
Forumul Național al Împăduririi a prezentat realizările și contribuțiile donatorilor internaționali pentru reabilitarea și extinderea pădurilor
Forumul Național al Împăduririi, organizat ieri la Chişinău, a fost dedicat prezentării implementării Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor (PNERP), care prevede reabilitarea și extinderea suprafețelor de pădure, pe o suprafață de 145 mii ha, pe parcursul a zece ani (2023-2032), transmite MOLDPRES.
În cadrul evenimentului a fost prezentat Planul de acțiuni și informații detaliate referitoare la contribuțiile donatorilor, precum și modul în care acestea vor fi utilizate pentru extinderea și reabilitarea pădurilor din țară, dar și modernizarea sectorului silvic.
Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru susținerea Programului de împădurire. Totodată, ministrul a reiterat că țara noastră are doar 11% din teritoriu acoperit de păduri – mult sub media europeană de peste 35%. Această realitate arată clar cât de urgentă este necesitatea extinderii suprafețelor împădurite și transformarea acestui obiectiv într-o prioritate națională.
„Prea mult timp am pierdut până când împădurirea a devenit o prioritate națională. Știu că subiectul împăduririi a stârnit multe întrebări, dar un lucru vreau să fie clar. De aici încolo, când este vorba de împădurire suntem colegi de echipă, iar responsabilitatea noastră comună este o Moldovă mai împădurită”, a declarat Lazarencu.
PNERP are un cost estimat de 740 de milioane de euro, iar implementarea acestuia depășește capacitățile bugetului de stat. Astfel, Guvernul Republicii Moldova s-a concentrat pe atragerea de parteneriate internaționale.
În acest sens, anul trecut a fost lansat proiectul „Dezvoltarea Pădurilor din Moldova”, un proiect strategic pentru perioada 2023-2028, în valoare de 435 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 60% din costul total al PNERP. În baza acestui proiect, Ministerul Mediului a reușit să obțină finanțare în valoare de 200 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții – o premieră absolută pentru domeniul forestier din țara noastră.
„Banii vor fi investiți în extinderea pădurilor și reabilitarea fâșiilor forestiere degradate pe o suprafață totală de 63.200 de hectare. De asemenea, resursele financiare sunt destinate pentru consolidarea infrastructurii forestiere. Urmează a fi construiți 265 km de drumuri forestiere, un centru seminologic și trei pepiniere moderne, dar și crearea a 30 de depozite de lemn. Mai mult decât atât, implementarea proiectului va aduce peste 3 mii de locuri de muncă permanente sau temporare”, precizează Ministerul Mediului.
Un alt partener de dezvoltare care susține Programul de împădurire este Agenția Franceză de Dezvoltare, care va oferi 40 de mln de euro pentru implementarea Programului de reforme forestiere în perioada 2024-2025, precum și expertiză și suport tehnic.
Totodată, Agenția Austriacă de Dezvoltare va oferi un grant de la Fondul verde pentru Climă, în valoare de 49 mln dolari, iar implementarea proiectului va începe la sfârșitul anului 2026.
„Un suport considerabil pentru Programul de împădurire urmează a fi acordat de către Banca Mondială, care prin proiectul Restaurarea Zonelor Umede urmează să ne aloce 7,9 mln dolari oferit de Fondul Global de Mediu. La fel, avem și alți parteneri: Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), Proiectul Life care ne vor sprijini în eforturile noastre de a implementa Programul de împădurire. Aceste fonduri sunt o dovadă a încrederii de care se bucură Republica Moldova pe plan internațional și a angajamentului ferm de a face Moldova mai împădurită”, estimează autoritatea de mediu.
Autoritățile continuă să colaboreze cu alți donatori internaționali pentru identificarea unor surse financiare suplimentare, destinate să sprijine implementarea Programului de împădurire.
În ultimii doi ani, Guvernul a alocat 416 milioane de lei pentru creșterea gradului de împădurire, aceasta fiind cea mai mare investiție realizată vreodată în sectorul forestier de către stat. Din această sumă, 316 milioane de lei au fost direcționate pentru lucrările de extindere și reabilitare a pădurilor, iar 100 de milioane de lei – pentru achiziția de tehnică modernă, inclusiv excavatoare, tractoare moderne, mulcere, rotovatoare, mașini de plantat copaci, cultivatoare și motocultoare, dar și alte utilaje necesare sectorului silvic. Acest lucru a permis ca primele 16.000 de hectare de pădure să fie deja plantate, iar până la sfârșitul anului se planifică 22 mii de hectare împădurite.
La fel, a fost menționată importanța contribuției autorităților publice locale în realizarea Programului de împădurire. Astfel, peste jumătate din primăriile din întreaga țară au alocat de la începutul programului peste 33.800 hectare de terenuri pentru împădurire, iar 514 contracte de asociere civilă au fost deja semnate între autoritățile locale și entitățile silvice.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Mediului, în parteneriat cu Agenția „Moldsilva”, cu sprijinul financiar al AFD și BEI.
CNAM a efectuat transferul pentru salariile medicilor rezidenți
Râul Botna va fi reabilitat pe o distanță de peste 70 de kilometri
Sfânta Lumină va ajunge și în acest an în Republica Moldova
De Paști, transportul public din capitală va circula în regim special
Moldovenii care călătoresc în statele membre ale UE vor plăti tarife de roaming mai mici
Operațiunea „ANTIDROGUS”: 11 persoane reținute și 33 de percheziții desfășurate timp de o lună pe întreg teritoriul țării
Cetățenii sunt îndemnați să opteze pentru produse autohtone în contextul Sărbătorilor Pascale
Cererea de solicitare a livretului militar va putea fi depusă online
Spiritul Învierii, mai aproape de oameni. Asociația Investitorilor din România a făcut donație pentru 1000 de familii din Republica Moldova
VIDEO // Oferta pentru masa de Paști la piețele din Chișinău: cozonaci, miel și ouă - prețurile variază în funcție de produs și preferințele cumpărătorilor
Investiții de 31 de milioane de lei la Ialoveni. Peste 12 mii de locuitori din cinci sate vor avea acces la apă potabilă la robinet
Integrarea sistemului financiar moldovenesc în spațiul european: Băncile din Republica Moldova au depus primele dosare pentru aderarea la SEPA
Ordinul lui Putin de a „suspenda” loviturile asupra infrastructurii energetice din Ucraina a expirat
Cum va fi vremea de Paști. Prognoza meteo pentru zilele de sâmbătă și duminică
VIDEO // Foametea din 1946-1947. Tragedia văzută prin ochii copiilor de atunci
Lucrările de construcție a Liniei Electrice Vulcănești - Chișinău avansează pe o distanță de 100 de kilometri, cu peste 300 de fundații de piloni finalizate
Ofițerii INI și procurorii PCCOCS efectuează percheziții în UTA Găgăuzia
Producători și vânzători de mezeluri, verificați de Fisc
Carabinierii moldoveni pleacă într-o misiune de menținere a păcii în Kosovo
Construcția Podului de la Ungheni peste râul Prut va fi lansată pe 26 aprilie printr-un eveniment deosebit. Vladimir Bolea: „Este un proiect de suflet”
Fostul negociator-șef al Sloveniei pentru aderarea la UE și-a împărtășit experiența cu instituțiile din Republica Moldova
Elevii au ieșit în vacanța de Paști
GALERIE FOTO // Piața Centrală, împânzită de cumpărători în preajma Paștelui
Peste 400 de pompieri vor fi la datorie în Noaptea Învierii
Flux sporit de pasageri pe Aeroportul Chișinău în perioada Sărbătorilor Pascale. Autoritățile vin cu recomandări pentru călători