
39 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Victimele accidentului, comemorate în mai multe localități ale țării
Astăzi, se împlinesc 39 de ani de când reactorul patru de la Centrala Nucleară de la Cernobîl a explodat, afectând întreaga Europă. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantităţi uriaşe de substanţe radioactive, transmite MOLDPRES.
În urmă cu 39 de ani, centrala lucra la capacitate maximă, adică cu toate cele patru reactoare, fiecare cu o capacitate de producţie de 1GW pe zi. Centrala acoperea la vremea respectivă 10% din necesarul de energie al fostei republici sovietice.
Explozia de la Centrala Nucleară de la Cernobîl din 1986 a împrăştiat un nor radioactiv asupra unor mari părţi ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei şi Federaţiei Ruse. Astfel, aproape 8,4 milioane de persoane din aceste ţări au fost expuse la radiaţii.
Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistenţă internaţională abia în 1990. În acelaşi an, Adunarea Generală a ONU a adoptat o Rezoluţie și a solicitat o cooperare internaţională pentru a aborda problema şi atenuarea consecinţelor la Centrala Nucleară de la Cernobîl. Din 1986, organizaţiile ONU şi majoritatea ONG-urilor au lansat peste 230 de proiecte de cercetare şi asistenţă în domeniile sănătăţii, siguranţei nucleare, reabilitării și mediului.
Celelalte trei reactoare au continuat să producă electricitate până în decembrie 2000. Întrucât sarcofagul de beton, construit în grabă în 1986 deasupra reactorului, risca să se prăbuşească şi să lase descoperite 200 tone de magmă cu un nivel de radioactivitate foarte ridicat, comunitatea internaţională s-a angajat să finanţeze construirea unei noi casete, mai sigure. Astfel, s-a construit o arcadă metalică, cu o greutate de 25 de tone şi 110 metri înălţime, pentru a fi amplasată deasupra sarcofagului fisurat. Suma necesară a fost de 2,2 miliarde euro, furnizată de peste 45 de ţări donatoare, prin fonduri gestionate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Potrivit unui studiu, aproape un milion de oameni din mai multe părţi ale globului au murit din cauza contaminării radioactive produse după accidentul de la Centrala Nucleară din Cernobîl. Cele mai afectate state, pe lângă cele din fosta URSS, au fost Norvegia, Suedia, Finlanda, Iugoslavia, Bulgaria, Austria, România, Grecia şi părţi extinse din Germania şi Marea Britanie.
Victimele avariei sunt comemorate anual și în Republica Moldova. În memoria acestora sunt organizate depuneri de flori, precum și evenimente de comemorare.
Potrivit datelor oficiale, 3 550 de moldoveni au participat la lichidarea consecințelor avariei, 1 865 dintre aceștia au rămas în viață. La nivel internațional, fiecare al treilea participant la lichidarea avariei de la Cernobîl a decedat.
Șapte lingouri de aur depistate în bagajul unei pasagere care zbura în Israel. Femeia riscă sancțiuni
Peste șase mii de elevi au beneficiat de lecții gratuite de matematică
O nouă intervenție SMURD. Un copil de 11 ani, aflat în stare gravă, a fost transferat în România pentru tratament neurochirurgical
Institutul Oncologic va avea o ambulanță specializată pentru copii bolnavi de cancer
CEC a anunțat numărul alegătorilor pentru alegerile locale noi din 18 mai
Un cetățean azer, căutat de Interpol, a fost reținut la frontieră
Săptămâna imunizării, organizată în Republica Moldova. Daniel Vodă: „Vaccinurile sunt o investiție în sănătatea oamenilor”
Republica Moldova și România inițiază un parteneriat pentru îmbunătățirea serviciilor de urgență 112
Vreme frumoasă și maxime de până la +28 de grade Celsius, prognozate pentru ziua de vineri
Sâmbătă, vremea va fi instabilă, cu averse și descărcări electrice
La Roma se desfășoară funeraliile Papei Francisc
Circa 1 650 de persoane, care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, vor primi un ajutor material
Premierul Dorin Recean: „Tragedia de la Cernobîl ne arată câtă suferință poate aduce incompetența, nepăsarea și manipulările unui regim totalitar”
Speakerul Igor Grosu despre explozia de la Cernobîl: „Rămâne unul dintre cele mai dureroase episoade ale secolului trecut”
Președinta Maia Sandu: „Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca”
Zi istorică pentru Republica Moldova. Începe construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii
39 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Victimele accidentului, comemorate în mai multe localități ale țării
UE acordă Republicii Moldova un nou sprijin financiar de 20 de milioane de euro pentru apărare antiaeriană
50 de șefi de stat vor participa la funeraliile Papei Francisc
Înghețurile de primăvară amenință culturile agricole. MAIA vine cu recomandări și măsuri de protecție
Doi bărbați au fost condamnați pentru declarații mincinoase într-un dosar privind prejudicii de zeci de milioane de lei
Șeful de la Energie, Dorin Junghietu, s-a întâlnit la Londra cu omologi din mai multe țări
Echipa USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit campioană națională la armwrestling pentru a șasea oară consecutiv
Un bărbat din Fălești a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru vătămare gravă soldată cu deces
Termenul de depunere a dosarelor la Programul „Curtea Europeană” a fost prelungit