
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul a aprobat astăzi, în lectura a doua, măsuri legislative pentru identificarea, desemnarea și protecția infrastructurilor critice naționale (ICN). Printre prevederi figurează crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice, informează MOLDPRES.
Inițiativa legislativă, elaborată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), are drept obiectiv transpunerea Directivei UE privind reziliența entităților critice. Centrul Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice (CNCPIC), ca structură aflată în subordinea MAI, va fi responsabil de transpunerea respectivei Directive. Centrul va asigura planificarea strategică, coordonarea, monitorizarea permanentă și controlul asupra stadiului implementării activităților reglementate de lege.
De asemenea, instituția va elabora proiecte de acte normative în domeniul protecției infrastructurii critice și documente de planificare strategică specifice, pe care le va supune analizei reprezentanților autorităților publice responsabile.
Potrivit inițiativei legislative, coordonarea la nivel național a activităților privind identificarea, desemnarea și protecția ICN va fi realizată de către prim-ministru. La fel, va fi instituit un grup de lucru interinstituțional pentru protecția infrastructurilor critice. Acesta va asigura continuitatea procesului de identificare a infrastructurii critice naționale și va informa CNCPIC asupra stadiului realizării obiectivelor, va coordona activitățile autorităților publice responsabile în procesul de identificare și desemnare a infrastructurii critice naționale, va participa la îmbunătățirea cadrului normativ specific domeniului. Totodată, proiectul stabilește obligații specifice care revin autorităților responsabile pentru a identifica entitățile critice și pentru a asigura protecția informațiilor clasificate sau atribuite la secret de stat.
În proiect este specificată lista sectoarelor și subsectoarelor infrastructurii critice. Aceasta se referă la domeniile energetic; sectorul bancar; infrastructuri ale pieței financiare; sănătate; alimentare cu apă și canalizare; infrastructură digitală; administrație publică; spațiu; servicii poștale și curierat; gestionarea deșeurilor; furnizori digitali; cercetare; fabricarea, producția și distribuția de substanțe chimice; producția, prelucrarea și distribuția de alimente; fabricarea dispozitivelor medicale și a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, echipamentelor electrice, autovehiculelor și a altor echipamente de transport; securitate națională etc.
Reguli mai stricte pentru deținătorii de arme. Modificările adoptate de Parlament
Contractul de finanțare a lucrărilor de construcție a spitalului de la Cahul, ratificat de Parlament. Nemerenco: „Este unul dintre cele mai complexe proiecte”
Publicitatea de stat va fi reglementată de o nouă lege
Guvernul îndeamnă tinerii să rămână să activeze acasă. Daniel Vodă: „Moldova are specialiști bine pregătiți în diverse domenii”
Circa 900 de copii și 50 de profesori au participat deja la Programul educațional „Excursia europeană”, organizat de Guvern
VIDEO // Campanie lansată de MMPS. Tinerii vor beneficia de formare și orientare profesională pentru a facilita angajarea în câmpul muncii
Republica Moldova reglementează voluntariatul
Cod galben de pericol de incendiu pe întreg teritoriul Republicii Moldova, până pe 17 iulie
Copiii din Moldova vor primi mai ușor pensia de întreținere de la părinții plecați peste hotare
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază