
Reformele în agricultura moldovenească și direcțiile de dezvoltare a sectorului, discutate la Bruxelles
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Ludmila Catlabuga, se află într-o vizită de lucru la Bruxelles, fiind însoțită de secretarul general adjunct a ministerului, Ina Butucel. Programul include o serie de întrevederi de nivel înalt cu oficiali ai Comisiei Europene din cadrul DG AGRI (Agricultură și Dezvoltare Rurală), DG ENEST (Extindere și Vecinătate) și DG MARE (Afaceri Maritime și Pescuit), precum și cu reprezentanți ai Parlamentului European. Scopul vizitei este de a consolida parteneriatul cu Uniunea Europeană în sprijinul agricultorilor moldoveni și de a avansa reformele necesare integrării europene a sectorului agroalimentar, transmite MOLDPRES.
Ludmila Catlabuga a prezentat reformele deja lansate în sectorul agroalimentar, menționând că ministerul a trecut printr-o reorganizare internă, pentru a asigura o mai bună coordonare instituțională.
„A fost promovat un nou cadru legislativ privind finanțarea și gestionarea politicii agricole, care va permite utilizarea eficientă a fondurilor”, a explicat ministrul.
O altă realizare este definitivarea Programului Strategic pentru Politica Agricolă 2025–2030, care va ghida dezvoltarea agriculturii în următorii ani. În paralel, au fost aprobate legile privind Camerele Agricole și Rețeaua de Date Contabile Agricole.
„Ministerul a inițiat și elaborarea Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS), un mecanism necesar pentru gestionarea subvențiilor, urmând să asigure trasabilitatea intervențiilor publice în agricultură, să sporească transparența alocării fondurilor și să faciliteze accesul fermierilor la sprijin financiar.Următoarele obiective se referă la dezvoltarea sistemului AKIS, menit să consolideze capacitățile producătorilor agricoli de a accesa piețele și finanțarea necesară. La fel, un obiectiv este alinierea AIPA la cerințele europene, precum și extinderea funcționalității Registrului Național al Fermierilor”, a punctat oficialul.
De asemenea, este în desfășurare etapa-pilot pentru Sistemul de Identificare a Terenurilor și Parcelelor, un instrument care va permite o mai bună gestionare a resurselor și intervențiilor în agricultură.
„Dezvoltarea mediului rural este o altă prioritate, cu obiectivul de a acoperi cel puțin 70% din teritoriul național prin strategii LEADER și de a susține anual peste 500 de proiecte de dezvoltare rurală prin Fondul Național pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Agenda de reforme mai include operaționalizarea a patru laboratoare regionale pentru control oficial și testare, precum și modernizarea logisticii de transport a probelor între punctele de frontieră și laboratoare”, a estimat şeful MAIA.
Ludmila Catlabuga a reiterat o serie de solicitări adresate partenerilor europeni. Una dintre acestea este includerea Republicii Moldova în Programul UE pentru școli, care permite distribuirea de fructe, legume și lapte în instituțiile educaționale.
Un alt subiect abordat se referă la solicitarea Republicii Moldova de a beneficia de perioade de tranziție pentru adaptarea sectorului agricol la reglementările europene.
„Aceste perioade ar permite o implementare mai echilibrată a noilor cerințe privind siguranța alimentară, sprijinul pentru fermieri și standardele de calitate. În același timp, exprimăm interesul de a accesa fonduri de preaderare, în special prin programul IPARD și solicităm sprijin în pregătirea cadrului necesar absorbției acestor resurse”, a comunicat ministrul.
Ludmila Catlabuga a exprimat recunoștința pentru sprijinul constant acordat Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în pregătirea pentru screening-ul bilateral pe Capitolele 11, 12 și 13, programat pentru lunile iunie și septembrie 2025.
Încasările Fiscului la buget au ajuns săptămâna trecută la 3,2 miliarde de lei
Ministrul Energiei Dorin Junghietu a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean. Securitatea energetică a ambelor țări, pe agenda discuțiilor
Fermierii din sectorul zootehnic mai au timp până pe 4 aprilie să aplice la granturi în proiectul AGGRI, finanţat de Banca Mondială
Serviciul Vamal a încasat peste 856 mil de lei în ultima săptămână
Moldexpo va găzdui expozițiile MOLDCONSTRUCT, MOLDENERGY și Salonul imobiliar
Euro și dolarul scad în ultima zi a lunii martie
În municipiul Cahul au început lucrările de modernizare a iluminatului public stradal
FOTO Antreprenorii din nordul țării, susținuți prin prisma specializării inteligente și transferului tehnologic
În perioada 17-28 martie 2025, Serviciul Vamal a constatat apariția obligației vamale suplimentare în cuantum de peste 5 mln lei
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Noul Cod funciar, intrat astăzi în vigoare, aduce mai multe beneficii pentru agricultori
„MOLDPRES” și „ARMENPRESS”, acord de colaborare pentru diversificarea spațiului informațional din ambele state. Vitalie Hadei: „Știri și interviuri din prima sursă, pentru a informa publicul despre realitățile de la Chișinău și Erevan”
Sprijinul populației pentru tranziția verde a Republicii Moldova, estimat într-un studiu de Institutul de Mediu de la Stockholm
Perspectivele R. Moldova în implementarea politicilor climatice de către MIDR, apreciate de Misiunea Direcției generale politici climatice a Comisiei Europene
Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, vine la Chișinău
Cadrul legal pentru protecția jurnaliștilor discutat la Parlament
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat 35 de acte normative în luna martie
Secretarul de stat al Ministerului Energiei: Provocările cu care s-a confruntat Republica Moldova au fost transformate în oportunități
UE va majora sprijinul pentru reziliența energetică a Republicii Moldova
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Campionatul național de judo U-13 a reunit 400 de sportivi
Bilanțul cutremurului din Myanmar depășește 2.700 de morți
Evghenia Guțul rămâne în arest preventiv
Agricultorii din ţară, instruiți pentru procesul de depunere a cererilor de finanțare
Numărul procuraturilor teritoriale s-a redus de la 36 la 14