ro
Societate
16 Aprilie, 2025 / 01:54
/ Acum 1 zi

Compensații la energie pentru 720 de mii de gospodării. Povestea unei familii cu șase copii din Sângerei: „Fără acest ajutor, nu știu cum ne-am fi descurcat”

Peste 720.000 de gospodării din Republica Moldova au primit compensații pentru energie în sezonul rece noiembrie 2024 - martie 2025. Valoarea medie a compensațiilor a fost de 772 de lei, familiile cele mai vulnerabile energetic beneficiind de o sumă aproape dublă, transmite MOLDPRES.

Familia Elenei și a lui Andrei Smîntînă din satul Prepelița, raionul Sângerei este una dintre beneficiarele compensației la energie oferite în acest sezon. Cei doi soți, care au șase copii, spun că pe timp de iarnă compensațiile la energie le-au ușurat un pic din responsabilitatea de a asigura confortul și sănătatea celor mici, mai ales în lunile reci ale anului.

„Am primit lunar 800 și 1.000 de lei (50 euro). Iarna, chiar au fost de ajutor acești bani. Fără aceste compensații, nu știu cum ne-am fi descurcat. Sigur ne-ar fi fost mult mai greu, mai ales că soțul are mai puțin de lucru când este frig, iar singurii bani pe care-i avem constant perioada asta sunt doar o mie de lei, îndemnizația lui Matei, mezinul, care ne acoperă factura pe lumină, apă, internet și plata grădiniței”, spune Elena.

Femeia a adăugat că ajutorul primit le-a permis să cumpere lemne și cărbune pentru a face focul. Pentru familia lor, acest sprijin reprezintă un venit suplimentar care contribuie nu doar la încălzirea casei, ci și la un viitor mai sigur pentru copii.

Soțul, Andrei, lucrează zilier în construcții, atunci când și unde este solicitat și nu poate conta pe un venit constant. În schimb, în zilele libere își dedică timpul și economiile pentru a finaliza construcția casei, care deși locuită nu este încă finisată.

Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice funcționează pentru al treilea sezon rece consecutiv. În acest sezon, compensațiile au fost oferite cu sprijinul Germaniei, Suediei, Norvegiei, Danemarcei, Italiei, Cehiei, Slovaciei, Estoniei, Letoniei, care au donat cumulativ 1 miliard 150 milioane de lei, iar restul 1 miliard 540 de milioane au fost asigurați din bugetul Republicii Moldova.

În sezonul rece 2024-2025, PNUD și Guvernul Italiei au susținut funcționarea centrului de apel, operatorii căruia au răspuns la peste 136.000 de apeluri telefonice și aproape 32.000 de e-mailuri de la cetățeni, și modernizarea sistemului informatic în baza căruia funcționează cel mai mare program guvernamental „Ajutor la contor”.