ro
Societate
26 Aprilie, 2025 / 20:18
/ Acum 10 ore

Premierul Dorin Recean: „Tragedia de la Cernobîl ne arată câtă suferință poate aduce incompetența, nepăsarea și manipulările unui regim totalitar”

Tragedia de la Cernobîl ne arată câtă suferință poate aduce oamenilor incompetența, nepăsarea și manipulările unui regim totalitar. Mesajul a fost transmis astăzi de prim-ministrul, Dorin Recean, în contextul marcării a 39 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl, transmite MOLDPRES.

Premierul a subliniat că, acum 39 de ani, la mai puțin de 600 de kilometri de Chișinău, a avut loc cea mai gravă catastrofă nucleară din istorie, care a afectat toată populația Republicii Moldova.

„La lichidarea directă a consecințelor accidentului nuclear de la Cernobîl, au participat 3 500 de conaționali - soldați, pompieri, salvatori, studenți și chiar artiști. Cazul ansamblului de dans de la Ungheni care a fost trimis la Cernobîl pentru a evolua în fața lichidatorilor avariilor este un exemplu trist al unui regim totalitar care nu pune preț pe viață și pe oameni. Expunerea la radiații le-a afectat iremediabil sănătatea”, a afirmat Dorin Recean.

Oficialul a menționat că norii radioactivi au contaminat mii de persoane, în special copii și femei însărcinate, pe întreg continentul european.

„Tragedia de la Cernobîl ne arată câtă suferință poate aduce oamenilor incompetența, nepăsarea și manipulările unui regim totalitar. Pacea și buna cooperare între state în gestionarea centralelor electrice nucleare este esențială pentru a preveni astfel de dezastre”, a adăugat Dorin Recean.

Astăzi, se împlinesc 39 de ani de când reactorul patru de la Centrala Nucleară de la Cernobîl a explodat, afectând întreaga Europă. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantităţi uriaşe de substanţe radioactive.

Potrivit unui studiu, aproape un milion de oameni din mai multe părţi ale globului au murit din cauza contaminării radioactive produse după accidentul de la Centrala Nucleară din Cernobîl. Cele mai afectate state, pe lângă cele din fosta URSS, au fost Norvegia, Suedia, Finlanda, Iugoslavia, Bulgaria, Austria, România, Grecia şi părţi extinse din Germania şi Marea Britanie.

Peste 3 500 de moldoveni au participat la lichidarea consecințelor avariei, 1 865 dintre aceștia au rămas în viață. La nivel internațional, fiecare al treilea participant la lichidarea avariei de la Cernobîl a decedat.