
Primele rezultate ale Programului „Satul European II”: Acoperișul grădiniței din Țigănești, Strășeni a fost renovat
Acoperișul grădiniței din satul Țigănești, raionul Strășeni a fost renovat prin Programul „Satul European”, ediția a II-a, acesta fiind unul dintre primele proiecte implementate în cadrul noii etape a Programului. În circa două luni, vechiul acoperiș, care curgea la fiecare ploaie, a fost înlocuit cu altul nou, iar copii care frecventează instituția și angajații acesteia beneficiază de condiții mai bune pentru activitate, transmite MOLDPRES.
Primarul localității, Valentina Țaca a afirmat că acoperișul grădiniței era din foi de ardezie și curgea practic la fiecare ploaie. Astfel, exista chiar riscul ca instituția preșcolară să fie închisă. Clădirea, construită acum mai bine de jumătate de secol, a beneficiat doar de o singură reparație capitală a acoperișului cu schimbarea acestuia, în 1999, iar de atunci nu a mai fost supusă unor lucrări majore de renovare.
Lucrările nu puteau să fie desfășurate din bugetul local, din cauza lipsei de fonduri. În aceste condiții, autoritățile locale au apelat la programul „Satul European” și au obținut finanțarea necesară. Proiectul a prevăzut înlocuirea completă a acoperișului vechi, care era deteriorat și nu mai corespundea standardelor de siguranță. Acesta reprezenta un real pericol pentru sănătatea și chiar viața copiilor, susține primarul localității, Valentina Țaca.
După implementarea proiectului, cei 60 de copii care frecventează grădinița beneficiază de condiții mult mai bune pentru dezvoltarea lor educațională. De asemenea, cei 17 angajați ai instituției, dar și personalul celor trei instituții publice care funcționează în aceeași clădire – oficiul medicilor de familie, oficiul poștal și biblioteca sătească – se bucură de condiții optime de muncă.
„Lucrările au început în luna noiembrie a anului trecut și în doar două luni de muncă intensă, înlocuirea acoperișului a fost finalizată cu succes. Acesta a fost schimbat cu țiglă metalică de calitate, fiind totodată izolat corespunzător”, a adăugat Valentina Țaca.
Totodată, grădinița din satul Țigănești, prin Programul Național „Satul European”, ediția I, a beneficiat de amenajarea unui teren de joacă modern pentru copii. Acesta include 16 complexe de joacă, concepute pentru a susține dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a celor mici, în aer liber. De asemenea, localitatea a beneficiat și de un proiect prin Programul „Satul European Expres”, care a prevăzut construirea unui mini-teren de sport pe teritoriul gimnaziului, frecventat de 172 de elevi.
În total, pentru cele trei proiecte realizate, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală au fost prevăzute peste 1,38 milioane de lei, iar contribuția administrației locale a fost de aproximativ 60.000 de lei.Satul Țigănești are o populație de peste 1.400 de locuitori, dintre care aproximativ 270 sunt copii.
Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, până în prezent, cinci proiecte au fost deja implementate în cadrul celei de-a doua ediții a Programului Național „Satul European”. Acestea includ extinderea iluminatului stradal în satul Hâncești, raionul Fălești, instalarea unei centrale fotovoltaice în satul Cotovscoe, din UTA Găgăuzia, reabilitarea și dotarea grădiniței din satul Novosiolovca, raionul Taraclia, construirea căilor de acces către instituțiile publice din satul Mândrești, raionul Telenești, precum și schimbarea acoperișului clădirii grădiniței din satul Țigănești, raionul Strășeni.
Totodată, din totalul de 787 de proiecte aprobate pentru această ediție a Programului „Satul European”, 654 de beneficiari au semnat deja contractele de finanțare, iar 88 de proiecte sunt în plin proces de executare a lucrărilor.
Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, a vizitat Dubăsarii Vechi: „Tradițiile românești și spiritul european sunt acasă în Zona de Securitate”
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Primăvara, anotimpul renaşterii, bogat în obiceiuri populare, păstrate de moldoveni
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Tradițiile locale, păstrate la unicul muzeu al pâinii, „La Gura Cuptorului” din Văleni
„Satul European” // Servicii medicale și de reabilitare de calitate la Buciumeni, Florești
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Zonele umede, valori ale patrimoniului natural, de care depinde dezvoltarea durabilă a ţării
Constantin Cojocari, veteran al Armatei Române, a împlinit vârsta de 106 ani. Speakerul Igor Grosu: „Este un erou și simbol al neamului nostru”
Centrul Limbii și Culturii Române a fost redeschis la Universitatea de Stat din Comrat
Manuale de limbă română, distribuite în grădinițele din UTA Găgăuzia. Ministrul Dan Perciun: „Vom continua eforturile pentru susținerea educației bilingve în regiune”
STUDIU: Agroindustria, materialele de construcţie şi turismul sunt domeniile ce trebuie valorificate în sudul ţării
CNAM a transferat circa 974 mil de lei pentru serviciile medicale oferite în luna aprilie
Antreprenorii pot beneficia de sprijin pentru a deveni mai competitivi pe piețele internaționale. CCI a lansat „Academia exportatorilor”
Viceprim-ministra Doina Nistor: Republica Moldova devine un lider regional în digitalizare, cu peste 300 de servicii publice disponibile online
În patru ani, Moldova a crescut de opt ori capacitatea de producere a energiei regenerabile. Dorin Recean: „Avem un potențial mare de dezvoltare”
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Ucrainenii au atacat unitatea militară rusă responsabilă de loviturile cu rachete asupra orașului Sumî
UE cere SUA să-și clarifice poziția asupra taxelor vamale și dorește continuarea negocierilor pentru o înțelegere
Premierul Dorin Recean a discutat cu un grup de investitori străini
Guvernul a lansat Serviciul de asistență pentru moldovenii din diaspora care revin acasă
Președintele ucrainean l-a demis pe guvernatorul regiunii Sumî, după atacul rusesc cu rachete care a ucis cel puțin 35 de persoane
Un grup de copii și tineri au participat la un atelier cu tematică pascală, organizat de Parlament
Granturi în valoare de 8,7 mln de dolari solicitate de fermieri prin Proiectul AGGRI
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan nu au părăsit țara
Dorin Recean: „Rusia, prin grupări criminale, toarnă bani pentru destabilizarea Moldovei și cumpărarea voturilor moldovenilor”
Accident tragic la Hâncești. Un copil de nouă ani a decedat, după ce a fost lovit de un tractor
Sancțiuni de circa 450 de mii de lei aplicate de Fisc pentru activități economice ilicite