ro
Politică
19 Aprilie, 2025 / 09:55
/ Acum 1 zi

Președinta Maia Sandu: „Ne dorim o pace justă în Ucraina”

Republica Moldova își dorește o pace justă și durabilă în Ucraina, a declarat astăzi în plenul Parlamentului președinta Maia Sandu. Șefa statului a vorbit despre riscurile de securitate la adresa Republicii Moldova și a îndemnat cetățenii la unitate, comunică MOLDPRES.

Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova își poate proteja pacea și libertatea doar prin solidaritate externă și unitate internă. Prezența trupelor rusești pe teritoriul țării noastre comportă riscuri în contextul războiului din Ucraina, iar securitatea poate fi asigurată doar prin parteneriate puternice cu statele care respectă dreptul internațional.

„Din prima zi, poziția noastră a fost una clară – noi suntem de partea păcii, nu a agresiunii și facem totul ca să păstrăm pacea în Moldova prin diplomație. Putem asigura securitatea țării în continuare păstrând un comportament corect, previzibil și consecvent, construind parteneriate puternice cu vecinii noștri România și Ucraina, dar și cu celelalte țări care respectă dreptul internațional și hotarele altor state. Moldova este o țară mică cu o armată străină pe teritoriul său. Ca să fie clar, mă refer la staționarea ilegală a contingentului militar rus în regiunea transnistreană – o încălcare flagrantă a statutului nostru de țară neutră. Prezența armatei ruse pe pământul nostru comportă riscuri de destabilizare, mai ales în contextul războiului din Ucraina”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a menționat că, indiferent când va fi semnată pacea pentru Ucraina, această țară va rezista și va fi sprijinită în continuare de statele care își doresc pace pe continentul european. Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova nu trebuie atrasă în război și nici folosită împotriva Ucrainei.

„Se apropie al patrulea Paște pe care vecinii ucraineni îl vor petrece sub amenințarea armelor. Cu toții ne dorim și ne rugăm pentru încheierea unui acord de pace just, durabil și cât mai curând. Dar, indiferent dacă va fi semnată pacea în acest an sau nu, Ucraina va rezista în continuare cu sprijinul ferm al țărilor care vor să readucă pacea pe continentul nostru. Ucraina va fi scutul nostru în continuare, iar noi avem datoria morală să nu permitem ca Moldova să fie folosită împotriva Ucrainei, să nu permitem ca țara noastră să fie atrasă în război. În acest nou context global, avem nevoie de relații internaționale puternice, de prieteni care să ne ajute și să ne protejeze”, a declarat Maia Sandu.

Președinta Maia Sandu a ținut joi, 17 aprilie, un discurs în plenul Parlamentului în care a îndemnat cetățenii să urmeze un drum comun ce va aduce pace, siguranță, creștere economică și bunăstare. Șefa statului a dat asigurări că, în următorii patru ani, Republica Moldova ar putea deveni membră cu drepturi depline a Uniunii Europene.