
Negocierile între Ucraina și Rusia: Un armistițiu, o întâlnire Putin-Zelenski și un schimb de prizonieri, principalele teme abordate
Negociatorii ruși și ucraineni au anunțat vineri, după tratativele desfășurate Istanbul, că au discutat despre posibilitatea unui armistițiu, organizarea unei întâlniri între președinții Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, și efectuarea unui schimb de 1.000 de prizonieri din fiecare tabără, schimb care este singura înțelegere concretă convenită la această rundă de discuții, transmit agențiile AFP, Reuters și Agerpres.
Rusia și Ucraina s-au întâlnit vineri la Istanbul pentru discuții de pace directe, pentru prima dată după ultimele tratative desfășurate în același oraș în primăvara anului 2022.
„În zilele următoare va avea loc un schimb masiv de prizonieri, de 1.000 pentru 1.000”, a anunțat Vladimir Medinski, șeful delegației ruse și consilier al președintelui rus Vladimir Putin.
Informația despre schimbul de prizonieri a fost confirmată de șeful delegației ucrainene, ministrul apărării Rustem Umerov.
Acesta din urmă a precizat că 'partea ucraineană a cerut negocieri directe între șefii de stat' ai celor două țări, Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, și că Rusia „a luat act de această solicitare”.
Cele două părți au discutat de asemenea despre un armistițiu în Ucraina și au convenit deocamdată să „prezinte” și să „detalieze” „viziunea” lor asupra unei astfel de încetări a focului, a indicat Vladimir Medinski. „Odată ce această viziune va fi prezentată, estimăm că va fi oportună continuarea negocierilor”, a adăugat șeful delegației ruse.
Acesta a susținut că este 'în ansamblu mulțumit de rezultatul' discuțiilor și că Rusia este „pregătită să continue contactele” cu Ucraina.
Vladimir Medinski a confirmat că 'partea ucraineană a solicitat negocieri directe între șefii de stat' și că delegația rusă a 'luat notă de această propunere', o cerere deja formulată de Zelenski, care ar fi dorit să se întâlnească acum cu Putin la Istanbul.
O sursă ucraineană a declarat pentru Reuters, după încheierea acestei prime runde de negocieri, că cererile Rusiei sunt „rupte de realitate și merg dincolo de orice s-a discutat anterior”. Acestea includ „condiții neconstructive și nenegociabile”, adaugă sursa.
Rusia a cerut din nou retragerea armatei ucrainene din cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Rusia le-a anexat pe hârtie (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson), potrivit televiziunii ucrainene Suspilne, care, la rândul ei, citează o sursă din delegația ucraineană.
Șeful delegației ruse a declarat înaintea discuțiilor avute vineri la Istanbul că țara sa dorește să obțină o pace durabilă și consideră aceste noi negocieri ca fiind o continuare a celor desfășurate tot acolo în martie-aprilie 2022. Vladimir Medinski a reafirmat că Rusia are ca obiectiv eliminarea 'cauzelor profunde' ale conflictului cu Ucraina, formulă prin care Rusia cere de fapt, printre altele, recunoașterea anexării teritoriilor pe care le ocupă în Ucraina, excluderea aderării acestei țări la NATO și crearea unei noi arhitecturi europene de securitate.
Conform Rusiei, la negocierile din 2022 aproape fusese convenit un acord de pace, dar care în final a fost abandonat de Kiev la cererea fostei administrații americane a președintelui Joe Biden și a premierului britanic de la acea vreme, Boris Johnson, iar Ucraina nu a mai dorit să-l semneze de îndată ce trupele ruse s-au retras din zona capitalei Kiev.
Potrivit unor relatări ulterioare, acordul nerealizat în cele din urmă cuprindea clauze care cereau Ucrainei să adopte un statut de neutralitate geopolitică, să-și limiteze capacitățile militare și să acorde un statut special provinciilor din estul țării, clauze față de care Zelenski și-a exprimat categoric opoziția.
Un avion de vânătoare F-16 s-a prăbușit în timp ce respingea un atac rusesc. Zelenski a ordonat elucidarea cazului
Zelenski i-a acordat Ordinul Libertății președintelui polonez Duda, sosit în vizită de adio la Kiev
Zeci de mii de persoane au manifestat la Belgrad pentru a cere alegeri anticipate
Ucraina a fost supusă unui atac masiv cu drone și rachete Kinjal și Kalibr. Aviația militară poloneză, în alertă
Ucraina sărbătorește Ziua Constituției. Volodimir Zelenski: „Ucraina este și va fi pe pământ, ucrainenii sunt și vor fi pe pământ”
Președintele polonez Andrzej Duda efectuează o vizită în Ucraina
Rușii au atacat cu drone un bloc locativ din Odesa. Cel puțin doi moți și cinci răniți
Ucraina // Cel puțin trei morți și 14 răniți într-un bombardament rusesc în regiunea Dnipropetrovsk
Nicușor Dan convoacă luni prima ședință CSAT. Războiul din Ucraina, evaziunea fiscală și criza de la Salina Praid, printre subiectele de pe ordinea de zi
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice