ro
Societate
19 Aprilie, 2025 / 07:21
/ Acum 1 zi

Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Ziua smereniei, a iubirii și a pregătirii pentru Înviere

Doina Pozdirca
Reporter

Creștinii ortodocși din Republica Moldova marchează astăzi Joia Patimilor, zi care are o profundă semnificație duhovnicească în cadrul Săptămânii Mari. Este ziua în care se amintește Cina cea de Taină, momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a stat pentru ultima oară la masă cu ucenicii săi înainte de patimile și răstignirea Sa, transmite MOLDPRES.

Potrivit părintelui Maxim Melinti, Joia Mare este simbolul smereniei și al dragostei desăvârșite.

„Joia Patimilor este ziua când Hristos stă la ultima masă cu ucenicii, Cina cea de Taină, la care el spală picioarele ucenicilor, arătând un semn de profundă smerenie. Prin această spălare a picioarelor, Hristos spune: „Precum eu am făcut vouă, eu fiind Dumnezeu, eu fiind învățătorul vostru, așa să procedați și voi”. În Joia Patimilor, Hristos ne îndeamnă să nu căutăm cine este superior, ci să dăm dovadă de smerenie, de ascultare și de solidaritate cu noi înșine și cu cei din jur”, a declarat părintele pentru MOLDPRES.

În biserici, în această zi este oficiată Sfânta Liturghie unită cu Vecernia, cunoscută sub denumirea de Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Credincioșii se împărtășesc, iar seara participă la Denia celor 12 Evanghelii, care rememorează patimile Mântuitorului, de la arestarea Sa în grădina Ghetsimani până la punerea în mormânt.

Joia Mare are și o puternică încărcătură în tradiția populară. Potrivit muzeografei Varvara Buzilă, această zi este marcată printr-o serie de obiceiuri transmise din generație în generație.

„În satele moldovenești, femeile coc pasca și cozonacii, pregătind astfel masa pascală. În unele zone, se aprindeau focuri ritualice în curți sau pe dealuri, pentru a alunga spiritele rele și a lumina drumul sufletelor celor adormiți”, a declarat pentru MOLDPRES, Varvara Buzilă.

În credința populară, ouăle înroșite în Joia Mare nu se strică tot anul și aduc protecție casei. Tot în această zi se face curățenie generală în gospodărie, pentru ca locul să fie curat și binecuvântat de Paști.