
STUDIU: Agroindustria, materialele de construcţie şi turismul sunt domeniile ce trebuie valorificate în sudul ţării
Agroindustria avansată, materiale şi tehnologii performante pentru construcţii şi industriile bazate pe experienţă sunt domeniile și nișele, identificate ca puncte-forte teritoriale pentru următorii ani au fost stabilite în cadrul Studiului de specializare inteligentă pentru Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova. Acesta reprezintă un pilon important în implementarea politicii de dezvoltare regională și în alinierea regiunii la standardele economiei bazate pe cunoaștere și inovare ale Uniunii Europene, transmite MOLDPRES.
Potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, agro-industrie avansată înseamnă lanțuri valorice agroalimentare tehnologizate și produse alimentare cu valoare adăugată înaltă; tehnologii avansate de producția băuturilor: Smart beverages.
„De asemenea, sudul ţării dispune de materiale și tehnologii avansate pentru construcții eficiente energetic; materiale ecologice pentru construcții obținute din resurse locale, iar industriile bazate pe experiență se referă la servicii pentru turismul de nișă (gastronomic, vitivinicol, balnear, cultural), eco-turismul”, explică sursa citată.
Obiectivul principal al studiului a constat în identificarea domeniilor prioritare și a nișelor cu cel mai mare potențial de dezvoltare inovativă, contribuind astfel la creșterea competitivității și ocupării forței de muncă în regiune.
„Procesul a inclus analiza contextului regional și al potențialului inovativ al Regiunii de Dezvoltare Sud; identificarea și validarea domeniilor/nișelor prioritare pentru specializare inteligentă; prezentarea imaginii de ansamblu asupra punctelor forte și asupra punctelor slabe ale domeniilor prioritare ale specializării inteligente; identificarea viziunii pentru viitorul Regiunii conform specializării inteligente; identificarea ideilor de proiecte regionale aferente domeniilor/nișelor prioritare”, punctează ADR Sud.
Agenţia menţionează că finalizarea acestui document marchează un pas esențial în transformarea Regiunii de Dezvoltare Sud.
„Prin dezvoltarea domeniilor numite, la orizontul anului 2028 regiunea își propune să creeze o economie diversificată, capabilă de creștere sustenabilă, de îmbunătățire a calității vieții locuitorilor și de atragere a turiștilor și investitorilor”, relevă autoritatea de dezvoltare regională din sudul R. Moldova.
Studiul de Specializare inteligentă pentru Regiunea de Dezvoltare Sud a fost elaborat cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a programului „EU4Moldova: Comunități Locale", finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC), Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone - Asistența Poloniei și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.
Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, a vizitat Dubăsarii Vechi: „Tradițiile românești și spiritul european sunt acasă în Zona de Securitate”
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Primăvara, anotimpul renaşterii, bogat în obiceiuri populare, păstrate de moldoveni
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Tradițiile locale, păstrate la unicul muzeu al pâinii, „La Gura Cuptorului” din Văleni
„Satul European” // Servicii medicale și de reabilitare de calitate la Buciumeni, Florești
Primele rezultate ale Programului „Satul European II”: Acoperișul grădiniței din Țigănești, Strășeni a fost renovat
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Zonele umede, valori ale patrimoniului natural, de care depinde dezvoltarea durabilă a ţării
Constantin Cojocari, veteran al Armatei Române, a împlinit vârsta de 106 ani. Speakerul Igor Grosu: „Este un erou și simbol al neamului nostru”
Centrul Limbii și Culturii Române a fost redeschis la Universitatea de Stat din Comrat
Manuale de limbă română, distribuite în grădinițele din UTA Găgăuzia. Ministrul Dan Perciun: „Vom continua eforturile pentru susținerea educației bilingve în regiune”
CNAM a transferat circa 974 mil de lei pentru serviciile medicale oferite în luna aprilie
Antreprenorii pot beneficia de sprijin pentru a deveni mai competitivi pe piețele internaționale. CCI a lansat „Academia exportatorilor”
Viceprim-ministra Doina Nistor: Republica Moldova devine un lider regional în digitalizare, cu peste 300 de servicii publice disponibile online
În patru ani, Moldova a crescut de opt ori capacitatea de producere a energiei regenerabile. Dorin Recean: „Avem un potențial mare de dezvoltare”
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Ucrainenii au atacat unitatea militară rusă responsabilă de loviturile cu rachete asupra orașului Sumî
UE cere SUA să-și clarifice poziția asupra taxelor vamale și dorește continuarea negocierilor pentru o înțelegere
Premierul Dorin Recean a discutat cu un grup de investitori străini
Guvernul a lansat Serviciul de asistență pentru moldovenii din diaspora care revin acasă
Președintele ucrainean l-a demis pe guvernatorul regiunii Sumî, după atacul rusesc cu rachete care a ucis cel puțin 35 de persoane
Un grup de copii și tineri au participat la un atelier cu tematică pascală, organizat de Parlament
Granturi în valoare de 8,7 mln de dolari solicitate de fermieri prin Proiectul AGGRI
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan nu au părăsit țara
Dorin Recean: „Rusia, prin grupări criminale, toarnă bani pentru destabilizarea Moldovei și cumpărarea voturilor moldovenilor”
Accident tragic la Hâncești. Un copil de nouă ani a decedat, după ce a fost lovit de un tractor
Sancțiuni de circa 450 de mii de lei aplicate de Fisc pentru activități economice ilicite