ro
Externe
19 Aprilie, 2025 / 03:17
/ 09 Aprilie, 2025

Noul Guvern al Germaniei va avea în premieră un consiliu național de securitate permanent, în actualul context geopolitic tensionat

Noul guvern german va avea pentru prima dată un consiliu național de securitate permanent în cadrul Ministerului de Externe, structură care va prelua toate problemele de politică de securitate în vremuri de incertitudine și tensiuni geopolitice, a anunțat miercuri liderul conservator și viitorul cancelar Friedrich Merz, informează EFE, citat de MOLDPRES și Agerpres.

Potrivit acordului de coaliție, acest consiliu național de securitate trebuie „să coordoneze aspectele esențiale ale unei politici de securitate integrate, să dezvolte o strategie și o previziune strategică, să realizeze o evaluare comună a situației și să fie astfel organismul pentru luarea unor decizii politice comune”.

„Se vor continua pașii către un Consiliu Federal de Securitate în cadrul Ministerului Federal de Externe. Acolo va fi creat un centru național al situației, precum și o unitate națională de criză”, a declarat șeful Uniunii Creștin-Democrate (CDU) în cadrul unei conferințe de presă la prezentarea acordului de coaliție la care s-a ajuns cu social-democrații pe o temă dezbătută de mulți ani în Germania.

„Pentru o gestionare cuprinzătoare a crizelor, Germania are nevoie de o unitate națională de criză a guvernului care să acopere guvernele și ministerele federale și regionale și de un centru național al situației în cadrul Ministerului de Externe în care să se elaboreze o imagine de ansamblu globală a situației tuturor ministerelor”, se arată în acordul de coaliție.

Germania trebuie să își îmbunătățească politica externă și de securitate, așa încât „vom crește semnificativ cheltuielile pentru apărare, vom stabili o lege de planificare și pentru accelerarea achizițiilor pentru Bundeswehr (armată) și vom lua măsuri suplimentare pentru a crește capacitățile de apărare”, a adăugat Merz.

În acest sens, viitorul cancelar s-a referit la intenția de a consolida serviciul militar în Germania, inițial pe bază de voluntariat, după modelul suedez.

„Obiectivul politicii noastre externe și de securitate este de a menține pacea în libertate și securitate. Pentru a păstra această pace, trebuie să ne îndeplinim responsabilitatea de a ne asigura propria securitate. Pentru a face acest lucru, ne ghidăm după principiul că vrem să ne putem apăra, astfel încât să nu fim nevoiți să ne apărăm„, semnalează acordul de coaliție.

Documentul indică Rusia drept „cea mai mare și cea mai directă amenințare” la adresa securității și reamintește că, pentru prima dată de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, „Germania și Europa trebuie să fie capabile într-o măsură mult mai mare să își garanteze propria securitate”.