ro
Societate
26 Aprilie, 2025 / 19:58
/ Acum 10 ore

Președinta Maia Sandu: „Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca”

Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca un astfel de accident. Mesajul a fost transmis astăzi de președinta Maia Sandu, în contextul marcării a 39 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl, transmite MOLDPRES.

Șefa statului a menționat că peste 3 500 de conaționali au răspuns atunci chemării și au contribuit la limitarea efectelor incendiului radioactiv.

„La 39 de ani de la explozia nucleară de la Cernobîl, rănile provocate de acea tragedie rămân deschise. Peste 3 500 de conaționali au răspuns atunci chemării și au contribuit la limitarea efectelor incendiului radioactiv. Mulți dintre ei nu mai sunt printre noi, dar curajul și sacrificiul lor ne obligă să nu uităm. Astăzi, ne închinăm în fața memoriei celor care au salvat milioane de vieți”, a afirmat Maia Sandu.

Oficialul a subliniat că războiul purtat de Rusia în Ucraina a readus în prim-plan amenințarea unui accident nuclear.

„Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca un astfel de accident. Lecția este una esențială: viața, sănătatea oamenilor și protecția mediului trebuie să fie întotdeauna pe primul loc. Războiul purtat de Rusia în Ucraina a readus în prim-plan amenințarea unui accident nuclear. De aceea, pentru un viitor sigur, avem nevoie de responsabilitate colectivă, reguli stricte, supraveghere eficientă și o cooperare internațională solidă în domeniu”, a spus Maia Sandu.

Astăzi, se împlinesc 39 de ani de când reactorul patru de la Centrala Nucleară de la Cernobîl a explodat, afectând întreaga Europă. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantităţi uriaşe de substanţe radioactive.

Potrivit unui studiu, aproape un milion de oameni din mai multe părţi ale globului au murit din cauza contaminării radioactive produse după accidentul de la Centrala Nucleară din Cernobîl. Cele mai afectate state, pe lângă cele din fosta URSS, au fost Norvegia, Suedia, Finlanda, Iugoslavia, Bulgaria, Austria, România, Grecia şi părţi extinse din Germania şi Marea Britanie.

Peste 3 500 de moldoveni au participat la lichidarea consecințelor avariei, 1 865 dintre aceștia au rămas în viață. La nivel internațional, fiecare al treilea participant la lichidarea avariei de la Cernobîl a decedat.