
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege. Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a organizat astăzi consultări publice asupra proiectului de lege privind activitatea persoanelor care activează în acest domeniu, transmite MOLDPRES.
La reuniune au participat reprezentanți ai companiilor imobiliare, ai Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru, ai Agenției Servicii Publice și ai Serviciului Fiscal de Stat. Discuțiile au vizat aspectele conceptuale ale inițiativei legislative. De asemenea, participanții au oferit o serie de recomandări, care urmează să fie luate în considerare la definitivarea documentului.
Proiectul de lege privind activitatea agenților imobiliari a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și are drept scop asigurarea transparenței și protecției consumatorilor, în contextul dezvoltării pieței imobiliare în Republica Moldova.
„Atât noi, cât și industria din domeniu își dorește să avem transparență mai multă și corectitudine. Nu ne dorim să birocratizăm activitatea. E clar că este un proces de certificare, un proces de retragere, dar nu am vrea să adăugăm mai multe elemente sau bariere”, a spus președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.
Astfel, în legislație vor fi stabilite condiții clare de acces la profesie. Mai exact, agenții imobiliari vor fi obligați să obțină un certificat de competență profesională, care va fi emis de o instituție de învățământ acreditată. În acest sens, va fi creat modulul „Agenți imobiliari”, integrat într-un sistem informațional administrat de Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru. Pentru a primi certificatul de agent imobiliar, persoana va trebui să întrunească cumulativ mai multe condiții, printre care studii superioare sau medii speciale, precum și lipsa de antecedente penale nestinse pentru infracțiuni contra patrimoniului sau infracțiuni economice.
Totodată, agenții imobiliari vor fi obligați să încheie contracte scrise cu clienții, în care vor fi specificate drepturile și obligațiile ambelor părți. Pentru a asigura respectarea drepturilor consumatorilor, vor fi interzise practicile comerciale incorecte, cum ar fi publicitatea înșelătoare sau aplicarea de comisioane ascunse.
Documentul stabilește și entitățile publice abilitate cu funcții de supraveghere și control al activității agenților imobiliari. Este vorba despre Serviciul Fiscal de Stat, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Concurenței și Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor.
Autorii mai propun un mecanism de prevenire a încălcărilor, precum și sancțiuni pentru agenții imobiliari care nu respectă legislația. Totodată, se propune completarea Codului contravențional cu o prevedere care se referă la încălcarea obligațiilor privind exercitarea activității de agent imobiliar.
De exemplu, desfășurarea acestei activități fără încheierea unui contract scris cu clientul va fi sancționată cu amendă de până la 20 000 de lei pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice vor risca amendă de la 20 000 de lei până la 40 000 de lei, cu privarea de a desfășura activități în domeniul intermedierii imobiliare pe o perioadă de la șase luni până la un an.
Accident rutier la Comrat. O tânără a suferit traumatisme, după ce a fost lovită pe trecerea de pietoni
Un bărbat a fost amendat cu 35 mii de lei pentru acte de huliganism în timpul unui zbor
Președinta Maia Sandu invită diaspora din Franța la o discuție despre Republica Moldova
În zilele de odihnă, polițiștii au înregistrat peste 3 400 de încălcări în traficul rutier
În Republica Moldova este marcată Ziua internațională a asistenților medicali
Zece elevi au fost premiați la Olimpiada republicană la Științe
Marta Kos la Congaz, UTA Găgăuzia: „Investiția în femei este şi în comunitate, iar UE susține ideile, curajul și inițiativele acestora”
Un nou Cod galben de înghețuri, anunţat pe teritoriul Republicii Moldova
Peste o mie de persoane au celebrat Ziua Europei la standul UN Women Moldova, promovând egalitatea de gen prin inovație, artă și tehnologie
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Rusia respinge ca inacceptabil ultimatumul de încetare a focului în Ucraina
Peste 300 de tineri au participat la un Târg al Oportunităților Educaționale, desfășurat la Bălți
R. Moldova, alăturată comunității internaționale în marcarea Zilei Mondiale a Sănătății Plantelor
Ministrul de externe al Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen: „Republica Moldova are determinarea necesară pentru a avansa pe calea integrării europene”
Avere nejustificată de peste 1,8 mln de lei, depistată de ANI la doi funcționari și la un membru al familiei lor
Situaţie excepţională la Bălţi: un gol, depistat sub stratul de beton al carosabilului unei străzi
Moldovenii care muncesc în Italia vor beneficia de prestații sociale. Acordul urmează a fi votat în Camera Deputaților din Italia
Trei cazuri de boală Lyme, asociate mușcăturilor de căpușe, au fost înregistrate în capitală
Vicepremierul Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu ambasadorii țărilor din formatul Nordic-Baltic 8
Salvatori din Republica Moldova participă la un exercițiu internațional desfășurat în Bulgaria
BNM menține la nivel de 6,5 la sută rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară
Igor Grosu la Budapesta: „Integrarea europeană înseamnă consolidarea statului, a democrației și a păcii”
43 de mii de încălcări privind cuplarea centurii de siguranță și folosirea telefonului în timpul conducerii, înregistrate în ultimele trei luni
Lucrările pe drumul M1 frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina, în etapă de finalitate