ro
Societate
26 Aprilie, 2025 / 15:51
/ Acum 7 ore

39 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Victimele accidentului, comemorate în mai multe localități ale țării

Astăzi, se împlinesc 39 de ani de când reactorul patru de la Centrala Nucleară de la Cernobîl a explodat, afectând întreaga Europă. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantităţi uriaşe de substanţe radioactive, transmite MOLDPRES.

În urmă cu 39 de ani, centrala lucra la capacitate maximă, adică cu toate cele patru reactoare, fiecare cu o capacitate de producţie de 1GW pe zi. Centrala acoperea la vremea respectivă 10% din necesarul de energie al fostei republici sovietice.

Explozia de la Centrala Nucleară de la Cernobîl din 1986 a împrăştiat un nor radioactiv asupra unor mari părţi ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei şi Federaţiei Ruse. Astfel, aproape 8,4 milioane de persoane din aceste ţări au fost expuse la radiaţii.

Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistenţă internaţională abia în 1990. În acelaşi an, Adunarea Generală a ONU a adoptat o Rezoluţie și a solicitat o cooperare internaţională pentru a aborda problema şi atenuarea consecinţelor la Centrala Nucleară de la Cernobîl. Din 1986, organizaţiile ONU şi majoritatea ONG-urilor au lansat peste 230 de proiecte de cercetare şi asistenţă în domeniile sănătăţii, siguranţei nucleare, reabilitării și mediului.

Celelalte trei reactoare au continuat să producă electricitate până în decembrie 2000. Întrucât sarcofagul de beton, construit în grabă în 1986 deasupra reactorului, risca să se prăbuşească şi să lase descoperite 200 tone de magmă cu un nivel de radioactivitate foarte ridicat, comunitatea internaţională s-a angajat să finanţeze construirea unei noi casete, mai sigure. Astfel, s-a construit o arcadă metalică, cu o greutate de 25 de tone şi 110 metri înălţime, pentru a fi amplasată deasupra sarcofagului fisurat. Suma necesară a fost de 2,2 miliarde euro, furnizată de peste 45 de ţări donatoare, prin fonduri gestionate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Potrivit unui studiu, aproape un milion de oameni din mai multe părţi ale globului au murit din cauza contaminării radioactive produse după accidentul de la Centrala Nucleară din Cernobîl. Cele mai afectate state, pe lângă cele din fosta URSS, au fost Norvegia, Suedia, Finlanda, Iugoslavia, Bulgaria, Austria, România, Grecia şi părţi extinse din Germania şi Marea Britanie.

Victimele avariei sunt comemorate anual și în Republica Moldova. În memoria acestora sunt organizate depuneri de flori, precum și evenimente de comemorare.

Potrivit datelor oficiale, 3 550 de moldoveni au participat la lichidarea consecințelor avariei, 1 865 dintre aceștia au rămas în viață. La nivel internațional, fiecare al treilea participant la lichidarea avariei de la Cernobîl a decedat.