ro
Societate
19 Aprilie, 2025 / 03:34
/ Acum 2 zile

Un post regional de televiziune, sancționat pentru difuzarea informațiilor părtinitoare și discriminatorii

Postul public de televiziune „TV-Găgăuzia”, parte a furnizorului public regional de servicii media Compania „Gagauziya Radio Televizionu” (GRT), a primit două sancțiuni în valoare totală de 35. 000 de lei pentru promovarea narativelor false, comunică MOLDPRES.

Consiliul Audiovizualului a constat că instituția media a încălcat prevederile articolului 13 din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA), care reglementează obligația furnizorilor media de a asigura o informare corectă, imparțială și lipsită de orice forme de discriminare.

Membrii CA au verificat ediția din 11 februarie 2025 a programului „Большая игра” difuzat în eter și publicat online. La televiziune, emisiune a avut un singur invitat - Tim Kirby,  prezentat drept „jurnalist american”  fără menționarea implicării sale în mass-media din Federația Rusă.  Emisiunea publicată de serviciul neliniar a mai avut-o în calitate de invitat și pe Victoria Furtună.

În urma controlului dispus la inițiativa membrului CA, Ruslan Mihailevschi, au fost constatate mai multe abateri.

  • Lipsa transparenței privind identitatea invitatului. Tim Kirby a fost prezentat drept „jurnalist american” și „moderator radio”, fără menționarea implicării sale în mass-media din Federația Rusă. Acesta a lucrat la „Радио Маяк”, „Russia Today” (RT) și „Царьград TV” – servicii media cunoscute pentru promovarea propagandei pro-Kremlin. RT este recunoscută la nivel internațional ca un instrument de propagandă, care răspândește în mod sistematic dezinformarea cu scopul de a submina democrațiile occidentale.
  • Promovarea unor narațiuni părtinitoare. Invitatul a prezentat politica SUA într-o manieră manipulatoare, creând o imagine polarizată de tip „Bun” și „Rău”. În discursul său, Tim Kirby îl caracterizează pe Donald Trump drept un lider puternic, singurul capabil să lupte împotriva sistemului și să readucă SUA pe calea corectă de dezvoltare, în timp ce Joe Biden și Kamala Harris sunt prezentați ca figuri corupte, incompetente și responsabile de distrugerea Americii.
  • Critici nefondate la adresa organizațiilor internaționale. Declarațiile invitatului au inclus afirmații false și retorică de discreditare a unor organizații precum Organizația Națiunilor Unite (ONU), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
  • Difuzarea unor informații neverificate. Tim Kirby a făcut afirmații neprobate, fără intervenția moderatoarei, inclusiv cu privire la finanțările USAID.
  • Discursul discriminatoriu. Emisiunea a conținut declarații discriminatorii pe criteriul orientării sexuale, tolerate de moderatoare.
  • Lipsa echidistanței jurnalistice în toate cazurilor menționate mai sus. Atitudinea pasivă a moderatoarei a favorizat promovarea unilaterală a opiniilor invitatului, fără solicitarea de argumente sau clarificări.

Abateri identificate în varianta publicată pe serviciul media audiovizual neliniar:

  1. Promovarea narațiunii false despre „limba moldovenească”. Invitata Victoria Furtună a susținut ideea existenței unei „limbi moldovenești”, utilizând argumente manipulatorii și raționamente nefondate.
  2. Acuzații neprobate în adresa autorităților. Declarațiile invitatei au conținut o serie de acuzații neprobate, îndreptate împotriva actualei guvernări și a instituțiilor statului. Deși orice cetățean are dreptul legitim de a critica guvernarea și de a exprima opinii cu privire la funcționarea instituțiilor statului, acuzațiile invocate de invitată referitoare la justiție și corupție au fost prezentate fără dovezi clare și fără contrapunctе critice din partea moderatoarei, ceea ce le-a conferit un caracter aparent valid și le-a amplificat impactul în spațiul public.
  3. Întrebări părtinitoare și lipsa de reacție critică. Moderatoarea nu a solicitat argumente suplimentare, ci a susținut pasiv ideile promovate de invitată, fără a pune în discuție veridicitatea acestora.

Membrii CA au constatat că toate aceste aspecte contravin prevederilor art. 13 din CSMA:

  • alin. (1) lit. b): „informația trebuie să fie verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință.”
  • alin. (6) lit. b): „trebuie evitate orice forme de discriminare în cadrul programelor audiovizuale de știri, dezbateri și informare publică.”

Membrul CA, Ruslan Mihalevschi, inițiatorul controlului, a subliniat că absența intervenției moderatoarei în timpul interviurilor a fost una foarte vizibilă.

„Este foarte important de menționat că moderatoarea nu s-a disociat niciodată de spusele invitaților, chiar și în cazurile în care aceștia ofensează alte persoane. Spre exemplu, în cazul mențiunii despre familia Soros, într-o frază rostită în varianta publicată pe YouTube, moderatoarea nu a intervenit în niciun fel pentru a tempera aceste discuții. Dimpotrivă, în mai multe cazuri, aceasta a susținut mesajele invitaților”, a declarat Mihalevschi.

În martie 2025, „TV-Găgăuzia”/GRT a fost amendată cu 85 000 de lei pentru promovarea imaginii unor actori politici, informarea cu rea credință, lipsa echilibrului și a pluralismului. În aprilie 2024, postul a fost sancționat cu o amendă de 60 000 de lei pentru difuzarea dezinformării și neprotejarea spațiului audiovizual național.