ro
Externe
14 Mai, 2025 / 22:28
/ Acum 8 ore

Papa Leon al XIV-lea s-a oferit să fie un mediator între părțile beligerante din întreaga lume

Papa Leon al XIV-lea s-a oferit să acționeze ca un mediator între părțile beligerante din lumea întreagă, miercuri, în timp ce i-a primit la Vatican pe reprezentanții celor 23 de Biserici creștine din Orient, informează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

'Sfântul Scaun își exprimă disponibilitatea de mediere pentru ca inamicii să se întâlnească și să se privească în ochi, pentru ca popoarele să își regăsească speranța și demnitatea la care au dreptul, demnitatea păcii', a declarat suveranul pontif în discursul său.

Evocând numeroasele conflicte din lume, 'de la Țara Sfântă până în Ucraina, din Liban până în Siria, din Orientul Mijlociu până în Tigray' din Etiopia 'și în Caucaz', papa Leon al XIV-lea, născut în Statele Unite, a deplâns aceste violențe și a făcut apel la mai multe eforturi pentru a se ajunge la pace.

'Voi face tot ce este posibil pentru a mă asigura că această pace se răspândește', a promis noul papă.

'Popoarele vor pace și, cu mâna pe inimă, eu le transmit liderilor popoarelor: să ne întâlnim, să dialogăm, să negociem! Războiul nu este niciodată inevitabil, armele pot și trebuie să fie reduse la tăcere, pentru că ele nu rezolvă problemele, ci doar le agravează', a adăugat Leon al XIV-lea, care, pe această temă, calcă astfel pe urmele predecesorului său Francisc, care a cerut constant ca armele să fie reduse la tăcere.

Suveranul pontif le-a mulțumit, de asemenea, creștinilor 'orientali și latini care, în special în Orientul Mijlociu, perseverează și rezistă pe pământurile lor, dovedindu-se mai puternici decât tentația de a le abandona'.

'Creștinilor trebuie să li se ofere posibilitatea, și nu doar în cuvinte, de a rămâne pe pământul lor cu toate drepturile necesare pentru o existență sigură', a insistat el.

Creștinii care trăiesc în Orientul Apropiat și Orientul Mijlociu sunt minorități de diferite dimensiuni în Irak, Siria, Israel, Teritoriile ocupate, Liban (inclusiv comunitatea maronită), Egipt (inclusiv comunitățile copte), Iran, Turcia, precum și în India și Pakistan.

Prezenți în acele regiuni încă de la originile creștinismului, ei au fost discriminați sub mai multe regimuri politice și, uneori, exterminați.

Dintre cei 2,4 milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza, aproximativ o mie sunt creștini, majoritatea ortodocși.

Patriarhia Latină, la rândul său, numără aproximativ 135 de catolici în acest teritoriu palestinian. Ei s-au refugiat în incinta parohiei Sfânta Familie din orașul Gaza în primele zile ale războiului dintre Israel și organizația teroristă Hamas.