ro
Politică
16 Aprilie, 2025 / 13:55
/ Acum 18 ore

Comisia pentru securitate și apărare a Parlamentului European, în vizită la Chișinău. Subiectele discutate cu vicepremierul Mihai Popșoi

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a primit astăzi delegația Comisiei pentru Securitate și Apărare a Parlamentului European (SEDE), condusă de Marie-Agnes Strack-Zimmerman. În cadrul discuțiilor, vicepremierul moldovean a subliniat eforturile țării noastre în avansarea pe calea aderării la UE și a exprimat speranța deschiderii negocierilor de aderare pe toate clusterele în decursul acestui an, transmite MOLDPRES.

Din delegație au mai făcut parte și europarlamentarii Rasa Juknevičienė, Andrey Novakov, Sven Mikser, Pierre-Romain Thionnet, Reinis Pozņaks și Petras Auštrevičius.

În cadrul întrevederii, Mihai Popșoi a evidențiat importanța aprofundării cooperării cu structurile europene pe componenta de securitate și apărare, având în vedere procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Am discutat despre aprofundarea cooperării cu Uniunea Europeană în domeniul securității și apărării, situația din regiune și parcursul nostru european. Prin semnarea Parteneriatului în domeniul securității și apărării, în mai 2024, Republica Moldova a devenit prima țară terță care dezvoltă acest tip de cooperare cu Uniunea Europeană”, a spus Mihai Popșoi.

Totodată, a fost exprimată încrederea că Planul de creștere al UE pentru Moldova ne va ajuta să accelerăm reformele, să impulsionăm dezvoltarea economică și să consolidăm reziliența în fața provocărilor cu care se confruntă țara noastră.

Viceprim-ministrul Mihai Popșoi a ținut să aducă mulțumiri pentru activitatea Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova (EUPM), care a devenit un partener de încredere pentru autoritățile moldovenești în domeniul consolidării capacităților de gestionare a crizelor și contracarării amenințărilor hibride.

Șeful diplomației moldovenești a dat o apreciere înaltă asistenței oferite de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (European Peace Facility – EPF), luând în considerare provocările actuale în materie de securitate. La fel, a fost exprimată doleanța țării noastre de a continua să beneficieze de asistența oferită prin intermediul EPF și pe parcursul următorilor ani.

La rândul lor, europarlamentarii au constatat progresele realizate de Republica Moldova pe calea aderării la UE și au comunicat despre disponibilitatea SEDE de a sprijini consolidarea cooperării între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Ținând cont de provocările actuale, și priorităților Parlamentului European, la începutul anului curent, SEDE a fost ridicată la nivelul unei comisii separate. Anterior, aceasta era o subcomisie, parte a Comisiei pentru afaceri externe (AFET).