
Construcția stației de epurare a apelor uzate în Soroca nu va avea impact negativ asupra mediului
La Soroca au avut loc consultări publice privind impactul construcției stației de epurare a apelor uzate asupra mediului, care au arătat că starea ecologică a municipiului nu va avea de suferit, transmite MOLDPRES.
Primăria municipiului Soroca și Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală au organizat la finele săptămânii trecute, la solicitarea Agenției de Mediu, consultări publice privind impactul asupra mediului al subproiectului „Construcția stației de epurare a apelor uzate și reabilitarea rețelelor de canalizare în municipiul Soroca”.
Experții au prezentat principalele concluzii ale evaluării impactului de mediu și social, care au arătat mai multe lucruri.
„Calitatea apei și protecția mediului – noua stație de epurare va reduce poluarea râului Nistru, contribuind la îmbunătățirea ecosistemului acvatic; siguranța și sănătatea comunității – vor fi aplicate măsuri stricte pentru gestionarea emisiilor de praf și zgomot în perioada de construcție; protecția biodiversității – s-au elaborat soluții pentru protejarea speciilor de plante și animale din zonă, conform legislației naționale; impactul socio-economic – extinderea rețelelor de canalizare va îmbunătăți condițiile de trai și va stimula dezvoltarea locală; protejarea patrimoniului cultural – un protocol special va fi aplicat pentru prevenirea deteriorării resurselor culturale și arheologice”, au explicat experţii.
Pentru minimizarea impactului negativ, au fost propuse mai multe măsuri de atenuare, printre care: reducerea emisiilor de praf și zgomot în zonele rezidențiale; gestionarea controlată a traficului și siguranței pietonale; depozitarea responsabilă a materialelor și deșeurilor rezultate din construcție; monitorizarea biodiversității și refacerea habitatelor afectate; informarea constantă a locuitorilor despre desfășurarea lucrărilor.
Stația de epurare a apelor uzate din Soroca va fi construită în cadrul proiectului Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova, implementat de Guvernul Republicii Moldova, prin Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, cu sprijinul Băncii Mondiale.
Subproiectul include construcția unei noi stații moderne de epurare a apelor uzate, a stațiilor de pompare „Centru” și „Sud”, precum și extinderea rețelelor de canalizare care vor conecta aceste stații la noua instalație de epurare.
Șase universități vor primi o finanțare complementară de 17 mln de lei din partea MEC
Lista medicamentelor compensate a fost extinsă
De astăzi, pensiile şi mai multe prestații sociale sunt indexate cu 10%
Din 1 aprilie, ASP nu mai oferă servicii consultative din domeniul cadastral
Un angajat al Direcției Învățământ Soroca a ajuns în vizorul CNA pentru mită
Experți ai Agenției Independente de Acreditare și Rating au evaluat activitatea USMF „Nicolae Testemițanu”
Droguri de 1.000.000 lei au fost găsite într-un motor livrat prin autocarul sosit din Odesa
Un cămin al USM va fi reparat capital, cu sprijinul Băncii Mondiale
Un bărbat din nordul țării va sta cinci ani la închisoare după ce a agresat un consătean
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Noul Cod funciar, intrat astăzi în vigoare, aduce mai multe beneficii pentru agricultori
„MOLDPRES” și „ARMENPRESS”, acord de colaborare pentru diversificarea spațiului informațional din ambele state. Vitalie Hadei: „Știri și interviuri din prima sursă, pentru a informa publicul despre realitățile de la Chișinău și Erevan”
Sprijinul populației pentru tranziția verde a Republicii Moldova, estimat într-un studiu de Institutul de Mediu de la Stockholm
Perspectivele R. Moldova în implementarea politicilor climatice de către MIDR, apreciate de Misiunea Direcției generale politici climatice a Comisiei Europene
Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, vine la Chișinău
Cadrul legal pentru protecția jurnaliștilor discutat la Parlament
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat 35 de acte normative în luna martie
Secretarul de stat al Ministerului Energiei: Provocările cu care s-a confruntat Republica Moldova au fost transformate în oportunități
UE va majora sprijinul pentru reziliența energetică a Republicii Moldova
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Campionatul național de judo U-13 a reunit 400 de sportivi
Bilanțul cutremurului din Myanmar depășește 2.700 de morți
Evghenia Guțul rămâne în arest preventiv
Agricultorii din ţară, instruiți pentru procesul de depunere a cererilor de finanțare
Numărul procuraturilor teritoriale s-a redus de la 36 la 14