
Președinta Maia Sandu: „Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca”
Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca un astfel de accident. Mesajul a fost transmis astăzi de președinta Maia Sandu, în contextul marcării a 39 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl, transmite MOLDPRES.
Șefa statului a menționat că peste 3 500 de conaționali au răspuns atunci chemării și au contribuit la limitarea efectelor incendiului radioactiv.
„La 39 de ani de la explozia nucleară de la Cernobîl, rănile provocate de acea tragedie rămân deschise. Peste 3 500 de conaționali au răspuns atunci chemării și au contribuit la limitarea efectelor incendiului radioactiv. Mulți dintre ei nu mai sunt printre noi, dar curajul și sacrificiul lor ne obligă să nu uităm. Astăzi, ne închinăm în fața memoriei celor care au salvat milioane de vieți”, a afirmat Maia Sandu.
Oficialul a subliniat că războiul purtat de Rusia în Ucraina a readus în prim-plan amenințarea unui accident nuclear.
„Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca un astfel de accident. Lecția este una esențială: viața, sănătatea oamenilor și protecția mediului trebuie să fie întotdeauna pe primul loc. Războiul purtat de Rusia în Ucraina a readus în prim-plan amenințarea unui accident nuclear. De aceea, pentru un viitor sigur, avem nevoie de responsabilitate colectivă, reguli stricte, supraveghere eficientă și o cooperare internațională solidă în domeniu”, a spus Maia Sandu.
Astăzi, se împlinesc 39 de ani de când reactorul patru de la Centrala Nucleară de la Cernobîl a explodat, afectând întreaga Europă. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantităţi uriaşe de substanţe radioactive.
Potrivit unui studiu, aproape un milion de oameni din mai multe părţi ale globului au murit din cauza contaminării radioactive produse după accidentul de la Centrala Nucleară din Cernobîl. Cele mai afectate state, pe lângă cele din fosta URSS, au fost Norvegia, Suedia, Finlanda, Iugoslavia, Bulgaria, Austria, România, Grecia şi părţi extinse din Germania şi Marea Britanie.
Peste 3 500 de moldoveni au participat la lichidarea consecințelor avariei, 1 865 dintre aceștia au rămas în viață. La nivel internațional, fiecare al treilea participant la lichidarea avariei de la Cernobîl a decedat.
Măsuri sporite de ordine publică de Paștele Blajinilor. Polițiștii vor fi prezenți în teren, iar traficul va fi restricționat pe unele străzi din capitală
Meteorologii au emis Cod galben de înghețuri
Ziua Europei 2025 // Orășelul European ajunge la Chișinău și Căușeni pentru a sărbători valorile fundamentale ale Uniunii Europene
Șapte lingouri de aur depistate în bagajul unei pasagere care zbura în Israel. Femeia riscă sancțiuni
Peste șase mii de elevi au beneficiat de lecții gratuite de matematică
O nouă intervenție SMURD. Un copil de 11 ani, aflat în stare gravă, a fost transferat în România pentru tratament neurochirurgical
Institutul Oncologic va avea o ambulanță specializată pentru copii bolnavi de cancer
CEC a anunțat numărul alegătorilor pentru alegerile locale noi din 18 mai
Un cetățean azer, căutat de Interpol, a fost reținut la frontieră
LIVE // Lansarea lucrărilor de construcție a noului pod rutier construit peste râul Prut
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu: „Pentru Moldova, situația din regiune a reconfirmat nevoia de suveranitate, reziliență și integrare”
Președinta Maia Sandu: „Catastrofa de la Cernobîl ne amintește că viața, sănătatea și protecția mediului trebuie să fie întotdeauna pe primul loc”
Elevii şi studenții, care își fac studiile în străinătate, sunt îndemnați să-și confirme statutul pentru a fi asigurați medical de Guvern
Volodimir Zelenski și Donald Trump au avut o scurtă întâlnire în marja funeraliilor Papei Francisc
Sâmbătă, vremea va fi instabilă, cu averse și descărcări electrice
La Roma se desfășoară funeraliile Papei Francisc
Circa 1 650 de persoane, care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, vor primi un ajutor material
Premierul Dorin Recean: „Tragedia de la Cernobîl ne arată câtă suferință poate aduce incompetența, nepăsarea și manipulările unui regim totalitar”
Speakerul Igor Grosu despre explozia de la Cernobîl: „Rămâne unul dintre cele mai dureroase episoade ale secolului trecut”
Președinta Maia Sandu: „Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca”
Zi istorică pentru Republica Moldova. Începe construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii
39 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Victimele accidentului, comemorate în mai multe localități ale țării
UE acordă Republicii Moldova un nou sprijin financiar de 20 de milioane de euro pentru apărare antiaeriană
50 de șefi de stat vor participa la funeraliile Papei Francisc
Înghețurile de primăvară amenință culturile agricole. MAIA vine cu recomandări și măsuri de protecție