
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media.
O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunătorii asociați climei pun în pericol bananele.
Aproape două treimi dintre cele mai bune zone pentru cultivarea bananelor din America Latină și Caraibe - o regiune care asigură aproximativ 80% din exporturile de banane la nivel mondial - ar putea deveni improprii în acest scop până în anul 2080 din cauza impactului climatic, potrivit analizei.
Bananele cresc într-un interval de temperatură cuprins între 15 și 35 de grade Celsius, dar sunt, de asemenea, foarte sensibile la lipsa apei, ceea ce înseamnă că fenomenele meteorologice extreme din ce în ce mai frecvente afectează capacitatea de fotosinteză a acestei plante.
Boli precum Fusarium tropical race 4 (Fusarium TR4) au devenit o amenințare din ce în ce mai mare în ultimii ani, provocând pierderea unor ferme întregi în America Latină.
Potrivit Christian Aid, agricultori din regiune se plâng că fermele lor 'mor', ceea ce le afectează veniturile.
Aurelia Pop Xo, în vârstă de 53 de ani, cultivatoare de banane în Guatemala, a declarat: 'Schimbările climatice ne omoară culturile. Asta înseamnă că nu avem niciun venit pentru că nu putem vinde nimic. Ceea ce se întâmplă este că plantația mea moare'.
'Ni s-a spus că așa ceva se va petrece în viitor, dar s-a întâmplat mai devreme, și asta pentru că nu avem grijă de pământul nostru, de ecosistemele noastre, ceea ce este foarte îngrijorător pentru copiii noștri și mai ales pentru nepoții noștri', a spus ea.
În urma acestor constatări, Christian Aid a lansat un apel către țările dezvoltate pentru reducerea de urgență a emisiile de carbon și susținerea financiară a comunităților agricole afectate. De asemenea, organizația a solicitat finanțare internațională din fondurile pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice pentru a sprijini cultivatorii de banane și pentru a ajuta comunitățile agricole să se adapteze la schimbările climatice.
Osai Ojigho, directoare de politici și campanii la Christian Aid, a declarat: 'Bananele nu sunt doar fructul preferat al lumii, ci și un aliment esențial pentru milioane de oameni.
'Viețile și mijloacele de trai ale unor oameni care nu au contribuit cu nimic la criza climatică sunt deja amenințate', a spus ea.
Ojigho a făcut apel la state să folosească termenul limită din acest an pentru noile planuri naționale de acțiune climatică ale ONU drept oportunitate pentru a accelera tranziția de la combustibilii fosili și pentru a se asigura că finanțarea pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice 'ajunge la oamenii care au nevoie disperată de ea'.
Pe de altă parte, consumatorii și companiile sunt îndemnate să aleagă banane certificate Fairtrade, ceea ce garantează că fermierii sunt plătiți corect pentru munca lor.
Anna Pierides, manager principal pentru aprovizionarea sustenabilă cu banane în cadrul Fundației Fairtrade, a declarat: 'Fără prețuri echitabile, agricultorii din sectorul bananelor pur și simplu nu pot face față cheltuielilor. Fairtrade se angajează să crească veniturile, nivelul de trai și reziliența producătorilor de banane pentru a-i ajuta să facă față schimbărilor climatice și să continue cultivarea lor'.
'O modalitate prin care întreprinderile pot sprijini acest lucru este prin inițiativa noastră Shared Impact, care reunește cumpărătorii pentru a asigura angajamente de aprovizionare pe termen mai lung, o mai mare transparență și mai multe oportunități pentru cultivatorii de banane de a vinde mai mult în condiții Fairtrade', a spus ea.
Holly Woodward-Davey, coordonatoare de proiect la Banana Link, a declarat: 'Criza climatică și criza biodiversității asociate necesită o regândire a sistemelor industriale de producție alimentară, care depind de utilizarea unor cantități tot mai mari de substanțe chimice dăunătoare. Guvernele trebuie să continue să ia măsuri decisive pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a interzice cele mai toxice substanțe chimice, investind în același timp în tranziția către sisteme alimentare echitabile, stabile și sănătoase'.
Declarația de Independență a Republicii Moldova: testament politic și moral al unei generații de sacrificiu
August 1991: Cronica unei lovituri de stat eșuate (III)
August 1991: Cronica unei lovituri de stat eșuate (II)
August 1991: Cronica unei lovituri de stat eșuate (I)
29 iulie 1994. Este adoptată Constituția Republicii Moldova
13 iulie 1995. Republica Moldova devine membru al Consiliului Europei
Maria Cebotari, vocea de aur a Basarabiei
2 iulie 2014. Parlamentul Republicii Moldova ratifică Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană
23 iunie 1990. Parlamentul de la Chișinău adoptă Declarația cu privire la Suveranitatea Republicii Moldova
La Bruxelles continuă screening-ul bilateral. Sunt analizate cinci capitole-cheie din planul de aderare
R. Moldova ar putea încheia negocierile de aderare la UE până la finele anului 2027. Președinta Maia Sandu: „E un termen real”
Cu suportul Guvernului, la Dondușeni a fost revitalizat un teren de sport și de agrement
Maxime până la 17 grade căldură şi avertizare de îngheţuri, anunţă pentru 13 mai meteorologii
CSE Bălţi a decis să lichideze surparea de pe o stradă din oraş
Ucraina: Europenii fac presiuni asupra Rusiei, evocând noi sancțiuni
Granturi pentru dezvoltarea inițiativelor de coeziune socială conduse de tineri, oferite de PNUD Moldova
Preşedintele Parlamentului Igor Grosu, asigurat de omologi din UE: „R.Moldova - tot mai aproape de marea familie europeană”
Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale R. Moldova, potrivit unui raport al mișcării Salvează Solul
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Rusia respinge ca inacceptabil ultimatumul de încetare a focului în Ucraina
Peste 300 de tineri au participat la un Târg al Oportunităților Educaționale, desfășurat la Bălți
R. Moldova, alăturată comunității internaționale în marcarea Zilei Mondiale a Sănătății Plantelor
Ministrul de externe al Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen: „Republica Moldova are determinarea necesară pentru a avansa pe calea integrării europene”
Avere nejustificată de peste 1,8 mln de lei, depistată de ANI la doi funcționari și la un membru al familiei lor