
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege. Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a organizat astăzi consultări publice asupra proiectului de lege privind activitatea persoanelor care activează în acest domeniu, transmite MOLDPRES.
La reuniune au participat reprezentanți ai companiilor imobiliare, ai Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru, ai Agenției Servicii Publice și ai Serviciului Fiscal de Stat. Discuțiile au vizat aspectele conceptuale ale inițiativei legislative. De asemenea, participanții au oferit o serie de recomandări, care urmează să fie luate în considerare la definitivarea documentului.
Proiectul de lege privind activitatea agenților imobiliari a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și are drept scop asigurarea transparenței și protecției consumatorilor, în contextul dezvoltării pieței imobiliare în Republica Moldova.
„Atât noi, cât și industria din domeniu își dorește să avem transparență mai multă și corectitudine. Nu ne dorim să birocratizăm activitatea. E clar că este un proces de certificare, un proces de retragere, dar nu am vrea să adăugăm mai multe elemente sau bariere”, a spus președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.
Astfel, în legislație vor fi stabilite condiții clare de acces la profesie. Mai exact, agenții imobiliari vor fi obligați să obțină un certificat de competență profesională, care va fi emis de o instituție de învățământ acreditată. În acest sens, va fi creat modulul „Agenți imobiliari”, integrat într-un sistem informațional administrat de Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru. Pentru a primi certificatul de agent imobiliar, persoana va trebui să întrunească cumulativ mai multe condiții, printre care studii superioare sau medii speciale, precum și lipsa de antecedente penale nestinse pentru infracțiuni contra patrimoniului sau infracțiuni economice.
Totodată, agenții imobiliari vor fi obligați să încheie contracte scrise cu clienții, în care vor fi specificate drepturile și obligațiile ambelor părți. Pentru a asigura respectarea drepturilor consumatorilor, vor fi interzise practicile comerciale incorecte, cum ar fi publicitatea înșelătoare sau aplicarea de comisioane ascunse.
Documentul stabilește și entitățile publice abilitate cu funcții de supraveghere și control al activității agenților imobiliari. Este vorba despre Serviciul Fiscal de Stat, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Concurenței și Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor.
Autorii mai propun un mecanism de prevenire a încălcărilor, precum și sancțiuni pentru agenții imobiliari care nu respectă legislația. Totodată, se propune completarea Codului contravențional cu o prevedere care se referă la încălcarea obligațiilor privind exercitarea activității de agent imobiliar.
De exemplu, desfășurarea acestei activități fără încheierea unui contract scris cu clientul va fi sancționată cu amendă de până la 20 000 de lei pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice vor risca amendă de la 20 000 de lei până la 40 000 de lei, cu privarea de a desfășura activități în domeniul intermedierii imobiliare pe o perioadă de la șase luni până la un an.
METEO // Vremea continuă să se încălzească. Soare și +20 de grade Celsius, marți
Campania „Învață în Moldova” // Peste 5 200 de absolvenți de liceu au participat la târgurile universităților
13 proiecte din R. Moldova vor beneficia de finanțare în valoare de 3,7 milioane de euro prin Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre
Grup specializat în comercializarea drogurilor la Chișinău, destructurat de Poliție. Doi bărbați, reținuți
Percheziții într-un dosar de corupție. Doi polițiști și un intermediar, reținuți
Compensații la energie pentru 720 de mii de gospodării. Povestea unei familii cu șase copii din Sângerei: „Fără acest ajutor, nu știu cum ne-am fi descurcat”
Circa 23 de mii de persoane au solicitat perfectarea cărții de identitate de tip nou. Maia Sandu: „Încurajez cetățenii să se documenteze despre toate beneficiile și posibilitățile oferite de noul document”
Accident la Orhei. Două persoane transportate la spital cu leziuni corporale
În zilele de odihnă, polițiștii au stabilit peste 3 800 de încălcări în traficul rutier
CNAM a transferat circa 974 mil de lei pentru serviciile medicale oferite în luna aprilie
Antreprenorii pot beneficia de sprijin pentru a deveni mai competitivi pe piețele internaționale. CCI a lansat „Academia exportatorilor”
Viceprim-ministra Doina Nistor: Republica Moldova devine un lider regional în digitalizare, cu peste 300 de servicii publice disponibile online
În patru ani, Moldova a crescut de opt ori capacitatea de producere a energiei regenerabile. Dorin Recean: „Avem un potențial mare de dezvoltare”
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Ucrainenii au atacat unitatea militară rusă responsabilă de loviturile cu rachete asupra orașului Sumî
UE cere SUA să-și clarifice poziția asupra taxelor vamale și dorește continuarea negocierilor pentru o înțelegere
Premierul Dorin Recean a discutat cu un grup de investitori străini
Guvernul a lansat Serviciul de asistență pentru moldovenii din diaspora care revin acasă
Președintele ucrainean l-a demis pe guvernatorul regiunii Sumî, după atacul rusesc cu rachete care a ucis cel puțin 35 de persoane
Un grup de copii și tineri au participat la un atelier cu tematică pascală, organizat de Parlament
Granturi în valoare de 8,7 mln de dolari solicitate de fermieri prin Proiectul AGGRI
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan nu au părăsit țara
Dorin Recean: „Rusia, prin grupări criminale, toarnă bani pentru destabilizarea Moldovei și cumpărarea voturilor moldovenilor”
Accident tragic la Hâncești. Un copil de nouă ani a decedat, după ce a fost lovit de un tractor
Sancțiuni de circa 450 de mii de lei aplicate de Fisc pentru activități economice ilicite