ro
Economie
26 Aprilie, 2025 / 03:54
/ Acum 10 ore

Șeful de la Energie, Dorin Junghietu, s-a întâlnit la Londra cu omologi din mai multe țări

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a avut o serie de întrevederi bilaterale în cadrul Summitului internațional „Viitorul Securității Energetice”, desfășurat la Londra, în perioada 24–25 aprilie. Discuțiile au vizat aprofundarea cooperării energetice regionale și internaționale, cu accent pe diversificarea surselor de energie și dezvoltarea proiectelor de infrastructură energetică durabilă, comunică MOLDPRES.

Oficialul moldovean s-a întâlnit cu Kerry McCarthy, subsecretar de stat parlamentar în cadrul Departamentului pentru Securitate Energetică și Emisii Net Zero al Regatului Unit, cu ministrul Energiei al Ucrainei, Gherman Galușcenko, cu Christopher Allan, directorul Departamentului Asia Centrală și Vecinătatea de Est din cadrul FCDO, și cu Mary Warlick, director executiv adjunct al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

În cadrul dialogului cu reprezentanta guvernului britanic, Kerry McCarthy, ministrul Energiei a mulțumit pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova în consolidarea rezilienței energetice, precum și pentru organizarea summitului. Oficialii au abordat stabilitatea actuală a aprovizionării cu gaze, datorată rutelor alternative identificate, precum și progresele înregistrate în dezvoltarea energiei regenerabile.

Ministrul moldovean a reiterat deschiderea pentru atragerea investitorilor britanici în noua rundă de licitații pentru proiecte energetice de mare capacitate, inclusiv în domeniul stocării energiei în baterii, subliniind dorința de a vedea companii britanice implicate activ în transformarea energetică a țării.

În discuția cu omologul ucrainean, Gherman Galușcenko, a fost evidențiată importanța cooperării în ceea ce privește rutele alternative de gaze, schimbul de energie electrică și integrarea piețelor energetice din regiune. Cei doi miniștri au subliniat necesitatea unei coordonări strânse cu Uniunea Europeană pentru a accelera interconectarea energetică regională.

În cadrul întrevederii cu Mary Warlick (IEA), a fost reafirmată implementarea Memorandumului de Înțelegere semnat la Berlin, în 2024, care prevede cooperare în domeniul eficienței energetice, schimb de expertiză și formarea de specialiști. Printre acțiunile prioritare stabilite pentru 2025 se numără stagii profesionale la Ministerul Energiei și la sediul IEA din Paris, precum și participarea IEA la conferințele naționale din domeniu, organizate în Republica Moldova.

Summitul de la Londra, organizat sub egida Guvernului britanic și a Agenției Internaționale pentru Energie, a reunit lideri guvernamentali și experți din întreaga lume, având ca scop definirea unei strategii comune pentru viitorul securității energetice, în contextul tranziției verzi.