ro
Societate
19 Aprilie, 2025 / 04:18
/ Acum 2 zile

Republica Moldova a înregistrat în 2024 cel mai mic număr de cereri depuse la CtEDO din ultimii zece ani

În 2024, Republica Moldova a înregistrat cel mai mic număr de cereri depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) din ultimii zece ani. Datele au fost prezentate astăzi, la ședința de Guvern, de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru și se conțin în Raportul Agentului guvernamental pentru anul 2024, informează MOLDPRES.

Potrivit documentului, din totalul celor 363 de cereri înaintate, 343 au fost declarate inadmisibile – un indicator ce reflectă o îmbunătățire a mecanismelor interne de protecție a drepturilor omului.

„Pentru a asigura o mai bună coordonare în procesul de executare a hotărârilor CEDO, este necesară adoptarea unor măsuri suplimentare de intensificare a colaborării între instituții pentru a asigura un sistem mai eficient de protecție a victimelor violenței domestice, introducerea garanțiilor legale pentru internarea nevoluntară în instituțiile psihiatrice, introducerea unui mecanism adecvat capabil să ofere despăgubiri persoanelor, în special minorilor cu dizabilități intelectuale, care sunt victime ale relelor tratamente și ale discriminării, formarea continuă a specialiștilor în domeniu justiției”, a declarat la ședința Guvernului Veronica Mihailov-Moraru.

CtEDO a pronunțat 17 hotărâri și a emis 33 de decizii de inadmisibilitate sau de radiere de pe rol. Numărul hotărârilor este cel mai mic din ultimii șase ani, iar caracterul tot mai puțin repetitiv al cererilor indică o evoluție pozitivă în abordarea cazurilor, relevă raportul. În 15 dintre cele 17 hotărâri, Curtea a constatat cel puțin o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului de către Republica Moldova. Aceste încălcări sunt, în mare parte, consecința acțiunilor sau inacțiunilor instanțelor de judecată, ale procuraturilor, organelor de urmărire penală, executorilor judecătorești și instituțiilor psihiatrice, în perioada 2011–2020, indică același document.