ro
Politică
22 Mai, 2025 / 21:40
/ Acum 8 ore

Igor Grosu: „Am votat Planul de Creștere a Moldovei - un ajutor financiar fără precedent, oferit de Uniunea Europeană”

„Când avem grijă de țara noastră, de oamenii noștri, Moldova poate! Am votat astăzi în Parlament Planul de Creștere a Moldovei - un ajutor financiar fără precedent, oferit de Uniunea Europeană, pentru dezvoltarea țării și creșterea nivelului de trai al cetățenilor”. Afirmația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, după ratificarea de către legislativ a Acordului care stabilește modalitățile specifice de punere în aplicare a sprijinului financiar acordat de UE, în valoare de 1,9 miliarde de euro, comunică MOLDPRES.

Speakerul a menționat în plen că, prin Planul de creștere, Republica Moldova va beneficia de un pachet financiar de 1,9 miliarde de euro pentru proiecte concrete precum: construcția autostrăzii Chișinău-Ungheni, pentru interconectarea în rețeaua de drumuri europene prin România; construcția a încă două linii electrice de interconectare de tensiune înaltă în rețeaua europeană; modernizarea căii ferate și a nodurilor logistice, atât pentru transportul de pasageri, dar, mai ales, pentru transportul mărfurilor; construcția a două spitale regionale moderne la Bălți și Cahul; modernizarea infrastructurii de apă și canalizare și drumuri în localități; subvenții pentru industrializarea și modernizarea agriculturii; construcția platformelor industriale pentru atragerea investițiilor în industria constructoare de mașini, electronică, farmaceutică și alte domenii cu locuri de muncă cu valoare adăugată înaltă; eficientizarea energetică a clădirilor publice și private.

„Mulțumesc prim-ministrului Dorin Recean și echipei. Republica Moldova merge decis și ireversibil pe calea europeană, prin reforme, prin muncă și prin seriozitate”, a opinat Grosu.

Parlamentul a ratificat astăzi cu votul a 58 de deputați Acordul de facilitate dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind modalitățile specifice de punere în aplicare a sprijinului acordat de Uniunea Europeană în cadrul Mecanismului de Reformă și Creștere pentru Republica Moldova. Obiectivele generice ale acestuia sunt sprijinirea procesului de extindere, prin accelerarea alinierii la valorile, prevederile, dispozițiile și principiile legislației Uniunii Europene; sprijinirea integrării progresive a pieței interne a Republicii Moldova pe piața comunitară și accelerarea convergențelor socioeconomice cu cele ale Uniunii Europene.

Astfel, țara noastră va beneficia de sprijin financiar în sumă totală de 1,9 miliarde de euro. Este vorba despre o componentă de grant în valoare de 520 de milioane de euro, care este destinată pentru investiții, asistență tehnică și pentru garantarea creditelor. De asemenea, țara noastră va primi împrumuturi în valoare de 1,5 miliarde de euro, care vor fi debursate în funcție de progresele înregistrate în procesul de implementare a reformelor asumate.

Suportul financiar va fi acordat în baza unor condiționalități, care se regăsesc în Agenda de reforme a Planului de Creștere pentru Republica Moldova, care a fost aprobată recent de Guvern. Aceasta conține 153 de măsuri și 56 de reforme, care urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2027. Agenda de reforme vizează șapte sectoare-cheie. Este vorba despre competitivitate economică și dezvoltarea sectorului privat; conectivitate și infrastructură digitală; guvernanță economică; capital social; tranziția verde și capitalul natural; securitate și eficiență energetică; valori fundamentale.

Acordul de facilitate dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind modalitățile specifice de punere în aplicare a sprijinului acordat de Uniunea Europeană în cadrul Mecanismului de Reformă și Creștere pentru Republica Moldova a fost semnat la 9 mai 2025.

Citește și: Parlamentul a ratificat Acordul de Facilitare dintre R. Moldova și UE. Premierul Dorin Recean: „Mai multe locuri de muncă, salarii mai bune și servicii publice moderne”