
Descoperim Moldova cu #MOLDPRES: Rezervaţia Iagorlîc, o adevărată bijuterie a biodiversităţii în stânga Nistrului
Iagorlîc este o rezervație științifică din partea central-estică a Republicii Moldova, situată la gura râului Iagorlîc, pe malul stâng al Nistrului (Transnistria).
Rezervația a fost înființată în anul 1988. În prezent, suprafața rezervației este de 8,77 km2.
Rezervația include sisteme ecologice acvatice și terestre, în care au fost create condiții pentru reproducerea animalelor și plantelor. Este situată la gura râului Iagorlîc, pe malul stâng al Nistrului, fiind creată pentru conservarea biodiversităţii.
Rezervația a fost organizată în scopul păstrării și studierii condițiilor ecologice caracteristice bazinelor de apă din apropierea Nistrului.
Valoarea rezervaţiei
Cea mai mare valoare a rezervației naturale Iagorlîc constă în faptul că aici sunt foarte multe specii rare și pe cale de dispariție de plante, care intră în fitocenozele unicale, situate pe pantele calcarizate de stepă ale râurilor Iagorlîc, Iagorlîcul uscat și a unor pârâuri mari.
Bazinele de apă ale rezervației naturale de asemenea sunt preferate de diverși reprezentanți ai faunei. Cea mai mare însemnătate ele o au pentru diverse specii de pești, care le folosesc pentru depunerea icrelor. Ihtiofauna enumeră 23 de specii de pești. Se intâlnesc 29 de specii de mamifere, 121 de specii de păsări din 14 ordine. Specii rare sunt: popândăul european (Spermophilus citelus), hermelina, șarpele de alun, șarpele cu abdomen galben, broasca țestoasă de apă. Printre păsările întâlnite în arealul rezervație se află uliganul pescar (Pandion haliaetus) și eretele vânat (Circus cyaneus), ultima semnalată doar în timpul migrației, specii incluse în Cartea Roșie a Moldovei. Ornitofauna rezervației constituie 167 de specii de păsări, dintre care 91 dintre ele își fac cuiburi. 15 specii de păsări, înregistrate în rezervația naturală sunt incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova (2001), 12 specii în Cartea Roșie a Ucrainei (1994).
Rezervaţia include graniţele acvatice şi cele terestre, unde sunt create condiţii optime pentru înmulţirea animalelor şi plantelor. Suprafaţa terestră a rezervaţiei este ocupată de plante de stepă printre care negara, păiuşul, hiruşorul. Pădurile ocupă suprafeţe nu prea mari şi sunt prezentate de pădurici izolate de stejar pedunculat şi pufos.Vegetaţia luncii râului Iagorlîc ocupă la fel o suprafaţă limitată şi este prezenată de asemenea plante precum stuful, hiruşorul, cătina ş.a. Vegetaţia subacvatică este bine dezvoltată, se întâlneşte – cosorul apei, stuful, papura, broscăriţa.
Pe teritoriul rezervaţiei sunt înregistrate 719 specii de plante, dintre care 50 de specii sunt rare. În rezervaţie trăiesc 29 de specii de animale. Acestea nu sunt „pe cale de dispariţie”, ca în alte rezervaţii, dar prezintă interes: căprioare, mistreţi, jderi de piatră, vulpi şi câini-raton. Totuşi sunt printre ele şi specii rare precum ţistarul european şi hermina.Printre reptilele rare se numără şarpele de alun, şarpele rău (balaurul), broasca ţestoasă. Diversitatea habitatelor rezervaţiei explică numărul mare de păsări, care numără aici 121 de specii. Din speciile, incluse în Cartea Roşie, aici îşi face cuib lebăda, iar în timpul migraţiei se întâlneşte vulturul pescar şi egretele
Pentru o plimbare în natură pe un traseu ecologic, turiştii trebuie să știe că traseul este unul îngust, pe alocuri dificil, iar hainele și încălțămintea trebuie să fie comode, potrivite sezonului. De asemenea, trebuie să aibă cu ei un spray împotriva insectelor.
Cor. Lilia Grubîi
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Zonele umede, valori ale patrimoniului natural, de care depinde dezvoltarea durabilă a ţării
Constantin Cojocari, veteran al Armatei Române, a împlinit vârsta de 106 ani. Speakerul Igor Grosu: „Este un erou și simbol al neamului nostru”
Centrul Limbii și Culturii Române a fost redeschis la Universitatea de Stat din Comrat
Manuale de limbă română, distribuite în grădinițele din UTA Găgăuzia. Ministrul Dan Perciun: „Vom continua eforturile pentru susținerea educației bilingve în regiune”
STUDIU: Agroindustria, materialele de construcţie şi turismul sunt domeniile ce trebuie valorificate în sudul ţării
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Trei trasee noi de la Ungheni îmbogăţesc oferta turistică a ţării
Autorităţile din Hiliuţi, Râşcani, au alocat peste 25 ha pentru plantarea copacilor
Casa de cultură din Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, a fost renovată prin Programul „Satul European”
FOTO Un proiect de mediu cu finanţare de stat va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din Onişcani, Călăraşi
A fost lansată o campanie de informare la întreprinderile participante în sistemul de învăţământ dual
PNUD şi Guvernul Poloniei lansează un program ce va susţine întreprinderile care dezvoltă soluții verzi, digitale și circulare
Președinta Maia Sandu a participat, împreună cu Familia Regală a României, la forumul economic moldo-român
Descoperim Moldova cu #MOLDPRES: Rezervaţia Iagorlîc, o adevărată bijuterie a biodiversităţii în stânga Nistrului
Forumul economic moldo-român, organizat la Chișinău. Viceprim-ministra Doina Nistor: Republica Moldova și România sunt mai apropiate ca niciodată, iar împreună - mai puternice
Sprijinul României pentru Republica Moldova în domeniul agriculturii, reconfirmat la București
Secretara fostului Partid „Șor”, plasată sub control judiciar pentru 60 de zile
70 de pugiliști au participat la Campionatul național de box, rezervat seniorilor
Meteorologii au anunţat Cod Galben de îngheţuri
Doi cetățeni moldoveni și un cetățean al Ucrainei au decedat în urma unui accident rutier produs în România
Încă un lider local al Partidului „Șor” va ajunge pe banca acuzaților
Rezerviștii sunt convocați la antrenamente, anunță Ministerul Apărării
Peste 14000 de persoane au solicitat ambulanța săptămâna trecută
Kremlinul susține că nu va exista o încetare a focului până când nu vor fi rezolvate problemele care preocupă Rusia
Maia Sandu la Forumul Economic moldo-român: „Evenimentul aduce mai aproape antreprenorii de pe ambele maluri ale Prutului și deschide noi oportunități economice”
APP a lansat concursul pentru evaluarea Fabricii de Sticlă din Chișinău