
Noi prevederi privind securitatea spațiului aerian național, aprobate de Guvern
Republica Moldova va avea o nouă lege privind securitatea spațiului aerian național, care prevede instituirea unor măsuri clare privind monitorizarea, gestionarea și neutralizarea riscurilor și amenințărilor aeriene, precum și consolidarea mecanismelor de cooperare în acest sens între autorități. Proiectul de lege a fost aprobat astăzi de Guvern, transmite MOLDPRES.
Scopul inițiativei este prevenirea, contracararea și anihilarea riscurilor și amenințărilor aeriene la adresa securității naționale, a integrității spațiului aerian, securității aeronautice, a vieții și sănătății persoanelor și a patrimoniului.
Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat că noile prevederi vor permite intervenții eficiente în situații de urgență, creând premisele unei reacții coordonate la nivel național.
„Contextul geopolitic regional, marcat de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și avansarea rapidă a tehnologiilor aeronautice de tip dronă, impun adaptarea unui cadru legislativ modern, capabil să răspundă prompt și eficient noilor amenințări. În acest sens, reglementările actuale s-au dovedit a fi depășite și insuficiente pentru a asigura o protecție adecvată a integrității spațiului aerian național”, a spus ministrul.
Potrivit oficialului, adoptarea noii legi va contribui substanțial la protejarea vieții și sănătății cetățenilor, a infrastructurii critice și a suveranității statului. Totodată, va oferi Republicii Moldova un instrument legislativ coerent și adaptabil, necesar în contextul noilor provocări de securitate aeriană, a conchis Anatolie Nosatîi.
În proiect este prevăzut că în cazul în care sunt primite informații verificate și confirmate referitoare la utilizarea neautorizată a spațiului aerian național de către o aeronavă civilă sau de stat cu pilot la bord, Ministerul Apărării va asigura protecția spațiului aerian, în conformitate cu planurile proprii de reglementare a situațiilor aeriene, iar autoritățile competente vor colabora în vederea acordării sprijinului pentru asigurarea securității spațiului aerian național.
Totodată, noile prevederi stipulează că aeronava fără pilot la bord, care trece ilegal frontiera de stat al Republicii Moldova, poate fi distrusă, neutralizată sau zborul acesteia poate fi luat sub control de către Forțele Aeriene subordonate Ministerului Apărării al Republicii Moldova.
În același timp, în cazul aeronavelor fără pilot la bord, care survolează ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova și este imposibilă interceptarea acesteia, Poliția de Frontieră are dreptul să o imobilizeze sau să o distrugă, prin dezactivarea funcțiilor de comandă/control sau de comunicații.
Proiectul urmează a fi examinat și aprobat de către Parlament.
Noi reguli pentru folosirea apei subterane și gestionarea deșeurilor, adoptate de Parlament
Un nou program de granturi, finanțat de UE, va sprijini crearea creșelor pentru copiii din familii vulnerabile
Admiterea în învățământul liceal începe pe 14 iulie. Peste 5300 de locuri disponibile în capitală
Satul European // 19,5 milioane de lei investiți în dezvoltarea infrastructurii educaționale din raionul Fălești
Ministerul Mediului se alătură campaniei naționale „Iulie Fără Plastic 2025”
O companie de curățenie din Cahul își extinde activitatea cu sprijinul Uniunii Europene
Rezultate finale ale sesiunii de bază de bacalaureat: rata de promovare a crescut până la 72,68%
Trei bărbați au fost condamnați pentru atac asupra unor vârstnici
Cod galben de caniculă pentru mâine, valabil în toată țara
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova
Igor Grosu, la forumul comunității moldovenești din Irlanda: „Antreprenorii moldoveni își extind afacerile acasă, iar Moldova va crea condiții atractive pentru investiții”
FOTO // La Sângerei a început recepția lucrărilor de revitalizare urbană, finanțate de Guvern
MAE a emis o alertă de călătorie pentru Bulgaria
Expoziție fotografică dedicată portului popular, inaugurată la Președinție
Un brand din Moldova, model de succes pe piața din Kazahstan
Agenții imobiliari vor avea nevoie de certificat de competență profesională și vor fi obligați să încheie contracte cu clienții
UE sprijină modernizarea a 19 întreprinderi agricole din mediul rural cu granturi de peste 380 mii de lei