
Pedepse mai aspre pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor politice
Pedepsele pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor au fost înăsprite. Proiectul care prevede acest lucru a fost votat astăzi de Parlament, în lectura a doua, fiind susținut de 54 de deputați, transmite MOLDPRES.
Astfel, oferirea de bani, bunuri, servicii ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să își exercite sau să nu își exercite drepturile electorale în cadrul alegerilor se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 6 ani, cu amendă de la 37 500 de lei până la 57 500 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de până la cinci ani. În cazul persoanelor juridice, amenda va ajunge până la 400 000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
Completările se referă și la cazuri în care acțiunile sunt săvârșite în interesul unui grup criminal organizat. Asemenea cazuri vor fi pedepsite cu închisoare de la 7 la 15 ani, cu amendă de până la 117 500 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 5 la 10 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda va ajunge până la 1 milion de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitatea sau cu lichidarea ei.
Proiectul mai prevede înăsprirea pedepsei pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum. Mai exact, persoanele care vor desfășura acțiuni în interesul unui grup criminal organizat riscă închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 92 500 de lei până la 117 500 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 5 la 10 ani.
Și falsificarea rezultatelor votării va fi sancționată mai dur. Astfel, persoanele vinovate vor risca închisoare de la 3 la 7 ani, amendă de până la 117 500 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 7 ani.
Totodată, în baza noilor prevederi, pentru încălcări repetate în domeniul financiar-electoral, Comisia Electorală Centrală va putea lipsi partidele politice de alocații de la bugetul de stat pentru performanțele politice obținute la scrutinul electoral, pentru o perioadă de la 6 luni până la 4 ani.
Executivul a respins inițiativa comuniștilor și socialiștilor privind interzicerea votării cu pașapoarte expirate: „Atât timp cât la Chișinău va exista un Guvern pro-european, diaspora noastră va putea vota”
Guvernul are un nou secretar general adjunct
Președinta Maia Sandu la întâlnire cu moldovenii din Italia și Spania: „Moldova pe care o construim împreună este o țară sigură, dreaptă și europeană”
De 11 ani, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană și spațiul Schengen
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
UE acordă Republicii Moldova un nou sprijin financiar de 20 de milioane de euro pentru apărare antiaeriană
CEC anunță că pentru alegerile locale noi s-au înregistrat 23 de candidați pentru funcția de primar
Incendii de vegetație în zona Ierusalimului. Ambasada R. Moldova în Israel a emis o atenționare pentru cetățenii moldoveni
Numărul persoanelor care migrează pentru muncă, în scădere. Ministrul Alexei Buzu: „Creăm locuri de muncă decente și bine plătite pentru cetățenii noștri”
Halterofilul Danu Secrieru a devenit campion mondial U17
Speakerul Igor Grosu îndeamnă cetățenii să participe la alegerile prezidențiale din România: „Avem o voce importantă în construcția viitorului european comun”
Daniel Vodă de Ziua Muncii: „Guvernul își reconfirmă angajamentul de a susține muncitorii prin politici publice, care aduc mai multă echitate și siguranță”
Alegeri prezidențiale în România. Polițiștii vor asigura ordinea publică la secțiile de votare deschise în Republica Moldova
În capitală, troleibuzele și autobuzele circulă conform orarelor zilei de duminică
Trafic sporit la postul Leușeni, pe sensul de ieșire din țară
Kievul și Washingtonul au semnat un acord de reconstrucție a Ucrainei
Din 1 mai, persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani vor primi o pensie minimă de 3 300 de lei
21 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE. Cristina Gherasimov: Aceste zece state au demonstrat că UE reprezintă un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova
Speakerul Igor Grosu, de 1 Mai: „Să muncim zi de zi, neobosiți, pentru o Moldovă europeană în pace și în bunăstare”
Ucraina // Doi morţi şi cinci răniţi în urma unui atac cu dronă asupra Odesei
Președinta Maia Sandu, mesaj de Ziua Muncii: „Datorită eforturilor pe care le depuneți, avem speranța unui viitor mai bun – aici, acasă, în Moldova”
Premierul Dorin Recean de Ziua Internaţională a Muncii: „Împreună, pas cu pas, construim o țară care să asigure bunăstare tuturor”
Republica Moldova marchează Ziua Internaţională a Muncii