ro
Societate
11 Octombrie, 2025 / 00:13
/ Acum 10 ore

Chișinăuienii, în pregătiri pentru masa de Hram. Specialiștii în sănătate recomandă procurarea produselor alimentare doar din locuri autorizate

Specialiștii în sănătate recomandă chișinăuienilor să procure pentru masa de Hram produse alimentare sigure, doar din unități și spații comerciale autorizate. De asemenea, cetățenii sunt îndemnați să respecte principiile unei alimentații echilibrate, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a recomandat persoanelor să procure carnea în stare proaspătă numai din locuri autorizate: măcelării sau magazine alimentare.

„Apreciaţi calitatea după consistenţa cărnii, care trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz-pal până la roşu închis, în secţiune trebuie să fie compactă, elastică, gropiţa formată cu degetul trebuie să se niveleze rapid. Grăsimea nu trebuie să aibă miros de alterare”, a spus Olesea Croitor.

De asemenea, este important ca persoanele să citească cu atenţie eticheta produselor pentru a se informa privitor la calitatea şi compoziţia acestora, să verifice integritatea ambalajelor și să le supună controlului în baza mai multor factori: culoare, miros, aspect, gust.

„Pentru a preveni intoxicațiile alimentare, autoritățile reamintesc cele cinci reguli de igienă alimentară stabilite de Organizația Mondială a Sănătății: igiena mâinilor și a suprafețelor, separarea produselor crude de cele gătite, prepararea termică adecvată (minim 70°C), refrigerarea corectă (4-6°C) și utilizarea ingredientelor sigure. Totodată, atragem atenția asupra consumului de alcool, cu referința că nu există un nivel sigur de consum”, a afirmat Olesea Croitor.

La fel, se recomandă respectarea principiilor unei alimentații echilibrate. Astfel, jumătate din farfurie ar trebui să fie alcătuită din legume și verdețuri proaspete, iar salatele să fie asezonate cu uleiuri presate la rece, nu cu maioneză.

„Porțiile trebuie limitate la 350-400 de grame per masă, iar mesele necesită a fi împărțite în 5-6 reprize zilnice, însoțite de hidratare corespunzătoare (2-2,5 litri de apă pe zi) și mișcare fizică. Moderația și grija față de alimentele consumate pot transforma o sărbătoare într-un prilej de bucurie, fără riscuri pentru sănătate”, a adăugat Olesea Croitor.

Pe 14 octombrie, Chișinăul sărbătorește Hramul oraşului. În această zi, creştinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului.