
Circulația a fost deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1 #MoldovaPoate
Podul peste râul Bâc și pasajul peste calea ferată au fost astăzi deschise circulaţiei. Acestea sunt două obiective de infrastructură esențiale de pe traseul național M1, care face legătura între frontiera cu România (Leușeni), municipiul Chișinău, regiunea Dubăsari și frontiera cu Ucraina, transmite MOLDPRES.
Lucrările, demarate în ianuarie 2023, au inclus construcția a două poduri noi — unul cu o lungime de 80 de metri peste râul Bâc și altul de 60 de metri peste calea ferată — precum și amenajarea a 2 kilometri de drum nou care leagă strada Pietrăriei de Calea Ieșilor. Complexul rutier mai cuprinde cinci podețe noi și a fost proiectat pentru a devia traficul destinat localității Vatra, eliminând astfel un punct critic de congestie.
„Astăzi venim cu o noutate extraordinară pentru toți șoferii din Republica Moldova. Acest amplu proiect de infrastructură va aduce beneficii imediate transportatorilor și cetățenilor care tranzitează zona. Această realizare face parte dintr-un program național ambițios, prin care am construit 42 de poduri în perioada 2021-2025. Fiecare pod și fiecare drum modernizat reprezintă un pas concret spre o Moldovă europeană, cu o infrastructură sigură și modernă, care demonstrează respect pentru oameni”, a declarat vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).
La rândul său, directorul general al Administraţiei Naţionale a Drumurilor, Sergiu Bejan, a estimat că nu este vorba doar despre o simplă lucrare de pod, ci despre darea în exploatare a unui nod rutier vital atât pentru traseul național M1, cât și pentru traficul municipal, având în vedere suprapunerea cu șoseaua Balcani, una dintre cele mai încărcate din punct de vedere al traficului greu.
„Felicităm echipele de muncitori și toți partenerii pentru execuția calitativă și implicarea activă, care au făcut posibilă finalizarea acestui obiectiv strategic”, a spus Sergiu Bejan.
Lucrările de reabilitare a celor două structuri au fost realizate în cadrul unui proiect strategic pentru modernizarea rețelei de transport din Republica Moldova, finanțat din surse externe și interne. Reparația și consolidarea podului peste râul Bâc, precum și a pasajului peste calea ferată, au avut ca obiectiv creșterea siguranței traficului rutier și îmbunătățirea fluxului de transport național și internațional.
Redeschiderea acestor tronsoane va contribui semnificativ la fluidizarea circulației pe una dintre cele mai importante artere de transport ale țării, asigurând o conexiune eficientă între vestul și estul Republicii Moldova, cu impact direct asupra comerțului, mobilității cetățenilor și dezvoltării economice regionale.
Proiectul a fost implementat de Administrația Naţională a Drumurilor, cu implicarea companiilor Rutador și Poduri Prim. Odată cu deschiderea oficială, primele vehicule au traversat noile structuri, marcând începutul unei noi etape de mobilitate urbană și națională, pe un coridor de transport mai rapid și mai sigur.
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
La Glodeni a fost creată prima platformă industrială multifuncțională pentru a accelera dezvoltarea economică regională
Focar de lăcuste în sudul țării: ANSA intervine și atenționează agricultorii
Segmentul de cale ferată Văleni, pregătit pentru reabilitare: CFM lansează licitația pentru lucrări
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a organizat o întâlnire cu reprezentanții transportatorilor
Peste 500 de companii ar putea beneficia de noi facilități
AIPA a autorizat plăți de peste 133 mln de lei pentru sprijinirea agricultorilor în luna iunie 2025
Grupul Banca Mondială are un nou manager de țară în Republica Moldova
Prețuri mai mici pentru benzină și motorină, anunțate de ANRE pentru ziua de joi
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova