
Peste 30 de mii de cazuri noi de hipertensiune arterială sunt înregistrate anual în Republica Moldova
Hipertensiunea arterială afectează 1 din 3 adulți din întreaga lume, fiind, totodată, responsabilă de peste 10,8 milioane de decese anual. În Republica Moldova sunt înregistrate anual peste 30 de mii de cazuri noi de hipertensiune arterială. Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) în contextul marcării pe 17 mai a Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale, transmite MOLDPRES.
Potrivit sursei citate, de-a lungul anilor, în Republica Moldova nivelul morbidității prin hipertensiune arterială rămâne înalt, cu tendință de continuă creștere. Conform unui studiu realizat în 2021, în Republica Moldova, 34,8% de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani li s-au determinat tensiunea arterială crescută.
Medicii vin cu un îndemn în contextul Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale: „Măsurați tensiunea arterială cu acuratețe. Controlați-o. Trăiți mai mult!”. Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare a ANSP, Olesea Croitor, a declarat că pentru al treilea an consecutiv tema se axează pe creșterea gradului de conștientizare a importanței controlului timpuriu al hipertensiunii, a metodelor precise de măsurare a tensiunii arteriale și promovarea unui mod de viață sănătos pentru a reduce riscurile.
Potrivit specialiștilor, se estimează că circa 50% din totalul cazurilor de HTA sunt condiționate de alimentația nesănătoasă, inclusiv 30% sunt atribuite consumul crescut de sare, iar 20% sunt legate de insuficiența consumului de fructe și legume. Alți factori de risc sunt inactivitatea fizică, obezitatea cauzată de excesul caloric alimentar și consumul excesiv de alcool.
Hipertensiunea deseori decurge fără simptome. Acestea apar, de obicei, atunci când hipertensiunea atinge valori foarte ridicate, când se întâmplă să crească brusc și suficient de marcat, devenind o urgență medicală și includ: dureri de cap, vedere încețoșată sau alte modificări ale vederii, greață, amețeli, hemoragii nazale, palpitații.
Medicii prezintă și câteva strategii importante, recomandate pentru a preveni hipertensiunea arterială și a reduce consecințele acesteia. Printre acestea se numără promovarea unui mod de viață sănătos, menținerea unei greutăți corporale normale, reducerea consumului de sare, alimentația echilibrată, limitarea consumului de alcool, renunțarea la consumul de tutun, creșterea nivelului de implicare în activitatea fizică.
Hipertensiunea arterială este o afecțiune medicală caracterizată prin creșterea persistentă a valorilor tensiunii arteriale peste limitele normale (140/90 mm Hg sau mai mare), totodată, fiind cauza majoră a unei serii de probleme de sănătate, cum ar fi: accidente vasculare cerebrale, atac de cord, boli de rinichi.
Operațiunea „Truck & Bus”. Peste 470 de conducători ai transportului de pasageri și marfă, documentați de polițiști
VIDEO // Patru persoane trimise în judecată în dosarul ilegalităților din pădurea Durlești
DOC Noi acțiuni pentru aprovizionarea cetățenilor cu apă potabilă de calitate. Modificările legislative, publicate în Monitorul Oficial
A fost lansat oficial concursul de design pentru Podul de Flori de la Ungheni. Câștigătorul va primi 4.000 de euro
Suedia și PNUD extind sprijinul pentru consolidarea rezilienței la schimbările climatice a comunităților din R. Moldova
Pompierii și salvatorii desfășoară în capitală aplicații de protecție civilă
DOC Dumitru Florea va ocupa funcția de director adjunct al SIS
Aproximativ 300 de copii din Republica Moldova trăiesc cu boala celiacă
Meteorologii prognozează pentru vineri ploi slabe și maxime de până la 20 grade Celsius
Vicepremierul Mihai Popșoi a avut o întrevedere cu omologul său de la Tallinn. Estonia a reconfirmat sprijinul pentru integrarea europeană a țării noastre
Turul II al alegerilor prezidențiale din România: Peste 60 de mii de persoane au votat în Republica Moldova
FOTO // Vinurile cu Indicație Geografică Protejată, celebrate la Vernisajul Vinului de primăvară
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Președintele Albaniei, Bajram Begaj
MIDR a dispus inițierea unui control inopinat în urma incendiului de la Durlești
Ursula von der Leyen anunță organizarea unui Summit Republica Moldova – Uniunea Europeană, pe 4 iulie la Chișinău
Numărul votanților în Republica Moldova la alegerile prezidențiale din România a depășit cifra de 50 de mii
Patru candidați au fost desemnați pentru funcția de membru al Consiliului de administrație al „Moldelectrica”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului îndeamnă cetățenii să participe la Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor
Maia Sandu, în discuții cu președintele Albaniei: „Țările noastre sunt unite de aceeași alegere: viitorul în Uniunea Europeană”
„În papucii lor” – flashmob de susținere a persoanelor cu HIV, organizat în capitală
Igor Grosu salută intenția României de a investi în Portul Giurgiulești: „Suntem interesați în investitori corecți, care țin la Republica Moldova”
Peste 40 de mii de moldoveni cu cetățenie română au votat la alegerile prezidențiale din România
Pompierii au lichidat incendiul de la Durlești. Flăcările au distrus circa 1500 metri pătrați din acoperișul blocului de locuit
Memorandum de colaborare între R. Moldova și Albania, semnat la Tirana. Cristina Gherasimov: Avem aceeași aspirație – să devenim state membre ale UE
Premii pentru echipa din Republica Moldova la Concursul Internațional de Științe și Inginerie Regeneron ISEF