ro
Externe
01 Iulie, 2025 / 04:46
/ Acum 12 ore

Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională

Președinția poloneză a Consiliului Uniunii Europene, care se încheie luni, a fost marcată de o schimbare care a subordonat apărării alte priorități comunitare, cum ar fi migrația, și, în ultimele șase luni, a confirmat influența crescândă a Varșoviei în UE și rolul său de putere regională, scrie EFE într-un comentariu, transmite MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Sub sloganul „Securitate, Europa!”, Polonia a profitat de vidul de putere lăsat de o Franță și o Germanie tulburi, prinse în crize interne, și a reușit să impună o agendă axată pe problemele care contează cel mai mult pentru ea: apărarea și migrația.

Pe de altă parte, impasul în procesul de aderare al Ucrainei la Uniunea Europeană este considerat principalul eșec al unei președinții care, în orice caz, a consolidat rolul Varșoviei ca putere regională ferm instalată în grupul 'Celor Cinci Mari', alături de Italia, Spania, Franța și Germania.

O Polonie mai europeană, o Europă mai „poloneză”

Viziunea „securității totale” - militară, economică și energetică -, pe care Polonia a transformat-o în piatra de temelie a președinției sale, a fost asumată de Bruxelles și a dus la unele schimbări durabile în politicile UE.

Recunoașterea Rusiei ca principală amenințare și avertismentul Poloniei cu privire la apărarea „flancului estic” al Europei, cu granița belarusă ca principală sursă de risc, sunt exemple ale modului în care polonezii au reușit să-și transforme problemele în cele ale întregii Europe și au obținut un sprijin substanțial din partea partenerilor lor.

Polonia a colaborat intens cu Comisia Europeană (CE), care a prezentat acte legislative în conformitate cu recomandările poloneze privind chestiunile de securitate. Președinta executivului european, Ursula von der Leyen, a descris președinția poloneză drept 'dificilă, dar reușită', evidențiind acordul rapid privind programul SAFE (un plan de alocare a 150 de miliarde de euro pentru apărare).

O altă temă în care perspectiva poloneză a prevalat a fost migrația, considerată o amenințare la adresa securității. Chiar și o lege controversată care permitea suspendarea drepturilor de azil, care inițial generase fricțiuni cu Comisia Europeană, a ajuns să fie acceptată și chiar aplaudată în unele capitale europene.

Președinția poloneză a influențat, de asemenea, revizuirea Pactului verde european și a convins Comisia Europeană și mai multe state membre să adopte ceea ce Varșovia consideră o abordare mai pragmatică a tranziției energetice și a politicii industriale, amânând sau relaxând anumite reglementări pentru a proteja competitivitatea și locurile de muncă.

Poziționare regională

Polonezii și-au demonstrat abilitățile logistice și organizatorice într-o multitudine de evenimente: 23 de Consilii de Miniștri informale, 179 de reuniuni ale experților, 1.789 de reuniuni ale grupurilor de lucru... care au atras peste 40.000 de vizitatori în 24 de orașe din întreaga țară, în timp ce inițiativele lor s-au materializat prin 37 de legi europene noi.

Însă, dincolo de cifre, noua pondere a unei țări al cărei statut de jucător major în Europa Centrală și de Est, precum și de interlocutor privilegiat între UE și Statele Unite, s-a simțit cel mai bine la nivelul ideilor.

În ultimele șase luni, Europa și-a reorientat prioritățile și a adoptat o abordare mai decisivă în gestionarea securității sale, limitând drepturile fundamentale, redirecționând resursele și, după cum a declarat însuși premierul polonez Donald Tusk, „mobilizându-se pe deplin” pentru a-și îmbunătăți apărarea. Potrivit lui Tusk, „era naivității și a păcii veșnice s-a încheiat”.

Povara politicii naționale

Totuși, turbulențele din politica internă și alegerile prezidențiale din Polonia au limitat capacitatea de manevră a guvernului Tusk în timpul acestei președinții. Mai concret, blocada politică impusă în special de președintele Andrzej Duda, care are legături cu opoziția eurosceptică, a subminat credibilitatea Varșoviei în chestiuni legate de statul de drept.

În plus, în timpul campaniei prezidențiale, candidatul susținut de Tusk a decis să-și modereze mesajul de susținere pentru Ucraina, urmărind să atragă voturi conservatoare.

Această schimbare de discurs nu l-a ajutat să se redreseze, iar eșecul electoral a fost agravat de confuzie și îndoieli cu privire la cât de mult este capabil Tusk să-și mențină mesajul atunci când acest lucru l-ar putea costa voturi.

În ciuda succeselor diplomatice și a consolidării rolului Poloniei, Tusk și-a exprimat vineri la Bruxelles „un sentiment de mare ușurare” cu privire la încheierea președinției poloneze, precum și dorința sa de a se concentra din nou „asupra a ceea ce se întâmplă acasă”.