ro
Societate
03 Aprilie, 2025 / 16:16
/ Acum 1 zi

ANSP: Circa 250 de persoane s-au infectat anul trecut cu Boala Lyme, după ce au fost mușcate sau înțepate de căpușe

Circa 250 de persoane s-au infectat anul trecut cu Boala Lyme, după ce au fost mușcate sau înțepate de căpușe. Infecția este considerată cea mai frecventă zoonoză cu transmitere vectorială în Republica Moldova. Datele au fost oferite pentru MOLDPRES de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a subliniat că, odată cu venirea primăverii, căpușele reprezintă unul dintre pericolele ce apar atunci când persoanele petrec timpul în spații verzi, iar mușcătura lor poate cauza o serie de boli grave, precum: boala Lyme, febra Q, encefalita acariană, tularemia, febra hemoragică de Crimeea-Congo.

„Omul poate fi înțepat accidental de căpușe, când ajunge în arealul de răspândire al lor. Acestea, cel mai des, se atașează în regiunea capului, gâtului, membrelor inferioare și superioare. În momentul muşcăturii, căpuşa secretă salivă ce conţine substanţe anestezice, astfel muşcătura rămâne neobservată”, a spus Olesea Croitor.

Specialiștii în sănătate menționează că semnul cel mai evident și frecvent al bolii Lyme este o leziune cutanată ce apare la 60-80% dintre persoanele mușcate de căpușe.

„Adesea, leziunea este însoțită de alte manifestări acute ce apar la 3-32 de zile de la înțepătura căpușei: astenie, febră, cefalee, dureri ale articulațiilor, dureri musculare – semne clinice de boală ce necesită adresare urgentă la medic, care va prescrie investigații de laborator și un tratament corespunzător”, a afirmat Olesea Croitor.

Pentru a preveni mușcătura de căpușă este necesar să evitați zonele cu iarbă înaltă, să folosiți îmbrăcăminte de culori deschise, cu mâneci și pantaloni lungi. De asemenea, este important să verificați minuțios prezența căpușelor agățate pe haine sau corp. La fel, este necesar să verificați și animalele de companie.

„Riscul de transmitere a bolii scade odată cu depistarea timpurie și înlăturarea corectă a căpușei. La efectuarea procedurilor de înlăturare nu se recomandă răsucirea, smulgerea, strivirea acesteia, sau aplicarea uleiurilor, ojei etc. Acestea ar putea determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor sau virusului”, a explicat Olesea Croitor.

Înainte de a extrage căpușa, medicii recomandă să vă spălați bine pe mâini cu apă și săpun. Pregătiți o pensetă cu vârful ascuțit, tinctură de iod de 3-5% sau alcool etilic de 70%. Ulterior, cu penseta se apucă căpușa, cât mai aproape de capul acesteia. Printr-o mișcare delicată, dar fermă se extrage căpușa din piele. Locul mușcăturii se spală cu apă cu săpun și se prelucrează cu tinctură de iod sau alcool etilic.