
R. Moldova ar putea încheia negocierile de aderare la UE până la finele anului 2027. Președinta Maia Sandu: „E un termen real”
Republica Moldova ar putea încheia negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE) până în decembrie 2027, iar integrarea țării în blocul comunitar va depinde de voința politică de la Chișinău în special de următorul Parlament care va fi ales la toamnă. Afirmațiile au fost făcute de președinta Maia Sandu în cadrul unei emisiuni de la TV8, comunică MOLDPRES.
Președinta a specificat că noului Legislativ i-ar reveni misiunea de a decide aderarea și de a intra în istorie drept Parlament al Integrării Europene.
„Totul depinde acum de noi. Bruxelles-ul a confirmat de mai multe ori prin vocile funcționarilor săi (sprijinul pentru aderarea R. Moldova, n.a.). Acum totul este în mâinile noastre și de alegerea pe care o vom face la scrutinul parlamentar, pentru că totul depinde de sprijinul Parlamentului, de majoritatea parlamentară. Noi cunoaștem despre Parlamentul Independenței. Următorul Parlament poate deveni al Integrării Europene, dacă acolo va fi o majoritate de deputați care vor sprijini integrarea europeană, atunci acest parlament va deveni unul al integrării europene, pentru că în mandatul său va avea loc integrarea europeană, sau acest parlament va deturna totul și va îngropa integrarea europeană”, a declarat Maia Sandu.
Există toate premisele ca Republica Moldova să încheie procesul de negociere până în decembrie 2027 și aderarea la Uniunea Europeană să aibă loc în următorii ani, în condițiile în care la Chișinău va fi menținut sprijinul politic pentru acest proces, a subliniat președinta Maia Sandu, referindu-se la termenel discutate în cadrul vizitei în R. Moldova a comisarei europene pentru Extindere, Marta Kos .
„Consider că un termen real ar fi încheierea negocierilor până la finele anului 2027. Doi ani și jumătate pentru a încheia negocierile. Ulterior, anul 2028, când toate statele membre ale UE vor trebui să ratifice acordul nostru. Atunci vom încheia acest proces până la finele mandatului actualei Comisii Europene. Noi am văzut că această Comisie ne susține, am auzit cât de mult comisarul ne susține și își dorește aderarea noastră. Ea a spus că din toate statele, Republica Moldova se mișcă cu cea mai mare viteză în toate procesele de integrare europeană. Așa că este real: putem încheia negocierile până în decembrie 2027. Sunt toate premisele ca integrarea europeană să aibă loc, aderarea Republicii Moldova la uniunea Europeană să aibă în următorii ani. Noi nu vorbim de zece-cincisprezece ani, dar totul depind ede noi să asigurăm sprijinul parlamentar și să continuăm să muncim în toate instituțiile: ministere, agenții”, a explicat președinta.
Maia Sandu a relevat că este în interesul Republicii Moldova ca și Ucraina să adere la UE.
„Noi am început împreună și ne-am dori să ne mișcăm împreună pe această cale și vom urmări care vor fi deciziile Consiliului European din 20 iunie”, a mai spus președinta.
Totodată, șefa statului și-a exprimat speranța că la Bruxelles va fi identificată o soluție pentru rezistența opusă de Ungaria în raport cu Ucraina.
„Ungaria nu poate bloca la infinit acest proces. Sper că se va identifica o soluție. Dacă ne uităm la principiile UE, acolo este clar stabilit că procesul depinde de pașii concreți pe care i-a făcut o anumită țară, adică e un proces bazat pe merite. Ungaria și alte state trebuie să reiasă din aceste principii”, a subliniat Maia Sandu.
Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. În iunie a aceluiași an, țara noastră a devenit candidată la aderare, iar în decembrie 2023, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.
În perioada 9-11 mai, Republica Moldova a fost vizitată de comisara europeană pentru Extindere, Marta Cos, care a declarat că Republica Moldova ar putea deveni membră a UE în trei ani și zece luni pariind cu premierul Dorin Recean, care anunțase un termen de patru ani pentru aderare.
Citește și: Când va adera Republica Moldova la UE? Dorin Recean și Marta Kos au pariat la Chișinău
Parlamentul va găzdui cea de-a X-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone
Speakerul Igor Grosu la Conferința Președinților Parlamentelor din UE: „Vom discuta despre viitorul Europei”
O delegație a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se află într-o vizită la Chișinău
Vicepremierul Mihai Popșoi va întreprinde vizite de lucru în Danemarca, Luxemburg, Estonia și Letonia
Igor Grosu participă la Conferința președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană
O delegaţie a CEC din R. Moldova participă în calitate de observatori la alegerile parlamentare din Albania
Crima de agresiune împotriva Ucrainei va fi investigată de un tribunal special. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Trebuie să acționăm acum”
Victimele celui de-al Doilea Război Mondial, comemorate de premierul Dorin Recean: „Victoria împotriva nazismului este Victoria Păcii”
Mesaj transmis de Igor Grosu la București: „Pentru R. Moldova este esențial ca România să fie un stat european puternic”
Programul Elvețian de Granturi Mici în Moldova oferă finanțare pentru mai multe proiecte
Numărul trecerilor ilegale de frontieră în Europa a scăzut semnificativ în acest an
Uniunea Europeană impune Moscovei cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni
Carabinierii vor primi echipamente moderne și vehicule de patrulare noi din partea Turciei
Peste 30 de clădiri vor fi reabilitate energetic
Un ghid elaborat cu susținerea partenerilor de dezvoltare va explica cetățenilor dreptul lor la un mediu curat
Turul II al alegerilor prezidențiale din România. Polițiștii vor asigura ordinea publică și paza secțiilor de votare
Guvernul a numit un nou agent guvernamental, care va reprezenta Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului
CEC a stabilit unele particularități privind desfășurarea alegerilor locale noi
Legislativul anunță concurs pentru funcția de director al ANRE
În comuna Natalievca, raionul Fălești, vor avea loc alegeri locale noi
CSM a anunțat concurs pentru suplinirea unui post vacant de judecător la Curtea de Apel Sud
Muzeul Național de Artă al Moldovei găzduiește expoziția fotografului român Victor Eugen Mihai
Ministrul Dorin Junghietu: „Prin eforturi consecvente și sprijin european, am făcut pași concreți către integrarea în piața energetică europeană”
Până la 1 iunie, producătorii de material semincer şi săditor trebuie să prezinte declarații de multiplicare a producerii
Exporturile de servicii au atins anul trecut un nivel record de 2,7 miliarde de dolari, dublu față de 2020