
Parlamentul va organiza Ziua ușilor deschise cu ocazia împlinirii a 34 de ani de activitate
Parlamentul își va deschide ușile pentru toți cetățenii cu ocazia împlinirii a 34 de ani de activitate. Vizitatorii vor putea să discute cu deputații, să descopere sălile în care se iau cele mai importante decizii și să-și completeze cunoștințele despre democrație și parlamentarism. Ziua Ușilor Deschise va fi organizată vineri, 23 mai, începând cu ora 13:00, informează MOLDPRES.
Programul evenimentului include activități interactive pentru toate categoriile de vârstă. Va fi amenajat un spațiu dedicat copiilor, unde micii vizitatori vor putea desena, vor putea aranja puzzle-uri și vor afla curiozități despre Parlament dezlegând careuri de cuvinte încrucișate. Pentru ei va fi organizată și o sesiune de pictură pe față.
Pentru vizitatorii de diferite vârste va avea loc un atelier de decorare a torbelor. Cei interesați vor putea să își personalizeze o torbiță din material ecologic, pe care o vor primi cadou. Totodată, cei care vor dori să își testeze cunoștințele în materie de parlamentarism și democrație vor putea participa la quizuri online sau fizice, iar cei care vor răspunde corect vor primi cadouri.
În scuarul Parlamentului va fi organizată și o vânătoare de comori pentru copii și tineri, denumită „Descoperă Parlamentul”. Participanții vor primi o hartă cu mai multe locații, în care vor fi provocați să participe la probe de gândire, de creativitate și de observare. Tot în scuarul Parlamentului vor fi expuse, pe parcursul zilei, cele două mașini de epocă folosite anterior pentru transportarea oficialilor de rang înalt. Este vorba de limuzina „Gaz-14”, anul producerii 1987, şi „ZIL 41047”, anul fabricării 1989, care au fost utilizate de foştii preşedinţi Mircea Snegur şi Petru Lucinschi.
Pentru vizitatori vor fi organizate tururi ghidate în clădirea Parlamentului, iar ghizi vor fi deputații și funcționarii. Traseul include Muzeul Parlamentului, sala de ședințe plenare, Sala Europa și alte săli în care se desfășoară ședințe pe platforma legislativă. Cei mai curajoși vor putea simula o conferință de presă sau un exercițiu de traducere simultană.
Cu ocazia Zilei ușilor deschise, vor fi amenajate și trei expoziții tematice. Acestea ilustrează fotografic Podul de Flori de acum 35 de ani și parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene. De asemenea, vor fi expuse și lucrările studenților de la Universitatea Tehnică a Moldovei, care au desenat clădirea Parlamentului în cadrul unui plein-air, organizat recent.
În cadrul evenimentului, participanții vor avea ocazia să discute cu deputații, precum și să lase mesaje, sugestii sau întrebări pentru parlamentari, într-o boxă special amenajată în scuarul Parlamentului.
Cu ocazia Zilei ușilor deschise, vizitatorii sunt invitați să vină la Parlament cu o carte pentru copii sau adolescenți, alăturându-se, astfel, campaniei organizate de Parlament „Dăruim o carte”. Cărțile vor fi donate beneficiarilor centrelor de zi ai Misiunii sociale „Diaconia”, cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor.
La fel, în scuarul Parlamentului va fi organizată și o zonă foto, astfel încât fiecare să poată imortaliza experiența și emoțiile trăite la Ziua Ușilor Deschise.
Accesul vizitatorilor se va face în baza buletinului de identitate, fără a fi necesară o programare prealabilă. Copiii nu au nevoie de acte de identitate, dar trebuie să fie însoțiți de un adult.
Alegătorii din R. Moldova, cei mai activi în diasporă. Peste 10 000 de moldoveni cu cetățenie română au participat deja la scrutinul prezidențial
Circa 17 mii de buletine de vot vor fi tipărite pentru alegerile locale noi din această duminică
Ultima zi de agitație electorală în cadrul alegerilor locale noi
Moldovenii cu cetățenie română pot vota de astăzi la alegerile prezidențiale din România
CSM va propune doi candidați pentru numire la Curtea Supremă de Justiție. Printre aceștia se numără și actualul procuror general, Ion Munteanu
Premierul Dorin Recean la Hâncești: „Repararea drumurilor și accesul la apă potabilă sunt unele dintre principalele priorități ale Guvernului”
Alegătorii vor beneficia de echipamente moderne la scrutinul din toamnă
O delegație de parlamentari britanici a efectuat o vizită oficială la Chișinău
Premierul Dorin Recean, la Hâncești: „Prioritatea noastră este dezvoltarea unor localități curate, sigure și moderne”
Ursula von der Leyen anunță organizarea unui Summit Republica Moldova – Uniunea Europeană, pe 4 iulie la Chișinău
Numărul votanților în Republica Moldova la alegerile prezidențiale din România a depășit cifra de 50 de mii
Patru candidați au fost desemnați pentru funcția de membru al Consiliului de administrație al „Moldelectrica”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului îndeamnă cetățenii să participe la Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor
Maia Sandu, în discuții cu președintele Albaniei: „Țările noastre sunt unite de aceeași alegere: viitorul în Uniunea Europeană”
„În papucii lor” – flashmob de susținere a persoanelor cu HIV, organizat în capitală
Igor Grosu salută intenția României de a investi în Portul Giurgiulești: „Suntem interesați în investitori corecți, care țin la Republica Moldova”
Peste 40 de mii de moldoveni cu cetățenie română au votat la alegerile prezidențiale din România
Pompierii au lichidat incendiul de la Durlești. Flăcările au distrus circa 1500 metri pătrați din acoperișul blocului de locuit
Memorandum de colaborare între R. Moldova și Albania, semnat la Tirana. Cristina Gherasimov: Avem aceeași aspirație – să devenim state membre ale UE
Premii pentru echipa din Republica Moldova la Concursul Internațional de Științe și Inginerie Regeneron ISEF
Ucraina: Nouă morți într-un atac rus cu dronă asupra unui autobuz care transporta civili
Incendiul de la Durlești: 16 persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței
Ziua Europeană a Muzeelor, marcată în R. Moldova. Porți deschise, expoziții nocturne și evenimente culturale în toată țara
Testele de bacalaureat vor fi evaluate de peste 550 de profesori în patru centre republicane
Meteorologii prognozează vreme instabilă în weekend, cu ploi și temperaturi în scădere