ro
Societate
16 Aprilie, 2025 / 07:06
/ 26 Februarie, 2025

Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, a vizitat Dubăsarii Vechi: „Tradițiile românești și spiritul european sunt acasă în Zona de Securitate”

Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a vizitat satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, aflat în Zona de Securitate. Diplomatul român a discutat cu aleșii locali despre situația social-economică din regiune și proiectele derulate cu sprijinul României. „Limba română, tradițiile românești și spiritul european sunt acasă în Zona de Securitate”, a menționat ambasadorul, comunică MOLDPRES.

Satul are aproximativ 6.000 de locuitori și în ultimii ani a beneficiat de investiții oferite de Guvernul României, precum și în cadrul proiectelor implementate în comun cu autoritățile locale române. Grădinița din localitate își desfășoară activitatea într-un bloc nou, construit cu finanțare de la Guvernul României. Necesită lucrări de reparație Conacul Familiei Donici, unde este amplasat un alt bloc al grădiniței.

„Cu primarul de Dubăsarii Vechi, Aurel Chetrușca și cu președintele raionului Criuleni, Alexandru Carțîn, am discutat despre situația socio-economică din regiune și despre proiectele derulate împreuna cu județele și localitățile din România, cu care sunt înfrățiți. M-am bucurat să aud cât de apreciat este sprijinul constant oferit de România în această zonă, inclusiv pentru modernizarea a peste 20 de grădinițe și școli din raion”, a remarcat ambasadorul român.

Cristian-Leon Țurcanu a vizitat și biserica din localitate. Construit în 1861, locașul sfânt dedicat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este cea mai veche clădire din sat și reprezintă o valoare istorică.

„La Dubăsarii Vechi am întâlnit o comunitate preocupată să își construiască un viitor prosper și european și să-și protejeze moștenirea pusă la grele încercări de-a lungul istoriei. Biserica din sat, parte din Mitropolia Basarabiei, reunește deopotrivă tineri și vârstnici, iar preotul paroh Teodor Pelin, se preocupă de îngrijirea comunității”, a notat ambasadorul.

La Dubăsarii Vechi există o școală primară, liceu, grădiniță, un centru de sănătate și un centru de cultură și agrement. De asemenea, în această localitate își desfășoară activitatea și o școală de pictură.

Localitatea Dubăsarii Vechi a fost atestată documentar pentru prima dată în 1610.

Criuleni