se luptă doar cu o armată, ci cu un întreg popor care a dat o ripostă fermă.”
Referindu-se la inițiativele internaționale pentru pace, Rohovey a menționat că Ucraina a acceptat propunerea Statelor Unite privind o posibilă încetare a focului, însă atacurile Rusiei s-au intensificat, demonstrând lipsa reală de intenție pentru dialog:
„Ucraina pledează pentru o pace, dar o pace justă. Suveranitatea și integritatea teritorială sunt pilonii principali ai acestui proces. La fel de important este ca cei care au comis crime de război – regimul de la Kremlin – să fie trași la răspundere în conformitate cu legislația internațională”, a subliniat diplomatul.
Paun Rohovei a avertizat că lipsa unui cadru de responsabilizare a agresorilor ar putea deschide calea către un haos global, în care dreptul internațional și regulile conviețuirii pașnice ar fi grav subminate.
„Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vom risca să ducem o lume întreagă într-un haos, unde dreptul internațional și regulile conviețuirii internaționale vor fi călcate în picioare”, a mai declarat ambasadorul Ucrainei.
Diplomatul ucrainean a apreciat sprijinul acordat de Republica Moldova, atât la nivel politic, cât și umanitar:
„Chișinăul face absolut totul pentru a sprijini Ucraina. Nu e doar un rol diplomatic, ci o demonstrare reală de solidaritate și parteneriat.”
Ambasadorul a reiterat faptul că atât Ucraina, cât și Republica Moldova și-au ales ireversibil calea europeană:
„Locul nostru este în Europa. Iar summitul ce urmează să aibă loc în Republica Moldova este un semnal clar de stabilitate și angajament față de valorile europene.”
Mai multe detalii despre eforturile de pace depuse de autoritățile de la Kiev, sprijinul acordat ucrainenilor refugiați din calea războiului, dar și despre cum vede Ucraina rolul Alianței Nord-Atlantice în menținerea păcii și stabilității în regiune, aflați din interviul acordat de ambasadorul Paun Rohovei, care va fi publicat vineri, 4 iulie, pe moldpres.md.
Republica Moldova și-a deschis oficial Ambasada la Astana
NATO și-a reafirmat angajamentele și sprijinul politic față de Republica Moldova, susținând neutralitatea și suveranitatea țării noastre
Relațiile bilaterale moldo-kazahe discutate la Astana
FOTO// Speakerul Igor Grosu în Irlanda: „Moldovenii noștri, prin munca lor, contribuie din plin la imaginea pozitivă a Moldovei”
Până la data de 1 iulie, în Registrul de Stat al Alegătorilor au fost înregistrate 3 297 596 de persoane
Ministrul german de Externe, Johann Wadephul, în vizită la Chișinău: „Germania rămâne un susținător ferm al parcursului european al Republicii Moldova”
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
După ce a vizitat Ucraina, ministrul german de Externe vine Chișinău. Vezi programul oficialului
Judecătoarea Silvia Cecan va fi supusă din nou evaluării de integritate la cererea CSM
Câștigătorii concursului EuroQuiz Moldova, în vizită la Bruxelles: Cristina Gherasimov: „Se întorc acasă cu o experiență de neuitat”
Stabilizarea regională aduce ieftiniri la carburanți în R. Moldova
Donald Trump spune că este dezamăgit de Putin după ultima convorbire telefonică
GALERIE FOTO // Premianții Bacalaureatului 2025 - recunoaștere pentru excelență
INTERVIU MOLDPRES // Paun Rohovei, ambasadorul Ucrainei: „Summitul R. Moldova–UE transmite un semnal clar - Chișinăul rămâne ferm pe drumul integrării europene”
Numărul deceselor în accidente rutiere, la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu
Prejudiciu de peste 11 mln de lei la buget: o asociație patronală, vizată într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani
Chinezii vor să străpungă scoarța terestră a Pământului
„Astăzi, la Chișinău, scriem istorie!” – mesajul fostului ministru Nicu Popescu, cu prilejul primului summit oficial Republica Moldova – Uniunea Europeană
Daniel Vodă, despre Summitul Moldova-UE: „Un semnal clar de încredere și investiție în viitorul țării”
Guvernul anunță lansarea expoziției de vagoane în PMAN „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași”
Kievul a fost atacat masiv în această noapte. Rusia a lansat peste 500 de drone asupra Ucrainei
Statele Unite ale Americii marchează Ziua Independenței
VIDEO // Elevii care au obținut nota 10 la examenul de Bacalaureat, premiați într-un eveniment festiv. Maia Sandu: „Ne punem speranțele în voi și promitem că vă vom fi alături în acest drum”
Transport public modern și piață agroalimentară nouă la Ungheni #MoldovaPoate
Două comune din raionul Cahul investesc în sisteme moderne de colectare a deșeurilor