
FOTO // Expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” revine în PMAN pentru al treilea an consecutiv
Expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” revine în PMAN pentru al treilea an consecutiv. Vagoanele au fost instalate chiar în această seară, comunică MOLDPRES.
Directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, a menționat că ceremonia de deschidere a expoziției va avea loc sâmbătă, 5 iulie, la ora 20:00.
„Începând de duminică, expoziția va putea fi vizitată zilnic, între orele 09:00 și 21:00, până pe 27 iulie. Evenimentul este dedicat victimelor stalinismului și comunismului în general. Este o acțiune inițiată, coordonată și susținută în mod direct de Guvernul Republicii Moldova, pentru al treilea an consecutiv. Devine astfel o tradiție și un semn de normalitate: că trăim într-o societate liberă, unde putem spune ce gândim și putem comemora, cu demnitate, pe toți concetățenii noștri care au suferit pe nedrept, în timp de pace, din cauza unui regim dictatorial și totalitar”, a opinat Cașu.
El a precizat că, în acest an, instituția pe care o conduce a pregătit un nou set de postere, realizate într-un concept diferit, cu materiale, fotografii și interpretări noi.
„Expoziția acoperă întreaga perioadă sovietică, de la începuturi până la final, motiv pentru care poartă titlul generic Teroarea de stat în Moldova sovietică. Victime, făptași, amploare. Textele explicative sunt disponibile în limbile română și engleză”, a adăugat Cașu.
Astăzi, și speakerul Igor Grosu a invitat toți cetățenii să viziteze expoziția și să participe la evenimentele comemorative.
„Invit toți cetățenii să viziteze expoziția, dar și celelalte evenimente, pentru a păstra vie memoria celor care au suferit clipe de coșmar de pe urma unui regim barbar. Durerea lor nu trebuie și nu poate fi uitată”, a spus Grosu.
El a anunțat că, sâmbătă, la Mereni, raionul Anenii Noi, în cadrul Complexului Muzeal în aer liber, va avea loc o conferință internațională dedicată represiunilor politice și deportărilor din 6 iulie 1949.
Conform sursei citate, duminică, 6 iulie, la ora 08:00, la monumentul victimelor deportărilor de lângă Gara Feroviară din Chișinău va avea loc mitingul de comemorare a celor care au fost smulși din casele lor și trimiși în Siberia.
„Tot duminică, la Teatrul Național Mihai Eminescu va avea loc spectacolul-document Dosarele Siberiei, urmat de un marș simbolic al actorilor și spectatorilor către Piața Marii Adunări Naționale, unde vor fi aprinse lumânări în memoria victimelor”, a conchis Grosu.
În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a orchestrat una dintre cele mai mari operațiuni de deportare din istoria Republicii Moldova și a întregii regiuni est-europene. Aproximativ 40.000 de oameni, inclusiv femei, copii și bătrâni, au fost forțați să părăsească casele lor și trimiși în condiții inumane în lagărele din Siberia.
Această acțiune face parte din politica represivă stalinistă de „curățare” a populației, vizând în special țăranii bogați (numiți „chiaburi”) și alte categorii sociale considerate „dușmani ai poporului” sau potențiali opozanți ai regimului sovietic. Deportările aveau scopul de a elimina orice rezistență la colectivizare și de a impune controlul total asupra teritoriului și populației.
MAE a emis o alertă de călătorie pentru Bulgaria
Agenții imobiliari vor avea nevoie de certificat de competență profesională și vor fi obligați să încheie contracte cu clienții
Președinta Maia Sandu invită diaspora din Italia la întâlniri directe în cinci orașe italiene
Municipiul Bălți va beneficia de 22 de autobuze donate de municipiul Reșița din România
Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl vor primi din 1 august alocații mai mari
Localitățile din Moldova vor avea un sistem modern de colectare și gestionare a deșeurilor
Un bărbat va fi judecat după ce acum 29 de a ucis în bătaie o minoră
Un agent de pază, condamnat la trei ani de închisoare pentru agresarea unui bărbat
Noi reguli pentru folosirea apei subterane și gestionarea deșeurilor, adoptate de Parlament
GALERIE FOTO // Premianții Bacalaureatului 2025 - recunoaștere pentru excelență
INTERVIU MOLDPRES // Paun Rohovei, ambasadorul Ucrainei: „Summitul R. Moldova–UE transmite un semnal clar - Chișinăul rămâne ferm pe drumul integrării europene”
Numărul deceselor în accidente rutiere, la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu
Prejudiciu de peste 11 mln de lei la buget: o asociație patronală, vizată într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani
Chinezii vor să străpungă scoarța terestră a Pământului
„Astăzi, la Chișinău, scriem istorie!” – mesajul fostului ministru Nicu Popescu, cu prilejul primului summit oficial Republica Moldova – Uniunea Europeană
Daniel Vodă, despre Summitul Moldova-UE: „Un semnal clar de încredere și investiție în viitorul țării”
Guvernul anunță lansarea expoziției de vagoane în PMAN „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași”
Kievul a fost atacat masiv în această noapte. Rusia a lansat peste 500 de drone asupra Ucrainei
Statele Unite ale Americii marchează Ziua Independenței
VIDEO // Elevii care au obținut nota 10 la examenul de Bacalaureat, premiați într-un eveniment festiv. Maia Sandu: „Ne punem speranțele în voi și promitem că vă vom fi alături în acest drum”
Transport public modern și piață agroalimentară nouă la Ungheni #MoldovaPoate
Două comune din raionul Cahul investesc în sisteme moderne de colectare a deșeurilor
GALERIE FOTO // Calea spre Uniunea Europeană, în obiectivul MOLDPRES
Japonia va continua să susţină domeniul agricol din R. Moldova
BNM și IFC au semnat un Acord de Cooperare în domeniul finanțării durabile