
Ministrul Dorin Junghietu: Liberalizarea pieței energiei electrice din România nu are impact direct asupra consumatorilor din Republica Moldova
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a venit cu explicații privind prețul la energia electrică, factorii care îl influențează și condițiile actuale în care Republica Moldova achiziționează electricitate. Astfel, oficialul a afirmat că liberalizarea pieței din România nu are impact direct asupra consumatorilor din Republica Moldova, transmite MOLDPRES.
Explicațiile vin în contextul unor declarații la un post de televiziune, care, potrivit ministrului, au fost greșit interpretate de unele surse media și folosite în scopuri manipulatorii, creând știri false.
„Nu am spus că energia se va scumpi, ci am explicat de ce nu se poate ieftini acum. Iar liberalizarea pieței din România nu are impact direct asupra consumatorilor din Republica Moldova”, a menționat Dorin Junghietu.
Potrivit ministrului, după expirarea prețurilor plafon pentru energia procurată de peste Prut și după liberalizarea pieței din statul vecin, din 1 iulie, energia procurată din România va fi cu circa 50 de lei românești mai scumpă. Chiar și așa, ministrul a dat asigurări că aceste diferențe la prețul de achiziție vor putea fi acoperite în limita tarifelor actuale achitate de consumatori, în condițiile în care energia procurată de Energocom până acum a fost sub plafonul de preț stabilit de ANRE.
„Energia cumpărată de Energocom prin contractele bilaterale la 90 Euro sau 400 RON per MWh, acum va fi cu circa 50 RON mai scumpă. Vorbim de aproximativ 40% din energia importată din România. Dar, pentru că energia procurată de Energocom până acum a fost sub plafonul de preț stabilit de ANRE, exista devieri pozitive din care compania va putea acoperi aceste diferențe la prețul de achiziție în limita tarifelor actuale. Și acesta este și răspunsul către criticii care au cerut public reducerea tarifelor acum”, a menționat Dorin Junghietu.
Din 1 ianuarie 2025, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, după ce concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale în Republica Moldova. În aceste condiții, consumul este acoperit din surse interne și din import.
Astfel, în luna mai curent, SA Energocom a achiziționat circa 318 mii MWh de energie electrică, din surse interne, cât și din importuri, la prețul mediu ponderat de 106,60 euro/MWh. Importurile au reprezentat cea mai mare parte a volumului procurat – 72,71%, în timp ce energia furnizată de producătorii autohtoni a constituit 27,29%.
O parte din energia importată, 9,12% din consumul total, a fost achiziționată din România, la un preț preferențial, alte 37,63% au fost procurate în baza unor contracte bilaterale cu furnizori externi. Alte 25,96% au fost procurate de pe bursele OPCOM și BRM.
Pe plan intern, CET-urile din Chișinău și Bălți au livrat 22,53 mii MWh, echivalentul a 7,11%, iar energia produsă din surse regenerabile a atins un volum de aproximativ 63,9 mii MWh, adică 20,18%.
UE sprijină modernizarea a 19 întreprinderi agricole din mediul rural cu granturi de peste 380 mii de lei
Constantin Borosan va prelua din 1 septembrie funcția de director al ANRE
Raionul Căușeni a primit, în ultimii patru ani, investiții de la Guvern de peste 380 de milioane de lei. Dorin Recean: „Vom continua să investim în fiecare localitate”
GALERIE FOTO // Circulație deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1
Două proiecte pentru consolidarea sănătății animalelor în R. Moldova, aprobate de Guvern
Circulația a fost deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1 #MoldovaPoate
Reformele în sectorul energetic din Republica Moldova, descrise de revista „The Economist” drept un exemplu remarcabil în regiune
Euro și dolarul se apreciază
Guvernul dezminte informațiile privind lichidarea ADMA. Daniel Vodă: „Este un fals”
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”
GALERIE FOTO // Primul Summit Republica Moldova - Uniunea Europeană, în obiectivul MOLDPRES
Liderii europeni reconfirmă sprijinul pentru reforme și deschiderea negocierilor de aderare: „Moldova și UE cooperează mai strâns ca niciodată”
Din 1 ianuarie, moldovenii vor folosi telefonul în UE fără costuri suplimentare. Comisia Europeană a anunțat noi reguli
Președintele Consiliului European, Antonio Costa: „Moldova este pregătită pentru următorii pași în procesul de aderare. UE rămâne un partener de încredere”
Prim-ministrul Dorin Recean: „Moldova este acasă în Europa. Primul summit cu UE confirmă direcția noastră ireversibilă”
Comisia Europeană va elibera prima tranșă de 270 de milioane de euro din cadrul Planului de creștere. Ursula von der Leyen: „Moldova are un loc în familia europeană”
Maia Sandu: „Susținem o pace durabilă în Ucraina – o pace adevărată, cu garanții clare că războiul nu se va reporni”
Președinta Maia Sandu: Fondurile europene vor fi direcționate spre dezvoltarea infrastructurii, educației, economiei și sectorului energetic
Maia Sandu: „Din octombrie, pentru tranzacțiile bancare cu Europa vom plăti mai puțin, iar până la sfârșitul anului, vom elimina complet tarifele de roaming”
Declarația comună a primului Summit Republica Moldova - Uniunea Europeană
Summitul R.Moldova- UE: Bruxelles-ul, dispus să deschidă toate capitolele de negociere
Alegerile din comuna Boldurești, anulate. CEC anunță ședință pentru organizarea unui nou scrutin
Doi procurori, eliminați din concurs după ce CSJ le-a confirmat problemele de integritate
Igor Grosu: „Primul Summit Moldova–UE confirmă că țara noastră e pe drumul corect”
Zelenski a discutat cu Donald Trump despre sprijinul pentru Ucraina și perspectivele unui acord de pace