ro
Descoperă Moldova
16 Aprilie, 2025 / 03:08
/ 17 Februarie, 2025

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Tradițiile locale, păstrate la unicul muzeu al pâinii, „La Gura Cuptorului” din Văleni

Unicul muzeu al pâinii din Moldova

La pensiunea „La Gura Cuptorului” din Văleni găsești unicul muzeu al pâinii din Moldova.

Aici, tradițiile locale sunt păstrate printr-o colecție unică de colaci de nuntă și ritualuri. Pensiunea, administrată de Vera Caminschi, oferă şapte locuri de cazare și, cu sprijinul Uniunii Europene, prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, a fost modernizată cu mobilier și electrocasnice.

Din 2024, beneficiază și de un indicator turistic care îmbunătățește accesibilitatea pentru vizitatori.

Turism performant şi accesibil, cu ajutorul UE

La pensiunea „La Gura Cuptorului” din Văleni, de fiecare dată oaspeţii sunt aşteptaţi de doamna Vera Caminschi, gazda localului, care primeşte vizitatorii cu cea mai mare bunăvoință.

Pensiunea a fost deschisă în anul 2011 și are 7 locuri de cazare, cu grupuri sanitare separate în interior.

Tot în incinta pensiunii, doamna Vera are în grijă și un original muzeu dedicat pâinii, care expune numeroase tipuri de pâine de ritual.

Astfel sunt prezentate 12 tipuri de colaci de nuntă, precum și opt tipuri de colaci ce țin de alte ritualuri, precum Crăciunul, Lăsatul Secului sau Duminica Mare.

Colacii, la rândul lor, au denumiri variate: plocon, pupăză de mireasă, colac de mire, colac pentru socru, pupăză de soacră, colac pentru preotul la cununie.

Muzeul expune și obiecte care se folosesc sau care se foloseau pe vremuri în gospodăriile din sat: tivda, furca de tors, coșuri și covoare. Pereții sunt înfrumusețați cu numeroase ștergare. Ștergare vechi, tradiționale, fiecare avându-și povestea sa.

De asemenea, la muzeu se organizează și diverse activități, precum prezentarea teatralizată a fragmentelor de nuntă, unde vizitatorii pot să se implice în rolurile de nuntași.

Muzeu cu exponate, dar şi diverse evenimente social-culturale

Tot aici se fac și șezători și reprezentații muzicale, unde interpreți uneori sunt consătenii nea Dorică Bejenaru și doamna Lidia (bunica ce bate toba cunoscută după prestația de la Eurovisionul din 2005 alături de Zdob și Zdub).

La muzeu se fac și workshopuri de preparare a pâinii și a altor specialități locale. Puteți să se implice şi oaspeţii la gătit, alături de organizatori.

Apropo de mâncare, la pensiunea doamnei Vera se gătește bine și de fiecare dată se  mănâncă pe săturate. Aici se poate urmări cum se prepară bucatele specifice zonei, precum plăcinta creață, peștele la cuptor sau plachia, dar și produse de panificație, cum ar fi burnăcei sau cozonaci. Niciodată nimeni nu a plecat flămând.

Pentru că este un adevărat punct de informare turistică în zonă, prin pensiunea doamnei Vera pot fi organizate diverse trasee în zonă, de exemplu, la lacul Beleu pentru a prinde nuferii în floare și pentru a fotografia păsările care poposesc pe lac.

Cor. Lilia Grubîi

Cahul