
UE cere SUA să-și clarifice poziția asupra taxelor vamale și dorește continuarea negocierilor pentru o înțelegere
Uniunea Europeană a propus Statelor Unite continuarea discuțiilor asupra taxelor vamale 'la nivel de experți', în vederea continuării 'explorării terenului pentru un acord reciproc avantajos', dar a solicitat în același timp Washingtonului să-și 'definească poziția' pentru aceste negocieri, a declarat marți purtătorul de cuvânt pentru comerț al Comisiei Europene, Olof Gill, relatează agenția EFE, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.
'Contactul la nivel de experți este în desfășurare și va continua', a spus acest purtător de cuvânt după reuniunea pe care comisarul european pentru comerț Maros Sefcovic a avut-o luni la Washington cu secretarul american pentru comerț Howard Lutnick.
La această întâlnire au fost abordate barierele comerciale tarifare și cele netarifare, iar comisarul european a pus din nou pe masă propunerea Comisiei Europene de reducere la zero a taxelor vamale pentru bunurile industriale în comerțul între UE și SUA, inclusiv autovehiculele, asupra cărora administrația președintelui american Donald Trump a impus luna trecută taxe vamale de 25%.
S-a discutat de asemenea despre excesul de capacitate globală în producția de oțel și aluminiu - produse pentru care SUA au impus de asemenea taxe vamale de 25% -, despre sectorul farmaceutic și cel al producției de semiconductori, a adăugat același purtător de cuvânt.
'UE va continua să abordeze aceste discuții în mod constructiv, cu obiectivul de a identifica zone de interes comun. Este clar că vor fi necesare eforturi comune importante pentru a obține un rezultat satisfăcător în termenul de 90 de zile' în care Comisia Europeană a suspendat taxele vamale de retorsiune, a mai spus purtătorul de cuvânt comunitar.
'Acum este necesar ca SUA să-și definească poziția. Ca în orice negociere, acesta trebuie să fie un drum cu dublu sens în care ambele părți pun ceva pe masă', a concluzionat el.
Statele Unite au impus luna trecută, într-o primă etapă, taxe vamale de 25% asupra importurilor de oțel, aluminiu, vehicule și componente ale industriei auto, indiferent de țara de origine. Față de aceste taxe statele UE au aprobat pe 9 aprilie (prin majoritate calificată, doar Ungaria a votat împotrivă) un set de taxe de retorsiune între 10% și 25% asupra unei serii de produse americane diverse, de la motociclete până la soia sau carnea de pasăre.
În a doua etapă, președintele american Donald Trump a anunțat pe 2 aprilie taxe vamale constând într-o taxă de bază de 10% pentru toate importurile (cu excepția celor deja taxate cu 25% și a unor excepții ce privesc produsele energetice, semiconductorii, etc.), la care pentru zeci de țări se adaugă taxe vamale suplimentare în funcție de taxarea de către acestea a importurilor din SUA și de excedentul lor comercial în relațiile cu SUA.
Pentru produsele importate din țările UE taxele vamale percepute de SUA au ajuns astfel la 20%. Pentru produsele importate de SUA din China procentul taxelor vamale anunțate de Trump a fost inițial de 34%, la care s-au adăugat taxele de 20% impuse anterior, așadar 54%, ajungând între timp la 145% după ce au fost suplimentate într-o spirală de represalii reciproce.
Dar Trump a declarat pe 9 aprilie că suspendă pentru 90 de zile taxele vamale suplimentare, așadar cele care depășesc nivelul de bază de 10%, cu excepția celor aplicate Chinei, după ce numeroase țări au solicitat negocieri cu Washingtonul.
În urma acestui ultim anunț, pentru a da o șansă negocierilor, Comisia Europeană a decis la rândul ei să suspende pentru 90 de zile taxele vamale convenite tot pe 9 aprilie de statele UE ca represalii față de taxele vamale de 25% impuse luna trecută de SUA pentru importurile de oțel, aluminiu, vehicule și componente ale industriei auto, deși aceste taxe aplicate de SUA au rămas în vigoare, cele suspendate de Trump fiind doar celelalte care depășesc nivelul de bază de 10%, adică în cazul UE taxele vamale suplimentate până la 20%.
Pentru acestea din urmă Comisia Europeană își planificase să anunțe săptămâna aceasta un nou set represalii, care s-ar fi adăugat celor anunțate pe 9 aprilie și care acum sunt suspendate.
Descoperiri arheologice spectaculoase în Marea Chinei de Sud: o expoziție reconstituie comerțul maritim de acum 500 de ani
Ucraina inițiază o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU legată de atacul rusesc de la Krivoi Rog
Donald Trump spune că UE trebuie să cumpere energie din SUA în valoare de 350 de miliarde de dolari pentru a obţine o reducere a tarifelor
Kremlinul susține că nu va exista o încetare a focului până când nu vor fi rezolvate problemele care preocupă Rusia
Ucraina reia negocierile privind acordul mineralelor cu SUA
Noi negocieri ruso-americane săptămâna viitoare, anunță emisarul economic al Kremlinului
Ucraina denunță un atac masiv al Rusiei, soldat cu un mort, mai mulți răniți și clădiri avariate
Volodimir Zelenski salută „progrese tangibile” cu privire la un potențial contingent european în Ucraina
Bulgaria pregătește înființarea unei poliții turistice
CNAM a transferat circa 974 mil de lei pentru serviciile medicale oferite în luna aprilie
Antreprenorii pot beneficia de sprijin pentru a deveni mai competitivi pe piețele internaționale. CCI a lansat „Academia exportatorilor”
Viceprim-ministra Doina Nistor: Republica Moldova devine un lider regional în digitalizare, cu peste 300 de servicii publice disponibile online
În patru ani, Moldova a crescut de opt ori capacitatea de producere a energiei regenerabile. Dorin Recean: „Avem un potențial mare de dezvoltare”
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Ucrainenii au atacat unitatea militară rusă responsabilă de loviturile cu rachete asupra orașului Sumî
UE cere SUA să-și clarifice poziția asupra taxelor vamale și dorește continuarea negocierilor pentru o înțelegere
Premierul Dorin Recean a discutat cu un grup de investitori străini
Guvernul a lansat Serviciul de asistență pentru moldovenii din diaspora care revin acasă
Președintele ucrainean l-a demis pe guvernatorul regiunii Sumî, după atacul rusesc cu rachete care a ucis cel puțin 35 de persoane
Un grup de copii și tineri au participat la un atelier cu tematică pascală, organizat de Parlament
Granturi în valoare de 8,7 mln de dolari solicitate de fermieri prin Proiectul AGGRI
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan nu au părăsit țara
Dorin Recean: „Rusia, prin grupări criminale, toarnă bani pentru destabilizarea Moldovei și cumpărarea voturilor moldovenilor”
Accident tragic la Hâncești. Un copil de nouă ani a decedat, după ce a fost lovit de un tractor
Sancțiuni de circa 450 de mii de lei aplicate de Fisc pentru activități economice ilicite