ro
Societate
03 Iulie, 2025 / 18:03
/ Acum 1 zi

Noi prevederi privind securitatea spațiului aerian național, aprobate de Guvern

Republica Moldova va avea o nouă lege privind securitatea spațiului aerian național, care prevede instituirea unor măsuri clare privind monitorizarea, gestionarea și neutralizarea riscurilor și amenințărilor aeriene, precum și consolidarea mecanismelor de cooperare în acest sens între autorități. Proiectul de lege a fost aprobat astăzi de Guvern, transmite MOLDPRES.

Scopul inițiativei este prevenirea, contracararea și anihilarea riscurilor și amenințărilor aeriene la adresa securității naționale, a integrității spațiului aerian, securității aeronautice, a vieții și sănătății persoanelor și a patrimoniului.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat că noile prevederi vor permite intervenții eficiente în situații de urgență, creând premisele unei reacții coordonate la nivel național.

„Contextul geopolitic regional, marcat de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și avansarea rapidă a tehnologiilor aeronautice de tip dronă, impun adaptarea unui cadru legislativ modern, capabil să răspundă prompt și eficient noilor amenințări. În acest sens, reglementările actuale s-au dovedit a fi depășite și insuficiente pentru a asigura o protecție adecvată a integrității spațiului aerian național”, a spus ministrul.

Potrivit oficialului, adoptarea noii legi va contribui substanțial la protejarea vieții și sănătății cetățenilor, a infrastructurii critice și a suveranității statului. Totodată, va oferi Republicii Moldova un instrument legislativ coerent și adaptabil, necesar în contextul noilor provocări de securitate aeriană, a conchis Anatolie Nosatîi.

În proiect este prevăzut că în cazul în care sunt primite informații verificate și confirmate referitoare la utilizarea neautorizată a spațiului aerian național de către o aeronavă civilă sau de stat cu pilot la bord, Ministerul Apărării va asigura protecția spațiului aerian, în conformitate cu planurile proprii de reglementare a situațiilor aeriene, iar autoritățile competente vor colabora în vederea acordării sprijinului pentru asigurarea securității spațiului aerian național.

Totodată, noile prevederi stipulează că aeronava fără pilot la bord, care trece ilegal frontiera de stat al Republicii Moldova, poate fi distrusă, neutralizată sau zborul acesteia poate fi luat sub control de către Forțele Aeriene subordonate Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

În același timp, în cazul aeronavelor fără pilot la bord, care survolează ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova și este imposibilă interceptarea acesteia, Poliția de Frontieră are dreptul să o imobilizeze sau să o distrugă, prin dezactivarea funcțiilor de comandă/control sau de comunicații.

Proiectul urmează a fi examinat și aprobat de către Parlament.