
Proiecte de mediu, implementate la Telenești: peste 2.000 de gospodării, dotate cu tomberoane
Peste 2.000 de gospodării din raionul Telenești au fost dotate cu tomberoane pentru colectarea deșeurilor prin intermediul Fondului de Mediu. Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a efectuat astăzi o vizită de lucru în raionul Telenești, unde s-a întâlnit cu primarii și consilierii locali pentru a discuta despre proiectele de mediu realizate și cele aflate în desfășurare cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, comunică MOLDPRES.
Ministrul a apreciat deschiderea autorităților locale din orașul Telenești pentru identificarea și alocarea unui teren destinat construcției stației de transfer a deșeurilor pentru Regiunea de Management a Deșeurilor 7, din care fac parte 11 raioane: Bălți, Drochia, Rîșcani, Glodeni, Florești, Fălești, Sîngerei, Soroca, Șoldănești, Rezina și Telenești.
La Telenești au fost lichidate 7 gunoiști neautorizate și au fost plantați copaci, contribuind astfel la protecția mediului și la îmbunătățirea calității vieții în comunități.
Totodată, orașul Telenești, împreună cu satele Inești și Bănești, au aplicat la proiectul „Mă Implic – Proiect de implicare civică în guvernarea locală”, în cadrul căruia va fi creat un operator de salubritate regional. Acesta va asigura un sistem integrat de colectare și gestionare a deșeurilor pentru șapte localități din regiune.
„Ministerul Mediului își reafirmă angajamentul de a sprijini în continuare autoritățile publice locale în eforturile de modernizare a serviciilor de salubrizare și de protecție a mediului, contribuind astfel la un viitor mai curat și sigur pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, se arată în comunicatul instituției.
Primarul orașului Telenești, Vadim Lelic, a prezentat proiectele de mediu realizate în localitate și a apreciat cooperarea între autoritățile centrale și cele locale pentru dezvoltarea durabilă a comunităților.
Reducerea nivelului de poluare a mediului și protejarea sănătății populației
Proiectul „Reducerea nivelului de poluare a mediului și protejarea sănătății populației”, finanțat din Fondul Național pentru Mediu, prin intermediului I.P. „Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului” asigurat amenajarea a 2295 de pubele, plantarea a 100 de pomi și lichidarea șapte gunoiști neautorizate. Totodată în cadrul proiectului au avut loc și sesiuni de instruire a populației privind prevenirea poluării solului și a apei. Bugetul proiectului a constituit 998 000 lei. Primăria a contribuit cu 100. 000 lei.
Extinderea rețelei de canalizare
Cel de-al doilea proiect realizat la Telenești cu un buget 9 940 102 lei a inclus extinderea rețelei de canalizare în orașul Telenești și satul Mihalașa. Au fost construite 5450 m de rețea nouă și o stație de pompare a apelor uzate.
Reabilitarea apeductului
În prezent, la Telenești se construiesc două rezervoare supraterane de apă potabilă (500 m³ fiecare), care include și reabilitarea a 200 m de rețea de apeduct. proiectul va fi încheiat în august 2025. Bugetul proiectului constituie 5 962 293 lei.
Doi candidați pentru funcția de membru în Colegiul disciplinar al judecătorilor au fost supuși evaluării externe
Plajele din capitală, în proces de pregătire pentru sezonul estival
Vicepremierul Mihai Popșoi s-a întâlnit cu moldovenii din Danemarca. Conversiunea permiselor de conducere și garanțiile sociale, pe agenda discuțiilor
SATUL EUROPEAN // Rețeaua de iluminat stradal din satul Bolțun, raionul Nisporeni, a fost extinsă
Punctul de trecere a frontierei „Costești-Stânca” își va sista temporar activitatea
Intervenție chirurgicală complexă realizată de chirurgii de la Institutul Mamei și Copilului unei fetițe de șapte ani
Medici și asistenți medicali din mai multe unități ale Armatei Naționale au participat la exercițiului „MedEx 2025”
ANSP: Șase cazuri de gripă sezonieră au fost înregistrate săptămâna trecută, în descreștere cu 46%
Studenţii Academiei „Ștefan cel Mare” au obținut locul I la Concursul Național în Materie de Drept: „Succesul reflectă maturitatea profesională a studenților noștri”
Moldovenii cu cetățenie română, îndemnați să participe la alegerile prezidențiale din România. Daniel Vodă: „Este o posibilitate unică”
Republica Moldova va alinia legislația privind microorganismele modificate genetic la standardele UE
Modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor în Moldova, susținută de Guvern
Guvernul a actualizat regulile privind folosirea şi gestionarea terenurilor de subsol
Peste șapte mii de persoane și-au găsit un loc de muncă de la începutul anului. Daniel Vodă: „Este un pas concret pentru o țară stabilă”
Arme și muniții deținute ilegal, ridicate de polițiștii din Taraclia
Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova vor fi recunoscute în Letonia
Executivul simplifică procesul de revenire și reintegrare a cetățenilor din diasporă
Ziua Familiei va fi sărbătorită printr-o serie de activități, la nivel național
Guvernul transmite municipiului Ungheni un teren pentru dezvoltare urbană și revitalizarea zonei centrale
Incendiu la o întreprindere din capitală. Trei echipe de pompieri au intervenit
Guvernul majorează sporurile salariale pentru cadrele didactice și cercetătorii din universități
În centrul orașului Ungheni va fi construită o sală polivalentă modernă
Programul Elvețian de Granturi Mici în Moldova oferă finanțare pentru mai multe proiecte
Numărul trecerilor ilegale de frontieră în Europa a scăzut semnificativ în acest an
Uniunea Europeană impune Moscovei cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni