ro
Societate
02 Mai, 2025 / 15:08
/ Acum 2 zile

Postul public de televiziune Moldova 1 marchează 67 de ani de la prima emisie

Astăzi se împlinesc 67 de ani de la prima emisie a postului public de televiziune Moldova 1. Lansat la 30 aprilie 1958, Moldova 1 este cea mai veche televiziune din Republica Moldova și una dintre cele mai longevive din Republica Moldova, notează MOLDPRES.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a transmis un mesaj de felicitare adresat realizatorilor, tehnicienilor, reporterilor, moderatorilor, regizorilor, cameramanilor, artiștilor și prezentatorilor, apreciind nu doar rolul lor în informarea publicului, ci și contribuția Televiziunii Naționale la păstrarea limbii române literare și la promovarea valorilor culturale.

„De-a lungul anilor, televiziunea a contribuit la păstrarea limbii române literare și la promovarea valorilor culturale – fiind o tribună pentru filme, muzică, teatru, creație populară și identitate națională. Mulțumesc tuturor colegilor de la televiziune pentru lecția de libertate, demnitate și respect față de cetățeni, pentru „Bună dimineața”, „Bună seara”, „Antinostalgia”, „Dimensiunea diplomatică”, „Mesager” și alte emisiuni. Aceasta este moștenirea lor – și poate cel mai frumos mod de a înțelege ce înseamnă să vorbești unui popor și să-l unești în jurul micilor ecrane”, a delarat Daniel Vodă.

 

Cu ocazia aniversării, Ecaterina Covali, directoarea Moldova 1, a transmis un mesaj de apreciere față de istoria și echipa Moldova 1, subliniind rolul televiziunii publice în viața societății.

„În ziua în care Moldova 1 împlinește 67 de ani, mai mult ca oricând spunem cu mândrie, că instituția la care lucrăm este prima televiziune din Republica Moldova. Zeci de ani, a fost și singura. Astăzi activăm în condițiile unei piețe concurențiale, în care spectatorul are la dispoziție o varietate imensă de posturi naționale și internaționale. Cu toate acestea, televiziunea publică reușește să aibă audiențe înalte, prin știri și emisiuni apropiate de interesele publicului său. Este meritul fiecăruia dintre membrii acestei numeroase echipe – al celor care și-au dedicat televiziunii o bună parte din viață, al celor care au intrat relativ recent în familia Teleradio Moldova, dar și al celor care nu mai activează în instituție, dar au lăsat în urma lor o moștenire de neprețuit – de la arhive până la discipoli. Televiziunea nu este doar un loc de muncă, este o vocație, un mod de viață. Uneori ne cere sacrificii. Dar în același timp, prin aprecierea telespectatorilor, ne aduce satisfacția lucrului bine făcut.”, se arată în mesajul Ecaterina Covali.

În cei 67 de ani de activitate, Televiziunea Națională a avut un rol semnificativ în dezvoltarea audiovizualului din Republica Moldova, difuzând de-a lungul timpului programe care au fost incluse în Fondul de Aur al instituției și în Arhiva de Stat.

În prezent, posturile Moldova 1 și Moldova 2 transmit diverse producții, printre care emisiuni informative, reportaje, documentare, formate de tip magazin, emisiuni educaționale, culturale, de patrimoniu și divertisment.

Postul public de televiziune Moldova 1 a fost lansat pe 30 aprilie 1958, la ora 19:00, în cadrul Comitetului de Stat de Radiodifuziune al RSS Moldovenești, prima emisiune fiind moderată de actrițele Constanţa Târţău și Ariadna Kazanskaia. Inițial, programele erau difuzate doar câteva zile pe săptămână, devenind zilnice din 1963.

În 1974 a fost introdusă transmisia color, iar după obținerea independenței, în 1992, Moldova 1 a devenit membră a Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU). Timp de aproape 40 de ani a fost singurul post TV din țară cu emisiuni în limba română, având un rol esențial în afirmarea identității naționale. Din 2004, s-a transformat în televiziune publică, conform standardelor europene.

De-a lungul anilor, Moldova 1 a fost martor și cronicar al principalelor momente din istoria țării: proclamarea independenței, desfășurarea primelor alegeri democratice, reformele social-politice, dar și evenimentele culturale, economice și educaționale. A format generații de profesioniști – jurnaliști, regizori, tehnicieni – care au contribuit la consolidarea misiunii publice a instituției.