ro
Economie
05 Iulie, 2025 / 00:02
/ Acum 10 ore

Noi capacități de producere a energiei regenerabile, disponibile pentru investitori

Peste 109 MW capacitate de rețea a fost eliberată pentru potențialii producători de energie regenerabilă care vor să investească în Republica Moldova. Noile capacități sunt disponibile după ce Ministerul Energiei a introdus obligativitatea achitării unei garanții financiare pentru eliberarea avizelor de racordare la rețea pentru centralele electrice regenerabile de peste 200 kW, transmite MOLDPRES.

Inițiativa a fost făcută pentru a responsabiliza deținătorii de avize de racordare, în contextul în care o parte din acestea au fost obținute cu scopuri speculative sau efectiv nevalorificate, blocând accesul la rețea pentru alți investitori, a subliniat Ministerul Energiei.

Pentru companiile care au obținut avize anterior, a fost acordată o perioadă de tranziție, până la 30 iunie 2025, iar cei care au renunțat la avize sunt absolviți de amenda prevăzută de lege. Astfel, au fost returnate operatorilor de transport și distribuție a energiei electrice  30 de avize de racordare la rețea cu o capacitate totală de peste 109 MW.

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a explicat că prin introducerea garanțiilor financiare, autoritățile și-au propus să responsabilizeze titularii avizelor de racordare și să sprijine investitori serioși, care dispun de resursele necesare.

„Această măsură este esențială pentru deblocarea capacității rețelei, permițând implementarea rapidă și eficientă a proiectelor de energie verde în beneficiul întregii economii naționale”, a menționat ministrul.

Până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative, titularii avizelor care nu le-au valorificat la termen erau sancționați printr-o taxă care constituie între 50%-70% din cuantumul garanției financiare stabilită de ANRE, care se vira la bugetul de stat. După 30 iunie, sancțiunea constituie 1000 lei/kW și se reține la operatori pentru dezvoltarea rețelei.

Garanțiile financiare vor fi rambursate doar în cazul în care centrala electrică este pusă în funcțiune conform avizului. Iar în situația când centrala nu este dată în exploatare în termenele stabilite, garanția financiară va fi reținută și utilizată de operatorul de sistem în scopul modernizării rețelelor de energie electrică. 

În ultimii cinci ani, capacitățile de generare fotovoltaice și eoliene au crescut de opt ori, până la 689 MW în luna mai.