ro
Oficial
07 Aprilie, 2025 / 21:56
/ Acum 7 ore

Premierul Dorin Recean, în plenul Parlamentului: „Bugetul +Plus presupune alocări de circa 8 miliarde de lei pentru sprijinirea populației și investiții în economie”

Guvernul Republicii Moldova
gov.md

Cel mai mare pachet financiar alocat vreodată de Guvernul Republicii Moldova pentru investiții și creștere economică a fost susținut, astăzi, de Parlament. În plenul Legislativului, prim-ministrul Dorin Recean a subliniat că alocările de resurse au fost posibile datorită suportului din partea Uniunii Europene, dar și a angajaților din serviciul public, care au colaborat cu partenerii europeni pentru a accelera transferul primei tranșe din Planul de creștere pentru Moldova și pregătirea realizării acestui buget. 

 

„Ne-am mișcat repede anume pentru că oamenii vor ca investițiile și proiectele să ajungă cât mai curând în satele și orașele lor. Bugetul +Plus presupune alocări de circa 8 miliarde de lei și este construit pe 2 dimensiuni: pachetul energetic, prin care oferim în continuare sprijin populației, și pachetul de dezvoltare economică, prin care vom face investiții în toată țara ca să creștem economia, veniturile și nivelul de trai al cetățenilor”, a menționat premierul Dorin Recean. 

 

Pachetul energetic include compensațiile la lumină în factură la primii 110kWh, care vor fi oferite până la sfârșitul anului 2025, compensații monetare pentru încălzire, oferite în sezonul rece, precum și compensații alocate către Administrația Publică Locală pentru spitale, grădinițe, școli și alte instituții cu menire socială pentru a reduce costul facturilor la energia electrică. De asemenea, pachetul include compensații pentru întreprinderile din sectorul agroalimentar, proiecte de eficiență energetică și acordarea unui ajutor de Paște familiilor, pentru a facilita ieșirea din iarnă și plata facturilor.

 

Potrivit premierului, compensațiile la căldură și lumină sunt posibile doar datorită ajutorului gratuit oferit de Uniunea Europeană. În decembrie, ianuarie și februarie, compensația medie primită a fost de circa 800 de lei. Doar în februarie, peste 700 de mii de gospodării au primit compensații cuprinse între 800 și 1400 de lei. 

 

„Opoziția spune că prețurile nu trebuiau să crească și nici compensații n-ar fi trebuit. Doar că mințiți oamenii, pentru că știți foarte bine că prețurile mari la energie și criza energetică nu a fost provocată de Moldova și nu depinde de Moldova. De Moldova depinde să-și ajute cetățenii și anume asta am făcut. Iar de dumneavoastră a depins altceva: să preveniți dependența energetică de o singură sursă, de un singur stat, însă, cât ați fost la putere, nu ați făcut absolut nimic”, a spus prim-ministrul. 

 

Șeful Executivului a subliniat că, în condițiile unui război la hotar, a crizei energetice, a stagnării economice din regiune, Guvernul a reușit să asigure stabilitatea economică, inflația a fost redusă, iar, în prezent, prioritatea este redresarea economică. Prin urmare, pachetul economic prevede alocarea banilor pentru proiecte și investiții strategice, 1 miliard de lei pentru drumuri locale în circa 100 de localități, 1 miliard de lei pentru circa 200 km drumuri regionale și raionale reparate, dar și 200 de milioane de lei pentru modernizarea cantinelor în școli. Totodată, pachetul include 200 de milioane de lei drept sprijin pentru 700 de antreprenori, 200 de milioane de lei pentru agricultori, 60 de milioane de lei pentru tineri angajați și 100 de milioane de lei pentru proiecte de mediu. Alte 85 de milioane vor fi alocate pentru reparația căii de acces de la Cantemir spre podul feroviar Fălciu, unde circulația a fost oprită de 30 de ani, și reparația segmentului de cale ferată Văleni. 

 

„În bugetele anilor precedenți am alocat mai mulți bani pentru susținerea cetățenilor. Am crescut salarii, pensii, alocații sociale, compensații în factură, dar acest lucru a epuizat bugetul. În acest buget, Bugetul +Plus, prioritatea este să asigurăm creștere economică, pentru că doar așa vom putea crește veniturile tuturor cetățenilor, vom putea avea mai multe locuri de muncă bine plătite, inclusiv în sate, și vom simți mai repede creșterea condițiilor de viață. Pentru aceasta este nevoie să investim masiv în infrastructură, să facem peste tot în Moldova șantiere de construcție, care oferă oamenilor un lucru bun acasă și ridică nivelul de trai în toate raioanele”, a menționat premierul.