
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Mecanismul de executare benevolă a documentelor executorii a fost perfecționat. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi, în a doua lectură, de 59 de deputați. Documentul a fost elaborat de Ministerul Justiției în vederea executării unor hotărâri ale Curții Constituționale, informează MOLDPRES.
Astfel, au fost votate modificări la Codul de procedură civilă și la Codul de executare care au drept scop asigurarea unui echilibru între drepturile și interesele contradictorii ale celor două părți în procedura de executare, dar și pentru a evita abuzurile și cheltuielile nejustificate suportate de cetățeni în caz de executare silită.
Potrivit autorilor, prevederile propuse sunt necesare pentru a exclude probabilitatea apariției unor situații inechitabile în practică, atunci când debitorul obligației, fără a i se acorda un termen rezonabil pentru executarea benevolă după pronunțarea hotărârii judecătorești, este antrenat obligatoriu într-un proces de executare silită.
Astfel, a fost completat Codul de procedură civilă cu un alineat care prevede că instanța care a pronunțat ordonanța sau hotărârea judecătorească ce presupune executarea imediată urmează să stabilească un termen rezonabil, care nu va trebui să depășească 15 zile, pentru executarea benevolă de către pârât a obligației sale. În cazuri speciale care presupun plăți periodice, cum ar fi pensiile de întreținere, creditorii vor putea iniția executarea silită după expirarea termenului de cinci zile de la data la care debitorul urma să efectueze plata.
De asemenea, a fost modificat și Codul de executare. Acesta a fost completat cu un capitol care se referă la executarea benevolă a documentelor executorii. Completările au scopul de a clarifica și optimiza această etapă a executării, asigurând un cadru legal mai coerent și o procedură de executare mai echitabilă.
Modificările legislative vor intra în vigoare după două luni de la publicarea în Monitorul Oficial.
Reguli mai stricte pentru deținătorii de arme. Modificările adoptate de Parlament
Contractul de finanțare a lucrărilor de construcție a spitalului de la Cahul, ratificat de Parlament. Nemerenco: „Este unul dintre cele mai complexe proiecte”
Publicitatea de stat va fi reglementată de o nouă lege
Guvernul îndeamnă tinerii să rămână să activeze acasă. Daniel Vodă: „Moldova are specialiști bine pregătiți în diverse domenii”
Circa 900 de copii și 50 de profesori au participat deja la Programul educațional „Excursia europeană”, organizat de Guvern
VIDEO // Campanie lansată de MMPS. Tinerii vor beneficia de formare și orientare profesională pentru a facilita angajarea în câmpul muncii
Republica Moldova reglementează voluntariatul
Cod galben de pericol de incendiu pe întreg teritoriul Republicii Moldova, până pe 17 iulie
Copiii din Moldova vor primi mai ușor pensia de întreținere de la părinții plecați peste hotare
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază